נתונים כלליים | |
---|---|
מייסדים | דניאל פרנק גרבר |
תקופת הפעילות | 1927–הווה (כ־97 שנים) |
חברת אם | נסטלה |
מיקום המטה | Fremont |
משרד ראשי | פרמונט, מישיגן, ארצות הברית |
ענפי תעשייה | תעשיית המזון, infant equipment |
מוצרים עיקריים | מזון לתינוקות, בגדי תינוקות |
gerber | |
גרבר (Gerber Products Company) היא חברה בינלאומית לייצור מזון תינוקות ומוצרי תינוקות. מאז 2007 היא חברת בת של התאגיד הרב-לאומי נסטלה. הנהלתה שוכנת בפרימונט שבמישיגן, ארצות הברית. והיא מייצרת כ-200 מוצרים ב-80 מדינות.
החברה נוסדה ב-1927 בפרימונט שבמישיגן, על ידי דניאל פרנק גרבר, בעליו של מפעל "פרימונט" לייצור אריזות לפירות וירקות. אשתו דורותי גרבר החלה בהמלצת רופא להכין ידנית מזון תינוקות עבור בתה סאלי בת ה-7 חודשים (שהפכה בבגרותה לסמנכ"לית בחברה), ובעלה זיהה את ההזדמנות והחל לייצר מזון תינוקות. בתוך שנה הוציא לשוק חמישה מוצרי מזון תינוקות, עשויים משעועית, שזיף, גזר, תרד ומרק ירקות ובשר. בתוך כחצי שנה הופצו המוצרים ברחבי המדינה, ועם הזמן הפכה החברה לאחת הגדולות בעולם בייצור מוצרי מזון לתינוקות.
ב-1994 התמזגה החברה עם "מעבדות סנדוז", ושנתיים מאוחר יותר התמזגה סנדוז עם "סיבא-גייגי" והן הפכו לאחת מחברות מוצרי הפארם והתרופות הגדולות בעולם, "נוברטיס"[1]. בדצמבר 2006 רכש תאגיד נסטלה את חטיבת התזונה של נוברטיס, אך ללא גרבר, תמורת כ-2.5 מיליארד דולר[2] באפריל 2007 נמכרה לבסוף גרבר לנסטלה, תמורת 5.5 מיליארד דולר[3].
בלוגו החברה מופיעה דמותה של תינוקת, והיא מתנוססת על כל אריזותיה ופרסומיה והפכה לסמל מוכר של החברה. על פי פרסומי החברה, רק בסוף שנות ה-70, התינוקת היא אן טרנר קוק, שבבגרותה הפכה למורה[4]. דמותה אויירה על ידי שכנתה דורותי הופ סמית', ונבחרה על ידי החברה במסגרת תחרות שנערכה ב-1928 לבחירת לוגו החברה, וב-1931 הוא הפך לסמל הרשמי של החברה. לקוק ולמשפחתה לא היה קשר רב עם חברת "גרבר" אחרי שפניה החלו לפרסם את החברה, אך ב-1950 היא קיבלה מהם סכום כסף כדי להסדיר את הזכויות על דיוקנה, לאחר שמישהו אחר טען שהוא התינוק המפורסם[4].
קוק, אם לארבעה ילדים, הייתה מורה לספרות אנגלית ולכתיבה במשך 26 שנים. לאחר פרישתה מההוראה נרשמה לחוג כתיבה והחליטה להקדיש עצמה לכתיבת ספרים. והשתמשה במוניטין שלה בתור התינוקת המפורסמת ביותר באמריקה כדי לעורר עניין בספריה[4].
ביוני 2022 הודיעה חברת המזון על פטירתה של אן טרנר קוק, ושתמשיך להיות סמל כפי שהייתה גם בחייה[5].
עם זאת, לאורך השנים נפוצו מספר אגדות אורבניות על זהות הדמות המופיעה בלוגו. על פי אחת מהן, התינוקת היא סאלי גרבר, בתם של דניאל ודורותי גרבר. אגדות אלו לא אומתו[5].
ב-2012 ערכה גרבר תחרות חדשה לבחירת דמותה של תינוקת, בה נבחרה תמונתה של מארי ג'יין; עם זאת, תמונתה מופיעה רק בפרסומות חדשות של החברה, ולא מחליפה את התמונה המקורית שעל האריזות[6].
מוצרי גרבר מיובאים לישראל החל משנת 1972[7]. במשך כשלושים שנה יבואנית גרבר בישראל הייתה חברת "רנדי בע"מ", אך ב-2003 החליטה החברה העולמית להעביר את הזיכיון לחברת "גורי"[8], ו"רנדי" החלה לייבא את המותג המתחרה "פרינוק"[9].
באפריל 1991, נמצא חומר הדברה בכמה צנצנות של גרבר בחנות בחיפה[10], לאחר שתינוק אחד אושפז עקב הרעלה. משרד הבריאות והמשטרה ערכו חקירה שמסקנתה הייתה שייתכן שהרעל הוחדר על רקע לאומני[11].
בדצמבר 2005, שירות המזון והמעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות גילה רמות חריגות של קדמיום באצווה של 300 מגשיות של מחית גזר[12]. יומיים אחר כך הורה משרד הבריאות לגרבר להסיר מהמדפים את כל מחיות הגזר, בגלל המצאות הקדמיום, שהיא מתכת מסוכנת שהצטברותה בגוף בריכוזים גבוהים עלולה לפגוע קשות באיברים פנימיים ובעיקר בכבד ובכליות, ולגרום למחלות קשות נוספות[13]. הקדמיום משמש בעיקר בתעשיית האלקטרוניקה והסוללות. במקביל ניתן למצוא את המתכת גם בסוגים שונים של מזון, ירקות הגדלים בתוך האדמה או על פניה, ובדגים השוחים במים מזוהמים. החברה העולמית ערכה מיד חקירה ולא איתרה בעיות באדמה שבה גדל הגזר שימש לייצר האצווה[14]. לאחר שלא נמצאו בעיות במשלוחים נוספים והמשלוח שנבדק לא שווק חזר המוצר למדפים, אולם החברה איבדה נתח שוק רב שלה לטובת "פרינוק"[15]. שלושה ימים לאחר הודעת משרד הבריאות הגיש זוג הורים בקשה להגשת תובענה ייצוגית בסך של כ-60 מיליון שקל נגד יבואנית גרבר[16]. בתום עשור של התדיינות משפטית שהגיעה עד בית המשפט העליון התביעה נדחתה. מאחר שהחברה טענה שקדמיום נמצא בכל חומר ביולוגי, לרבות גזר, ושהמלצת משרד הבריאות לכמות קדמיום מקסימלית אינה הנחיה מחייבת. מה גם שלפי הודעת משרד הבריאות לא הייתה צפויה כל סכנה לתינוקות שצרכו כמות סבירה של המוצר. בנוסף לא הוכיחו ההורים כי נגרם לבנם או להם נזק כלשהו. בפרט כשהנחיות משרד הבריאות התריעו מפני צריכה של שתי צנצנות בבת אחת, בעוד שההורים מסרו כי האכילו את בנם בכמות של שתי צנצנות לחודש בלבד[17].
לאחר שב-2007 חברת נסטלה העולמית רכשה את "גרבר" מיצרנית התרופות ומזון הבריאות נובארטיס, ובישראל הודיעה במקביל חברת הבת "אסם" על רכישת השליטה ב"מטרנה"[18]. החליטה נסטלה כי אסם תהפך לנציגתה הבלעדית לשיווק ומכירת המותג גרבר בישראל במקום חברת "גורי"[19]. אולם הממונה על ההגבלים העסקיים, רונית קן, חייבה את נסטלה לוותר על זכותה להפצת מוצרי דייסות גרבר בישראל, במסגרת תנאים שהטילה על מיזוג אסם-נסטלה עם מטרנה, כתנאי לאישור העסקה[20]. המטרה הייתה למנוע מנסטלה כוח רב מדי בשוק הישראלי למזון לתינוקות, לכן נדרשה אסם להעביר את הפצת דייסות גרבר לגורם שלישי שיקבע את מחירן לצרכן באופן עצמאי, שאינו תלוי בנסטלה[21]. העסקה לרכישת מטרנה על ידי אסם הושלמה לבסוף בדצמבר 2009[22],
אולם בדצמבר 2011 הודיעה אסם-נסטלה כי היא מפסיקה את היבוא של מוצרי גרבר לישראל[23], ותשווק רק את המותג "מטרנה דייסות", שהושק על ידי מטרנה כבר ב-2004[24].
בשנת 2020 חזרה אסם-נסטלה לשווק את המותג בישראל והרחיבה אותו מעבר למחיות הירקות והפירות המוכרים, גם לארוחות מוכנות המותאמות לפעוטות וילדים ולחטיפים[25].