ויליאם זוראך

ויליאם זוראך
William Zorach
וילאם זוראך, 1917
וילאם זוראך, 1917
וילאם זוראך, 1917
לידה 28 בפברואר 1887
יורבורג, ליטא עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 15 בנובמבר 1966 (בגיל 79)
Bath, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
  • האקדמיה הלאומית לעיצוב
  • Académie de La Palette עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה פיסול עריכת הנתון בוויקינתונים
זרם באמנות קוביזם עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה מדליית לוגן לאמנויות (1927) עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג מרגריט זוראך עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Dahlov Ipcar עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ויליאם זוראךאנגלית: William Zorach; ‏28 בפברואר 188915 בנובמבר 1966) היה פסל, וצייר יהודי אמריקאי יליד ליטא. זכה במדליית הלוגן לאמנויות. היה בין האמנים האמריקאים שאימצו את הקוביזם.[1]

הוא בעלה של מרגריט זוראך ואביה של דהלוב איפקאר, שתיהן אמניות בפני עצמן.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

זוראך גורפינקל נולד בליטא (אז חלק מהאימפריה הרוסית) בשנת 1889 למשפחה יהודית ליטאית, בנו של בעל דוברה, ביורבורג, הילד השמיני מבין עשרה ילדים. זוראך (אז שמו הפרטי) היגר עם משפחתו לארצות הברית בשנת 1894. הם התיישבו בקליבלנד שבאוהיו ושינו את שמם ל"פינקלשטיין". בבית הספר שונה שמו הפרטי ל"ויליאם" על ידי המורה. זוראך שהה באוהיו כמעט 15 שנה. הוא היה נער חניך בליתוגרפיה והמשיך ללמוד ציור אצל הנרי ג'קלר בבית הספר לאמנות בקליבלנד בין השנים 1905–1907. בשנת 1908 עבר זוראך לניו יורק ונרשם לאקדמיה הלאומית לעיצוב. בשנת 1910 עבר זוראך לפריז עם האמן והליתוגרף של קליבלנד, אלמר ברובק, כדי להמשיך את הכשרתו האמנותית בבית הספר לאמנות "לה פאלט".[2]

ויליאם זוראך, עץ ביוסמיטי, 1920

בזמן ששהה בפריז, זוראך פגש את מרגריט תומפסון (1887–1968), סטודנטית לאמנות אמריקאית, שאיתה התחתן ב־24 בדצמבר 1912 בעיר ניו יורק.[3] הזוג אימץ את שמו הפרטי המקורי, זוראך, כשם המשפחה. זוראך ואשתו חזרו לאמריקה שם המשיכו להתנסות בסגנונות אמנותיים אחרים.[4] בשנת 1913 נכללו יצירותיהם בתערוכת הארמורי המפורסמת, שהציגה את עבודותיו לקהל הרחב, כמו גם למבקרי אמנות ואספנים.

גם ויליאם וגם מרגריט הושפעו מאוד מהקוביזם והפוביזם. הם אמורים היו להיות בין האמנים הראשונים שהציגו את המודרניזם האמריקני והסגנונות המודרניים האירופיים. במהלך שבע השנים הבאות ביסס את עצמו זוראך כצייר, והציג לעיתים קרובות את ציוריו בתצוגות גלריה ובמקומות כמו אגודת האמנים העצמאיים ומועדון הסטודיו על שם ויטני. בזמן שמרגריט החלה להתנסות באמנות טקסטיל ויצרה שטיחי קיר גדולים ואמנותיים ושטיחי כיסוי, ויליאם החל להתנסות בפיסול, שהפך למדיום העיקרי שלו.

בשנת 1915 הרחיבו ויליאם ומרגריט את משפחתם עם הולדת בנם, טסים. בתם, דהלוב איפקאר, נולדה בשנת 1917, ובהמשך הפכה לאמנית. בזמן שמשפחת זוראך בילתה את חורפיה בניו יורק, בתקופת הקיץ הם חילקו את זמנם בין ניו המפשייר למסצ'וסטס. הם בילו כמה קייצי בפלינפילד שבניו המפשייר במושבת האומנים קורניש, ושכרו את חווה שהייתה בבעלות חברם האמן הנרי פיץ' טיילור. כאן נולדה בתם, תוך כדי ייצור הדפסים שונים המתארים את חיי המקום. הוא היה גם חבר במושבת האומנים בפרובינסטאון במסצ'וסטס.

וילאם זוראך, אופקים חדשים

בשנת 1923 רכשה משפחת זוראך חווה באי ג'ורג'טאון שבמיין, שם התגוררו ועבדו.

זוראך נבחר לאקדמיה האמריקאית לאמנויות בשנת 1953, וקיבל תואר D.F.A.‎[5] ממכללת בייטס בשנת 1964. הוא לימד בליגת הסטודנטים לאמנות בניו יורק בין 1929 ל-1960. המשיך לעבוד באופן פעיל כאמן עד מותו בבאת' שבמיין, ב-15 בנובמבר 1966.

ניתן למצוא את עבודותיו של זוראך בכמה אוספים פרטיים, ארגוניים וציבוריים, כולל המוזיאון לאמנות האמריקאית סמיתסוניאן, מוזיאון האמנות היפה, בוסטון, המוזיאון המטרופוליטן, מוזיאון ויטני לאמנות, הלאומי גלריה לאמנות, אולם המוזיקה של רדיו סיטי, מוזיאון הקריירה לאמנות, גם באוספים רבים של מכללות ואוניברסיטאות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ויליאם זוראך בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]