Antonio de León Pinelo

Plantilla:Infotaula personaAntonio de León Pinelo

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1589 Modifica el valor a Wikidata
Valladolid (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 juliol 1660 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Nacional Major de San Marcos Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Antonio Rodríguez de León Pinelo (ca. 1595 - 1660), historiador i jurista espanyol. Va néixer segons sembla a Valladolid, en el si d'una família jueva-conversa d'origen portuguès, assetjada per la Inquisició espanyola, el seu avi va ser cremat per judaïtzant a l'acte de fe públic realitzat a Lisboa l'any 1596), va buscar refugi a Amèrica als volts de 1604.

Va viure a Amèrica part de la seva infància i tota la seva joventut, estudiant amb els jesuïtes a la Universitat Nacional Major de San Marcos. Abans d'establir-se a Lima (on el seu pare arribaria a ser capellà de l'arquebisbe) la seva família va passar per Tucumán i Charcas (Sucre).

Cap 1622 va arribar a Madrid amb el seu germà Diego (que estudiaria a la Universitat de Salamanca), en 1624 el Consell d'Índies li encàrregar la recopilació de les Lleis d'Índies, que va deixar acabada deu anys després, i entre 1636-1639 va ocupar el càrrec de relator del Consell.[1] L'any 1658 va ser nomenat Oïdor de la Casa de la Contractació d'Índies a Sevilla i, després de la mort de Gil González Dávila, cronista Major d'Índies.

A Madrid va escriure els Annals o Història de Madrid: Des del Naixement de Nostre Senyor Jesucrist, fins a l'any de 1658, dels seus manuscrits es conserven diferents còpies a la Biblioteca Nacional d'Espanya (Madrid). Alguns d'aquests manuscrits els va editar i va publicar per primera vegada Ricardo Martorell Téllez-Girón a 1931.

Lloc de naixement

[modifica]

De Pinelo no estan del tot clars ni el seu origen, ni el lloc de naixement, ni la data. El lloc de naixement és qüestió sobre la qual des dels primers moments hi ha total confusió. Malgrat que el mateix interessat afirma ser natural de Valladolid, Lohmann Villena, infatigable investigador, no va ser capaç de donar amb la partida de naixement de Pinelo a les parròquies d'aquesta ciutat.

José Toribio Medina, el fa natural de Lisboa (D'origen marrà) sabut el mal mirats que aquests eren a Espanya i molt més a les Índies. A aquesta hipòtesi s'unirà l'investigador argentí Raúl Molina, gràcies a la troballa d'un "document fonamental" en els tribunals de Buenos Aires. A més a més, per aquest autor les declaracions del pare i germà de l'Antonio a sengles documents, en afirmar que van passar a la ciutat de Valladolid amb Antonio l'any 1592 tiren per terra la hipòtesi de la seva pàtria val·lisoletana i que sigui el 1595 la data del seu naixement.

Un altre lloc cal afegir a la llista de viles i ciutats natals de Pinelo, fra José de Madrid, fill del nostre autor (vid. mfra Família), va afirmar que el seu pare havia nascut a Còrdova de Tucumán. El testament de Pinelo manté un mutisme total pel que fa al seu origen, lloc i data de naixement, afirmant el testador que les dades al respecte les havia deixat escrites en la seva memòria secreta.[2]

Bibliografia

[modifica]
  • Al voltant de 1615 va començar a reunir tots els decrets i ordenances que havien estat expedides pel govern del país o pels virreis de les possessions americanes. Va publicar els seus treballs en 1623 "Discurs de la importància, de la forma, i de la disposició de la col·lecció de les Lleis d'Índies" (Sevilla, 1623). Després d'obtenir l'aprovació del rei per buscar en els arxius de Madrid i Simancas, va publicar una primera part abreujada, "Sumari de la recopilació general" (Sevilla, 1634). Va acabar l'obra l'any 1645, però la seva publicació es va ajornar fins a 1680, quan Vicente Gonzaga va publicar sota el títol de "Recull general de les Lleis d'Índies" (4 vols., Madrid, 1680).
  • Epítome de la Biblioteca oriental i occidental, nàutica i geogràfica, (Madrid, 1629)
  • Tractat de confirmacions reals, que es requereix paràgraf les Índies Occidentals (1630)
  • Qüestió moral si la xocolata quebranta el Dejuni eclesiàstica (1636)
  • Taules cronològiques, (1645)
  • Aparell polític de les Índies Occidentals (1653)
  • Vida de Sant Toribio, arquebisbe de Lima (1653)
  • El Paradís al Nou Món (1656), és un llibre enciclopèdic, fruit d'erudites investigacions sobre la naturalesa, la prehistòria i les societats americanes, destinat a provar que l'Edèn bíblic amb els seus quatre rius convergents, es trobava en un remot passat, al centre de l'Amèrica del Sud. Pinelo realitza una exegesi bíblica interpolada amb un examen de restes arqueològiques trobades a Mèxic, Perú i altres llocs, fet que significa una novetat hermenèutica, per la llibertat amb què l'autor reinterpreta diverses fonts. Després passa a descriure al continent americà, afegint una nova versió de les Índies Occidentals.
  • Acords del Consell d'Índies,(1658)

Pinelo va deixar també diversos manuscrits, alguns dels quals han estat publicats després de la seva mort:

  • Política de les Índies,(1829).
  • Bulario Índic. Codi de les lleis canòniques vigents a Amèrica del Sud (1829).
  • El Gran Canciller de les Índies, (1623), l'obra va quedar inèdita fins a l'any 1953.
  • Història del Consell Suprem de les Índies.
  • Les ha-zafias de Xile amb la seva Història.
  • Fundació i Història de la ciutat de Lima.
  • Descobriment i Història de Potosi.
  • Relació de la província de Minche i Lacaudon.

Referències

[modifica]
  1. Antonio Rodríguez de León Pinelo: Taules cronoloǵicas dels Reials consells suprem i de la Cambra de les Índies Occidentals.
  2. Antonio de León Pinelo: Estudio crítico, documental y bibliográfico de su obra "El Gran Canciller de las Indias", José López Castillo, p.58

Enllaços externs

[modifica]