Anthony Francis Sharma

Anthony Francis Sharma
Født12. des. 1937Rediger på Wikidata
Katmandu
Død8. des. 2015Rediger på Wikidata (77 år)
Katmandu
BeskjeftigelseKatolsk prest (1968–), katolsk biskop (2007–), regular cleric Rediger på Wikidata
Embete
  • Titulærbiskop (2007–)
  • apostolisk vikar (2007–)
  • apostolic prefect (Prefecture Apostolic of Nepal)
  • ordinarius (Mission "Sui Iuris" of Nepal) Rediger på Wikidata
NasjonalitetNepal

Anthony Francis Sharma S.J. (født 12. desember 1937 i Tindharia nær Darjeeling i Britisk India; død 8. desember 2015 i Kathmandu i Nepal) var en indisk-nepalsk katolsk ordensgeistlig, titulærbiskop og apostolisk vikar av Nepal.

Anthony Sharma hadde tilsyn med fremveksten av den moderne katolske kirke i Nepal. Han grunnla Caritas Nepal, en katolsk hjelpeorganisasjon, i 1990. Han drev lobbyvirksomhet for offisiell anerkjennelse av den katolske tro av myndighetene. I 1993 vant Nepal Catholic Society offisiell anerkjennelse. Sharma hadde også tilsyn med etableringen av 23 katolske skoler i landet.[1]

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Anthony Francis Sharma fullførte videregående studier i Kurseong i India. Han sluttet seg til jesuittordenen og etter novisiatet i Bombay studerte han teologi ved Vidyajyoti College of Theology i Delhi.

Biskopen av Darjeeling i India, Eric Benjamin Moktan, ordinerte ham til prest den 4. mai 1968. Sharma tok ett år til med spesialstudier i pastoralteologi i ManilaFilippinene (1969-1970), før han begynte på sitt utdanningsapostolat på en jesuitthøyskole i Darjeeling-distriktet. I 1976 fullførte han sitt tredje år i Hazaribag under ledelse av fader Maurice Dullard, etterfulgt av høytidelige ordensløfter den 2. februar 1978.

Nepal etablerte diplomatiske forbindelser med Den hellige stol i 1983. Dette tillot den katolske kirke å opprette egne styringsstrukturer der. Anthony Sharma, som da var rektor ved Saint Joseph's College i Darjeeling (siden 1981), ble valgt til å være den første kirkelige superior av den Missio sui iuris som Nepal var i ferd med å bli.

Overhyrde for Nepal (missio sui juris)

[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul II utnevnte ham til apostolisk superior av Nepal den 9. april 1984.

Kongeriket Nepal er offisielt hinduistisk, men større toleranse overfor kristendommen tillot biskop Sharma å bygge katedral i Kathmandu i 1994. Året før, i 1993, hadde han fått juridisk anerkjennelse for Nepal Catholic Society. Han var også grunnleggeren av Caritas Nepal.

Apostolisk prefekt av Nepal

[rediger | rediger kilde]

Den 8. november 1996 ble han utnevnt til apostolisk prefekt av Nepal.[1]

Apostolisk vikar av Nepal, og titulærbiskop

[rediger | rediger kilde]

Pave Benedikt XVI utnevnte ham til apostolisk vikar av Nepal og titulærbiskop av Gigthi den 10. februar 2007. Han ble ordinert til biskop av den apostoliske nuntius til India og Nepal, erkebiskop Pedro López Quintana, den 5. mai samme år; medkonsekratorer var Benedict John Osta S.J., erkebiskop av Patna, og Thomas D’Souza, biskop av Bagdogra. Bispevielsen frant sted i hans katedral i Kathmandu, noe som formaliserte en stadig større katolsk synlighet i et land som var blitt en føderalrepublikk i 2006.

Veksten av den moderne katolske kirke i Nepal skylder ham meget. Han inviterte mange indiske ordensssamfunn til å arbeide i Nepal og samarbeide i det pedagogiske arbeidet initiert av jesuittene med deres første høyskole Saint Xavier of Godavari (grunnlagt i 1951). Sharma sørget også for etableringen av et innenlands inkardinert sekulærkleresi, selv om de fleste av hans prester fortsatt var av indisk opprinnelse.

Pave Frans innvilget hans aldersbetingede avskjedsøknad den 25. april 2014. I juni 2014, da biskop Sharma trakk seg tilbake, var det 23 katolske skoler i Nepal og åtte menigheter med mange understilte kapeller.

Deretter bodede han i jesuittkommunitet i Kathmandu. Han døde ett år etter, i en alder av 77 år den 8. desember 2015,[1] av en hjernesvulst.

Episkopalgenealogi

[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser

[rediger | rediger kilde]