שפונגל

יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. הערך לא עדכני ולא נערך זמן רב. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. הערך לא עדכני ולא נערך זמן רב. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
שפונגל
מקום הקמה הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
מוקד פעילות הממלכה המאוחדת
תקופת הפעילות מ-1998
סוגה מוזיקה אלקטרונית
מוזיקה פסיכדלית
Psybient
מוזיקת אמביינט
חברת תקליטים Twisted Music
אתר רשמי
חברים
סיימון פוספורד
ראג'ה ראם
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

שפונגלאנגלית: Shpongle) הוא פרויקט מוזיקה פסיכדלית, שהוקם בידי רונלד רות'פילד (ראג'ה ראם) וסיימון פוספורד (הידוע בשם "הלוסינוג'ן"). שפונגל נחשב לאחד הפרויקטים המשפיעים והחשובים ביותר בתחום המוזיקה אלקטרונית, והוא משלב מוזיקה אתנית-מזרחית עם מוזיקה אלקטרונית מערבית וחדשנית, בעיקר טראנס-פסיכדלי ואמביינט. פוספורד אחראי על העיבוד האלקטרוני והסינתיסייזר, וראם מוביל את ההרכב ועוסק בפן הקלאסי של היצירות, כמו נגינה בחליל ואיסוף קטעי המוזיקה מכל העולם. באחד מהראיונות שלו לעיתונות, סיפר שחלק מהקולות נלקחו ממקומות לא שגרתיים, כמו תא שירותים. שפונגל חתומים ופעילים מאז 1996 תחת הלייבל טוויסטד רקורדס, אשר נוסד על ידי פוספורד, ותחתיו פועלים בין היתר שאר הרכביו.

כאשר ראם נשאל בראיון מה מקור השם "שפונגל" הוא הסביר שפירוש המילה הוא הרגשת אופוריה, אוטופיה, התעלות ושמחה מוחלטת.

בספטמבר 2018 הודיע הצמד כי ייערוך שתי הופעות לייב אחרונות. הן נערכו באמפי "רד רוק" בקולרדו בחודש מאי 2019.

היווסדות ההרכב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אבות ההרכב, סיימון פוספורד ורונלד רות'פילד, נפגשו ב-1996 בהודו. באותה שנה הם חיברו את הקטע הראשון בשם שפונגל הנקרא "Vapour Rumours", שהופץ בתקליטור Infinite Excursions compilation בהוצאת חברת התקליטים TIP רקורדס שפעלה בבעלותו של רות'פילד. קטע חלוצי נוסף של ההרכב נקרא "...And The Day Turned To Night" שנכתב במטרה לנסות לשחזר חוויית ליקוי חמה שהצמד חזו בו בהודו. הקטע שנחשב ליצירת קאלט יצא באלבום האוסף Eclipse בהוצאת חרת התקליטים טוויסטד רקורדס ונחשב לאחת מפריצות הדרך בעולם האמביינט. אורכו כמעט 20 דקות והוא הוביל לאלבומם הראשון של השניים.

אלבום הבכורה Are You Shpongled? יצא בהוצאת חברת התקליטים טוויסטד רקורדס בשנת 1998. האלבום שילב מוזיקה באיכות גבוהה עם דגימות מיקס, מוזיקת אמביינט וצלילי סינתיסייזר, אשר שימשו כאבן דרך חשובה בעולם המוזיקה הפסיכדלית. שם האלבום הוא פרפרזה על שם אלבומו של ג'ימי הנדריקס, Are You Experienced.

באלבום השני, Tales of the Inexpressible שיצא בשנת 2001 באה לידי ביטוי המוזיקה הספרדית-אוריינטלית אשר מלווה בגיטרה קלאסית. הופעת הבכורה של שפונגל כהרכב התקיימה בפסטיבל Solstice שהתרחש בהרי המוטוסו (Motosu) ביפן בין התאריכים 19–21 ביולי 2001. בשנת 2005 יצא אלבום שלישי, Nothing Lasts... But Nothing Is Lost. לאלבום זה מאפיינים ייחודיים, ביניהם ריבוי קטעים קצרים לעומת מספר שירים ארוכים, וכן השפעת ז'אנר ה-IDM הניכרת בו. מעריצי ההרכב חששו ששם האלבום מסמל על סופו של הפרויקט מכך ששמו רומז ש"שום דבר אינו נמשך".

בשנת 2009 יצא האלבום, Ineffable Mysteries From Shpongleland. הוא יצא לאחר כשלוש שנות עבודה עליו. האלבום נחשב לבשל ובוגר יותר מקודמיו, והוא יותר מתקדם מבחינת טכניקות הייצור של המבנה הקולי, עם השפעות אוריינטליות והודיות בעיקר. האלבום הודלף לאינטרנט בספטמבר 2009, הושק באוקטובר של אותה שנה ב־Roundhouse שבלונדון ויצא לחנויות ב-2 בנובמבר. לאלבום נוצר הייפ גדול בזכות סבב הופעות חיות של ההרכב. כריכת האלבום עוצבה על ידי סטורם ת'ורגרסון, שעיצב את עטיפת האלבום של פינק פלויד, The Dark Side of the Moon. בהמשך לכך, Museums of Consciousness הושק ב-29 ביולי 2013. ההרכב הופיע עם חומרים מהאלבום עוד ב-14 בינואר 2011 באוסטרליה.

הופעות חיות בישראל

[עריכת קוד מקור | עריכה]

פוספורד ורות'פילד הופיעו לראשונה בישראל תחת השם שפונגל בחוות היען באילת בשנת 2002 לאחר הוצאת אלבום האולפן השני. ההופעה חוממה על ידי פוספורד שהשיק את הדיסק Hallucinogen: In Dub. ההופעה החיה הראשונה שהם ערכו בישראל כהרכב מרובה נגנים התקיימה בחולון ב-16 בינואר 2004 ואורגנה על ידי פומרוק ודיין[1]. ההופעה חוממה על ידי האמן Ott שלאחר מכן הצטרף לנגן עם ההרכב כשהוא אחראי על הסינתיסייזרים. אמנים נוספים שהשתתפו בהופעה הם הזמרות אביגיל קורטון (הארי אום) ומישל אדמסון, פיט קאלארד בגיטרה, המתופף היפני נוגרה בתופים וכלי הקשה.

ההופעה השנייה שהיא גם הגדולה ביותר בישראל שנערכה עד כה, נערכה במצפה גבולות ב-25 בנובמבר 2011 על ידי חברת ההפקות "מוקשה"[2].

ההופעה השלישית נערכה ב־7–8 בספטמבר 2012 באגמון החולה, ואורגנה על ידי "חסמבה".

ההופעה הרביעית נערכה 1–2 במרץ 2018 בחוף גולן שבכנרת, במסגרת פסטיבל פורים שאורגן על ידי יוניטי פסטיבל הפקות. בפסטיבל זה שפונגל השיקו אלבום חדש, ומלבדם הופיעו אמני הטראנס Hallucinogen (פוספורד), 1200 Micrograms, יאנגר בראדר, GMS, חואן ורדרה, Vini Vici, אסטריקס, אסטרל פרוג'קשן ורייזינג דאסט.

חברי ההרכב

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לצד סיימון פוספורד ורונלד רות'פילד, במשך השנים ההרכב כלל את: אנדי גאנגדין (Andy Gangadeen) בתופים, נוגרה (Nogera) בכלי הקשה, כריס טיילור (Chris Taylor) בבאס, הארי אסקוט (Harry Escott) בצ'לו, דיק טרוור (Dick Trevor) בקלידים ותכנות, מישל אדמסון (Michele Adamson) והארי אום (Hari Om) בשירה, ומאנו דלגו (Manu Delago) בפנטאם (Hang Drum).

דיסקוגרפיה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלבומי אולפן

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Divine Moments of Truth Remixes :2000
  • Shpongle Remixed :2003 הוא אלבום הַהֲדָרָה של שירי שפונגל, השירים שבו נלקחו משני האלבומים הראשונים ונערכו כרימיקס על ידי אמני טראנס פסיכדלי כמו פרומית'אוס וטוטאל אקליפס.
  • Shpongle – Unreleased Remixes :2008

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ליאור אבידב, ביום שישי הקרוב: שפונגל בהופעה חיה, באתר ynet, 13 בינואר 2004
  2. ^ נתן ליכטר, החלה מכירת הכרטיסים למופע של שפונגל, באתר סולם ליכטר, 12 באוקטובר 2011