Agnes Ozman

Agnes Ozman
Født15. sep. 1870Rediger på Wikidata
Død1937Rediger på Wikidata
Los Angeles
BeskjeftigelseMisjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA

Agnes Ozman (født 15. september 1870, død 1937 i Los Angeles i California) var en amerikansk kvinne. Hun var metodist og regnes som den første som talte i tunger da pinsebevegelsen fikk sitt gjennombrudd tidlig på 1900-tallet.

Hun vokste opp i et kristent hjem, på landet, foreldrene var farmere. Som ung gikk hun i Methodist Episcopal Church, senere studerte under predikanten og metodistpastoren Charles Fox Parham ved Bethel Bible School i Topeka i Kansas.

Agnes Ozman arbeid som by misjonær i Omaha. I 1911 giftet hun seg med pinsevennen og evangelisten Philemon LaBerge. Agnes Ozman døde i 1937.

Åndsdåpen

[rediger | rediger kilde]

«Åndsdåpen» (dåpen i Den hellige ånd) fikk en radikal oppvåkning på begynnelsen av 1900-tallet i USA. «Fylde av» og «dåp i Den hellige ånd» som forkynnelse hadde sine røtter tilbake til hellighetsbevegelsen, som gjorde seg bemerket i Amerika på 1800-tallet. Mot slutten av 1800-tallet berørte den åndelige vekkelsen mange mennesker og flere gikk med en «lengsel etter en berøring av Den hellige ånd».

Charles Fox Parham underviste sine studenter om Den hellige ånd, slik det står skrevet i apostelen Paulus' brev i Det nye testamentet i Bibelen. Han forkynte at dåpen i Den hellige ånd var noe ethvert menneske kunne motta, med tungetale «som bevis». Parham skulle på et tre dagers fravær fra skolen og studentene fikk i oppdrag å studere over dette tema. Da han kom tilbake var studentene overbevist om at dette var tilfelle, de hevdet å ha funnet klare bevis i fortellingene i Bibelen, der dette er omtalt fire ganger i Apostlenes gjerninger.

Nyttårsnatten 1900-1901 planla Parman og 35 av studentene å gå inn i bønn over det å bli fylt av og døpt i Den hellige ånd. Agnes Ozman bad Parham legge sine hender på henne og spesielt be om at hun skulle bli fylt av ånden. 1. januar 1901 «falt» angivelig Den hellige ånd på Agnes Ozman, og hun begynte å tale et «nytt språk». Studentene kalte det «kinesisk». Noe senere falt ånden på Charles Parham og de andre studentene.

Den er sagt at «Agnes Ozman ikke klarte å snakke engelsk på tre dager etterpå, og at hun også bare skrev «kinesisk». Gruppen mottok også andre åndelige gaver. Senere reiste de fra Kansas City for å vitne om de gode nyhetene.»

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]