Lungimea medie a corpului este de aproximativ 6 mm pentru femele și de 3 mm pentru masculi. Femelele adulte sunt de culoare portocalie, pentru cel puțin o săptămână după năpârlirea finală, apoi devin negre.
Unele specii (Philoponella congregabilis și Philoponella oweni) construiesc pânze comune, însă, cu toate acestea, nu-și captură prada prin cooperarea reciprocă. Altele specii, de exemplu Philoponella raffrayi, din contra vânează prada prin cooperare. O colonie de Philoponella raffrayi este compusă din pânze individuale conectat prin fire de mătase nelipicioasă. În aceste colonii, specii de păianjeni din alte genuri Argyrodes și Portia (păianjen)Portia sunt în calitate de paraziți, hrănindu-se cu alimente furate de la aceștia, și prădători. Dacă prada prinsă în pânză este relativ mare, atunci două femele cooperează, în aproximativ 10% din cazuri, pentru a acoperi victima cu mătase. În așa fel, succesul lor crește de patru ori. Cooperativitate în vânat este similară cu cea a Philoponella republicana, în acest cazul mai multi indivizi pot lucra împreună[1].
Opell, B.D. (1987): The new species Philoponella herediae and its modified orb-web (Araneae, Uloboridae). J. Arachnol.15: 59-63. PDFArhivat în , la Wayback Machine.
Matsumoto, Toshiya (1998): Cooperative prey capture in the communal web spider, Philoponella raffray (Araneae, Uloboridae). Journal of Arachnology26: 392-396. PDF
Grismado, Christian J. (2004): Two new species of the genus Philoponella from Brazil and Argentina (Araneae, Uloboridae). Iheringia, Sér. Zool.94(1): 105-109. PDF
Platnick, Norman I. (2008): The world spider catalog, version 8.5. American Museum of Natural History.