Hiltgunt Zassenhaus

Hiltgunt Zassenhaus
Født10. juli 1916[1][2]Rediger på Wikidata
Hamburg
Død20. nov. 2004[1][2]Rediger på Wikidata (88 år)
Baltimore
BeskjeftigelseLingvist, lege, filolog, oversetter Rediger på Wikidata
Utdannet vedGymnasium Allee
SøskenHans Julius Zassenhaus
NasjonalitetUSA
GravlagtZion Lutheran Church
UtmerkelserFortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden
Maryland Women's Hall of Fame (1986)[3]
Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1963)
Zion Lutheran Church (Baltimore, Maryland)

Hiltgunt Margret Zassenhaus (født 10. juli 1916 i Hamburg i Det tyske rike, død 20. november 2004 i Baltimore i USA) arbeidet som tolk under andre verdenskrig når norske og danske fanger i tyske fengsler fikk besøk av sjømannsprester. Dette arbeidet ble utført med større lojalitet overfor fangene og prestene enn for de tyske myndighetene, noe som etter krigen ga henne tilnavnet «tukthusfangernes engel».[4]

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Zassenhaus vokste opp i et hjem av dannelsesborgerskapet i Hamburg.[trenger referanse] Hun var søster av matematikeren Hans Julius Zassenhaus. Etter abitur i 1935 ved Gymnasium Allee dro hun til Danmark for atten måneder. Deretter studerte hun skandinavistikk ved Universitetet i Hamburg, der også hennes brødre hadde studert. I 1938 var hun blitt Diplom-Übersetzerin.

Andre verdenskrig

[rediger | rediger kilde]

Hun ble straks etter eksamen ansatt som tolk ved retten i Hamburg, og etter utbruddet av andre verdenskrig ble hun også ansatt ved postsensuren i Hamburg. Der skulle hun blant annet gjennomlese brev til og fra Skandinavia. Her sørget hun for at brev fra de jødiske ghettoene i Polen, med bønner om å sende pakker med mat, kom videre til skandinaviske mottakere.

I 1943 begynte hun å studere medisin, og ble kort etter tolk for først den norske sjømannspresten Conrad Vogt-Svendsen, og siden også den danske Sophus Boas, når de besøkte sine landsmenn i tukthuset i Hamburg. Da fangene senere ble plassert i forskjellige fengsler rundt omkring i Tyskland, reiste hun sammen med prestene til en del av disse. Under disse besøkene sørget hun for at det kunne snakkes fritt, og var med på å smugle især tobakk inn til fangene. Hun utarbeidet også et kartotek over hvor de forskjellige fangene befant seg, da det var nødvendig å oppgi navn på de fangene som prestene ønsket å besøke når de kom til et fengsel. Kartoteket gjorde senere nytte ved Folke Bernadottes aksjon med de hvite bussene.

Etterkrigstiden

[rediger | rediger kilde]

Etter krigen fortsatte Zassenhaus sine medisinstudier, først i Hamburg og siden i København. I 1952 avsluttet hun studiene og flyttet til USA, hvor hun bosatte seg i Baltimore og jobbet som lege.[5]

For sitt arbeide under krigen ble hun tildelt ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i Norge,[6] Dannebrogordenen i Danmark og Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden.

I 1947 utkom hennes erindringer om arbeidet med tukthusfangene på norsk under tittelen Stå vakt i mørket. I 1973 utga hun en ny bok med tittelen Handlingens dag.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]
  • Stå vakt i mørket, Tiden Forlag: Oslo 1948
  • Handlingens dag, Aschehoug Forlag: Oslo 1973 ISBN 82-03-05860-4

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Dansk biografisk leksikon, Dansk Biografisk Leksikon-ID Hiltgunt_Zassenhaus[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b FemBio-Datenbank, FemBio-ID 29399, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ msa.maryland.gov[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Johannes Fosmark: «Tugthusfangernes engel på besøg i Danmark» i Flensborg Avis 27. september 1986
  5. ^ «Hiltgunt Zassenhaus». Dansk Biografisk Leksikon | Lex (på dansk). 1. februar 2014. Besøkt 12. oktober 2024. 
  6. ^ «Oppsiktsvekkende 'Ridder av St. Olav'-utmerkelse til Hiltgunt Zassenhaus fra kirgsårenes Tyskland». Nordisk Tidende. 27. juni 1963. s. 1. «Hiltgunt Margret Zassenhaus, som nå er praktiserende lege i Baltimre ble 21. mai utnevnt til ridder av St. OIav, 1ste grad [...]. Bakgrunnen for denne ordensutmerkelse er noe helt utenom det vanlige. Hiltgunt Zassenhaus var under krigen ansatt av det tyske rettsvesen som tolk for norske og danske krigsfanger i Tyskland. [...] I samarbeid med de norske sjømannsprestene utførte Hiltgunt Zassenhaus under krigen et stort og oppofrende arbeid for norske tukthusfanger, besøkte dem med pakker, formidlet brev og hilsener og medisiner, ga dem hjelp og oppmuntring på alle måter. Hun var et fyrtårn som lyste i svarteste mørket, skrev en av de norske tukthusfangene, redaktør Olav Brunvand om henne etter krigen.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]