Castel Gandolfo

Plantilla:Infotaula geografia políticaCastel Gandolfo
Imatge
Castel Gandolfo i el Llac Albano
Tipusmunicipi d'Itàlia Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 44′ 49″ N, 12° 39′ 07″ E / 41.7469°N,12.6519°E / 41.7469; 12.6519
PaísItàlia
RegióLaci
Ciutat metropolitanaCiutat metropolitana de Roma Capital Modifica el valor a Wikidata
CapitalCastel Gandolfo Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població8.564 (2023) Modifica el valor a Wikidata (603,52 hab./km²)
Idioma oficialitalià Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície14,19 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud426 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
PatrociniSant Sebastià màrtir Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal00073 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic06 Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT058022 Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaC116 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.castelgandolfo.rm.it Modifica el valor a Wikidata

Castel Gandolfo és una menuda localitat italiana situada a la regió del Laci, a la riba del llac Albano, a 18 km al sud-est de Roma. El municipi és molt conegut perquè hi ha la residència d'estiu del papa. Ací van morir els pontífexs Pius XII, el 1958, i Pau VI, el 1978.[1]

La residència papal (Residenza Papale, en italià) és un edifici del segle xvii que va ser dissenyat per Carlo Maderno per al papa Urbà VIII. El Palau Papal i el xalet confrontant de Barbarini van ser afegits al complex per Pius XI.

Aquestes edificacions han gaudit de drets d'extraterritorialitat des de la signatura del Tractat del Laterà en 1929 amb Mussolini. La menuda plaça situada davant de la residència va ser rebatejada com la plaça de la Llibertat durant el moviment per la unificació italiana, després de 1870. El Palau Papal va estar deshabitat des de 1870 fins a 1929.

L'església de la parròquia dedicada a sant Tomàs va ser dissenyada per Bernini per ordre del papa Alexandre VII. Un dels edificis del pujol, conegut com el Castelli Romani, ocupa probablement el lloc on hi havia l'antiga Alba Longa, que va ser la capital de la Lliga Sabina.

El nom de la població deriva d'una fortalesa de la família ducal dels Gandolfi que la posseïa en el segle xii, i que va passar a la família dels Savelli. La Cambra Apostòlica la va comprar a aquesta darrera després en 1596 per la quantitat de 150.000 escuts.

El papa Climent VIII va ser el primer pontífex a residir en Castel Gandolfo, però la reconstrucció del vell castell va ser un projecte del papa Urbà VIII, qui va entrar en la residència el 1626. El lloc del Palau Papal, reconstruït sobre les ruïnes del castell anterior, ocupa en part els fonaments d'una residència d'estiu de l'emperador romà Domicià que ocupava 14 quilòmetres quadrats.

En el pati interior del palau hi ha un bust romà que representa Polifem, el cíclop de qui s'escapà Odisseu, que va ser trobat en el nimfeu dels jardins del xalet imperial. El palau es distingeix, a més, per la gruta artificial construïda en la boca del cràter que forma el llac Albano.

Foto panoràmica del llac Albano

Galeria d'imatges

[modifica]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Migliorini, Bruno; Tagliavini, Carlo; Fiorelli, Piero; Bórri, Tommaso Francesco. «Castel Gandolfo» (en italià). Dizionario d'ortografia e di pronunzia (DOP). Rai Eri, 31-01-2008. Arxivat de l'original el 22 de juliol 2011. [Consulta: 26 febrer 2010].

Enllaços externs

[modifica]