Lillehammer Kunstmuseum

Lillehammer Kunstmuseum
ArkitektSnøhetta
Etablert1921
Åpnet1. april 1994
Kart
Lillehammer Kunstmuseum
61°06′56″N 10°27′50″Ø
AdresseStortorget 2, 2609 Lillehammer
Nettstedhttp://www.lillehammerartmuseum.com/

«Landskap med foss» av J.C. Dahl fra 1835. Museet mottok maleriet i gave fra Oscar Johannessen i 1958.
Lars Jordes «Marken i Lillehammer» fra 1906. Dette var en del av Eva og Einar Lundes gave til museet i 1921.
Christian Krohgs «Atelieret på Ankertorvet» eller «Bohemer» fra 1885. Her sees Edvard Munch, Kalle Løchen, Oda Krohg og Constance Bruun.

Lillehammer Kunstmuseum er et kunstmuseumLillehammer i Innlandet. Museet er en ideell stiftelse som ble etablert 1. april 1994 som en videreutvikling av den gamle institusjonen Lillehammer bys malerisamling. Den faste samlingen inneholder malerier og tegninger av blant andre J. C. Dahl, Hans Gude, Adolph Tidemand, Erik Werenskiold, Eilif Peterssen, Christian Krohg, Frits Thaulow, Edvard Munch, Kristen Holbø, Thorvald Erichsen og Lars Jorde.

Arkitektur

[rediger | rediger kilde]

Museets hovedbygg ble tegnet av Erling Viksjø, og ferdigstilt i 1963. Fasaden er i naturbetong, en teknikk for overflatebehandling av betong som Viksjø selv utviklet.

Mot Stortorget ble det i forkant av OL på Lillehammer i 1994, oppført et nybygg signert Snøhetta. Viksjø-bygget og Snøhetta-bygget er sammenføyd med en glassbro. Samtidig ble Viksjø-bygget rustet opp, inngangspartiet flyttet over i det nye bygget mot torget og en «kunsthage» ble utformet av Bård Breivik. Den strekker seg over to plan og flere seksjoner. Én del består av et åpent «granittrom», én del av park-lignende areal. Den siste delen skråner ned mot Kirkegaten og går under glassbroen som binder Viksjø-bygget og Snøhetta-bygget sammen. Breiviks design omfatter også en stor fontenelignede bekk utført i sort- og rød-granitt, skifer med mer.

Den 31. januar 2016 åpnet en ny fløy for publikum, med blant annet en permanent Weidemann-sal. Også dette tilbygget er tegnet av Snøhetta.[1]

Samlinger

[rediger | rediger kilde]

Museets samlinger består hovedsakelig av tre store gaver:

  • Einar Lunde, en lokal kjøpmann, donerte i 1921 over 100 malerier til Lillehammer by.
  • Oscar Johannessen, en antikvitetshandler fra Oslo, donerte i 1958 hele sin samling av attenhundretallsmalerier til museet.
  • Jon Dobloug donerte våren 2009 store deler av sin samling til museet, totalt 159 verk; samlingen består av verker malt av fremtredende norske kunstnere fra hele 1900-tallet, men spesielt fra århundrets siste halvdel. Blant kunstnerne som er representert i Doublog-samlingen er Håkon Gullvåg og Reidun Tordhol. Museets utstilling av verker fra Dobloug-samlingen ble åpnet av dronning Sonja

Utover dette har museet gjennom flere tiår mottatt en rekke enkeltbidrag fra ulike mennesker og institusjoner. Museet fremstår dermed som et av de sterkeste og mest betydningsfulle kunstmuseene i Norge. I juni 2024 ble det kjent at Sparebankstiftelsen DNB har anskaffet et maleri av den danske kunstneren Vilhelm Hammershøi som skal stilles ut permanent i Lillehammer Kunstmuseum.[2]

Den eldre delen av samlingen, bildene fra Lunde og Johannessen, er hovedsakelig å finne i Viksjøs bygg.

«Årets museum» 2008

[rediger | rediger kilde]

Den 22. august 2008 ble Lillehammer kunstmuseum kåret til «Årets museum». Kåringen fant sted under Det nasjonale museumsmøtet, som i 2008 ble holdt i Stavanger. Det var første gangen prisen ble gitt til et kunstmuseum.

Som begrunnelse for tildelingen trakk juryen fram at Lillehammer Kunstmuseum viste både historiske utstillinger og samtidskunst, at utstillingene var gjennomtenkte og hadde en høy kvalitet, samt at museet tilbød undervisning tilpasset alle klassenivåer; fra barnehage og grunnskole til universitetsstudenter og et voksent publikum.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Lillehammer kunstmuseum om åpning av ny fløy Arkivert 1. februar 2016 hos Wayback Machine.
  2. ^ «En ekte Hammershøi til 75 millioner skal til Lillehammer». www.aftenposten.no. 13. juni 2024. Besøkt 26. juni 2024. «Nå skal motivet «Interiør med staffeli, Bredgade 25» fra 1910 vises permanent i Lillehammer Kunstmuseum. | Maleriet er kjøpt privat av Sparebankstiftelsen DNB gjennom Sotheby’s i London.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]