Jurij Budanov

Jurij Budanov
Født24. nov. 1963Rediger på Wikidata
Khartsyzk
Død10. juni 2011[1]Rediger på Wikidata (47 år)
Moskva
BeskjeftigelseMilitært personell Rediger på Wikidata
Utdannet vedMalinovskij-militærakademiet for pansertropper
NasjonalitetSovjetunionen
Russland
GravlagtKhimki
UtmerkelserTapperhetsordenen

Yuri Budanov (født 24. november 1963 i Donetsk oblast i Den ukrainske sovjetrepublikk i Sovjetunionen, død 10. juni 2011 i Moskva i Russland) var en russiske militær offiser som ble dømt for kidnapping, voldtekt og drap i Tsjetsjenia.

Jurij Budanov var en kontroversiell skikkelse i Russland. Til tross en dom for kidnapping, voldtekt og drap nøt Budanov bred støtte blant den russiske befolkningen. Samtidig ble han sterkt hatet i Tsjetsjenia, selv blant pro-russiske tsjetsjenere. Budanov sonet åtte av de ni årene han ble dømt til i fengsel. Han ble løslatt på prøve den 15. januar 2009. Den 10. juni 2011 ble Budanov skutt ned og drept i Moskva av en ukjent gjerningsmann.

I en kontroversiell avgjørelse ble Budanov først frifunnet for alle anklaget på grunn av midlertidig sinnssykdom 31. desember 2002, og han ble forpliktet til innleggelse på et psykiatrisk sykehus for videre evaluering og lengden på behandlingen skulle avgjøres av legen hans. Men i begynnelsen av mars 2003 ble denne dommen forkastet av den russiske Høyesterett og en ny rettssak ble beordret. Fengselsstraffen ble fastsatt 25. juli 2003. Dommeren som dømte Budanov, Vladimir Bukreyev, ble senere dømt for å ta imot bestikkelser og dømt til fengsel den 6. juli 2009.

Advokaten for offerets familie, Stanislav Markelov, ble skutt og drept i Moskva 19. januar 2009 sammen med Anastasia Baburova, en 25 år gammel journalist i avisen Novaja Gazeta. Det russiske politiet fastslo at dette drapet antagelig ikke var relatert til saken mot Budanov, men at det ble utført av nynazister som en hevn for Markelov sin støtte til marxistisk aktivister, mens han var advokat. Budanov ble myrdet på åpen gate i juni 2011 mens hans kone var vitne til drapet. Russisk myndigheter kommenterte at angrepet var nøye planlagt, og de anser blodhevn som en av de mest sannsynlige motiver for drapet. Et vitne til drapet beskrev sjåføren av bilen som de seks skuddene ble avfyrt fra som "av slaviske utseende".

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.guardian.co.uk[Hentet fra Wikidata]
Autoritetsdata