Glassvingeblomsterfluer

Scaeva
Scaeva pyrastri
Nomenklatur
Scaeva
Fabricius, 1805
Populærnavn
glassvingeblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer i skog, eng og hager.
Utbredelse: Palearktis, Nord- og Sør-Amerika, Sørøst-Asia.
Hunn av ScaevaYuccablad med bladlus. Trolig for egglegging.

Glassvingeblomsterfluer ( slekten Scaeva) er ganske store fluer som tilhører familien blomsterfluer. I Norge finnes bare to arter. De er utbredt i hele Europa.

Scaeva-artene er ganske store blomsterfluer, gjerne 13-15 mm lange. Brystpartiet er skinnende svart, med fin lys hårbekledning. Vingene er klare og gjennomskinnelige uten mikroskopiske hår, de virker derfor mer glassaktige enn hos lignende grupper.

Hodet er påfallende stort og ansiktet er stort og hvelvet, lyst gul-hvitt farget, toppen av hodet er skinnende svart med tre punktøyne. Partiet rundt antennene er oppsvulmet særlig hos hannene. Det er to store fasettøyne tett kledte med små fine hår. Hos hannene møtes øynene på toppen av hodet, mens det hos hunnene er en tynn pannestripe mellom fasettøynene. Antennene er mørke og forholdsvis små. Bakkroppen er nokså flat, på oversiden svart med mer eller mindre kommaformede, hvite eller gule flekker på sidene. På undersiden er bakkroppen hvit eller gul med en svart flekk i midten av hver bukplate. Beina er slanke, mer eller mindre gule, føttene oftest litt mørkere.

Scaeva-artene finnes i skog, eng og hager. Ofte setter den seg på en trestamme eller i vegetasjonen, i solen, de liker også å besøke blomstene på skjermplanter. Artene er kjent for å fly over store strekninger. De kan trolig ikke overleve vinteren i Norge, men kommer trekkende nordover i varierende antall hver sommer. I Norge ser man dem helst på ettersommer og tidlig høst.

Larvene lever av bladlus. Alle fluer gjennomgår en fullstendig forvandling, med et puppestadium mellom stadiet som larve og voksen.

Systematisk inndeling med europeiske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata