În funcție de surse numele este Yucatec sau Quiche. Între "*" este indicată prescurtarea sursei, iar între paranteze apar echivalențele zeității din clasificarea codată Schellhas-Zimmermann-Taube.
Patronul bețivilor. [2][3]. El este identificat cu băutura locală balché, produsă prin fermentatarea mierei la care se adăugă scoarță din copacul balché. Numele lui înseamnă geamăt.
Un grup de patru zei ai ploii Chorti care trăiesc în lacuri și fac nori de ploaie din apa acestor lacuri. Fiecare dintre zeii ploaie a fost asociat cu un punct cardinal, la fel ca Bacabii. Chiccan este, de asemenea, numele unei zile în ciclul Tzolkin al calendarului Maya.
De asemena denumit și Ek Chuah, "șeful negru al războiului", era zeul patron al războinicilor și al negustorilor, descris ca fiind cel ce poartă o povară pe umăr, de obicei o blană de jaguar[4][5].
În artă el era reprezentat ca un om cu pielea închisă la culoare, cu cercuri în jurul ochilor, cu o coadă de scorpion și buză inferioară mărită. La începutul studiilor moderne ale artei maiașe și iconografiei sale, el a fost denumit/clasificat drept zeu M până când identitatea sa a fost ferm stabilită.
Zeul șarpe cu pene și creator. Descrieri cu zeități șerpi cu pene sunt prezente și în alte culturi din Mezoamerica. Este strâns legat de Kukulkan care apare în tradițiile poporului maiaș Quiche (K'iche) și echivalentul zeului aztec, Quetzalcoatl.
Este patronul meșteșugurilor și al scriitorilor, tatăl al celor doi gemeni eroi maiași, Hun-Ahpu și Xbalanque. El a fost decapitat în Xibalba de către zeul morții. Fii lui gemeni i-au răzbunat moartea.
Unul dintre cei trei zei ai fulgerelor, denumiți generic Inima Cerului care acționează în calitate de creatori ai lumii. Se traduce ca Un-(Singur)-Picior[8]. De la numele acestui zeu provine cuvântul huragan.
Fondatorul culturii Maya, el și-a învățat poporul să crească porumb și cacao, precum și scrisul, calendarul (astronomia) și medicina. Este menționat ca fiind tatăl celor patru Bacabi. În strânsă legătură cu Kinich Ahau și Hunab Ku. Orașul Izamal a fost sacru pentru el.
Este nume de familie; probabil că nu are sensul de mâncare ci puternic. Se presupune că este numele clasic al zeului K (Bolon Dzacab). Titlu atestat pentru Itzamna, Uaxac Yol și Amaite Ku;
Un zeu creator-distrugător, zeitatea cea mai importantă a poporului Lacandon. Numele lui înseamnă Domnul nostru adevărat. Este fratele zeului Kisin (sau, eventual, al unui alt zeu al cutremurelor cunoscut și sub numele de Kisin). Este inamicul jurat al șarpelui lumii Hapikern și se spune că, la sfârșitul zilelor, îl va distruge Hapikern înfășurându-se în jurul lui pentru a-l sufoca. În unele versiuni ale acestei relatări, viața pe pământ este distrusă ca urmare a acestui eveniment. Este, de asemenea, fratele lui Xamaniqinqu, zeul patron al călătorilor și comercianților.
Un zeu al cerului și una din divinitățile creatoare care au participat la toate cele trei încercări de a crea umanitatea.
Tohil *PV*
Tohil este numele dat de poporul Quiche pentru Huracan și a fost zeitatea lor patron. Un mare templu dedicat lui se afla în capitală lor antică Q'umarkaj.
Un cuplu de zei creatori care au ajutat la crearea primilor oameni. Ei sunt și părinții lui Hun Hunahpu și Vucub Hunahpu. Ei erau numiți Bunica Zilei, Bunica Luminii, Purtătorii Luminii,având și titluri de moașă și pețitor.
Personificare demonică. În fiecare dimineață, el încearcă să distrugă stelele și reușeste să gonească câteva sute din ele. El este un fiu al lui Vucub Caquix (Șapte Macaw) și Chimalmat. El și fratele său, Cabracan (cutremur), sunt deseori considerați demoni. Zipacna, la fel ca rudele sale, a fost declarat a fi foarte arogant și violent. Zipacna a fost caracterizat ca un caiman mare și de multe ori lăudat că ar fi creatorul munților. [9]