László Rajk

Plantilla:Infotaula personaLászló Rajk

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hu) Rajk László
(hu) László Rajk Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 març 1909 Modifica el valor a Wikidata
Odorheiu Secuiesc (Romania) Modifica el valor a Wikidata
Mort15 octubre 1949 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Budapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortpena de mort, penjament Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri del carrer Fiumei Modifica el valor a Wikidata
Ministre d'afers exteriors d'Hongria
5 agost 1948 – 11 juny 1949
← Erik Molnár (en) TradueixGyula Kállai (en) Tradueix →
Membre del gabinet: cabinet of Dinnyés Lajos (en) Tradueix, cabinet of István Dobi (en) Tradueix
Ministre de l'Interior
20 març 1946 – 5 agost 1948
Membre de l'Assemblea Nacional d'Hongria
4 novembre 1945 – 30 maig 1949
Member of the Provisional National Assembly (en) Tradueix
24 juny 1945 – 3 novembre 1945 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Budapest Eötvös Loránd (1927–1933) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Budapest Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolític, diplomàtic Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista Hongarès
Partit Hongarès dels Treballadors Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarBrigades Internacionals Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra Civil espanyola Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJúlia Rajk Modifica el valor a Wikidata
FillsLászló Rajk Modifica el valor a Wikidata
GermansEndre Rajk Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
6 octubre 1956Funeral of László Rajk, Gyorgy Pálffy, Tibor Szönyi and András Szalai in 1956 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis


Find a Grave: 9525 Modifica el valor a Wikidata

László Rajk (Székelyudvarhely, actualment Odorheiu Secuiesc, Transsilvània, Romania, 8 de març del 1909Budapest, 15 d'octubre del 1949) va ser un polític hongarès, víctima principal de les purgues estalinistes al seu país.[1]

Inicis polítics

[modifica]

De molt jove ingressà a l'il·legal Partit Comunista Hongarès i a causa d'això fou expulsat de la Universitat de Budapest on cursava la carrera de dret. Aleshores treballà de manobre i l'any 1936 s'integrà a les Brigades Internacionals, que acudiren a la Guerra Civil espanyola. Acabada la guerra, passà a França on romangué fins al 1941, que el Govern de Vichy li permeté de tornar a Hongria. Allí, sempre a la clandestinitat, reorganitzà el Partit Comunista amb el seu amic János Kádár.

A finals de l'any 1944 fou detingut per escamots del Partit de la Creu Fletxada, que pretenien lliurar-lo a les forces alemanyes. Tanmateix, la intervenció del seu germà gran Endre, el qual pertanyia a aquell partit feixista, aconseguí que l'alliberessin.

De ministre amb Mátyás Rákosi

[modifica]

Un cop acabada la II Guerra Mundial i ocupada Hongria per l'exèrcit roig, Rajk fou nomenat Ministre de l'Interior en el govern comunista de Mátyás Rákosi, càrrec des del qual endegà la policia política i la depuració sistemàtica d'opositors. Amb la intenció de d'eliminar del país tot allò que sonés a feixisme i a reacció, dugué la dictadura del proletariat fins a l'extrem: dissolgué totes les agrupacions religioses, culturals, nacionalistes i democràtiques i mitjançant els famosos "judicis exemplars" eliminà més de mil cinc-cents opositors.

La caiguda en desgràcia

[modifica]
Tomba de László Rajk

L'any 1948 li fou canviat el ministeri pel d'afers exteriors, maniobra que va ser interpretada més aviat com un càstig que no pas una promoció. Efectivament, el president Rákosi temia l'acumulació de poder en les mans de Rajk. Un any després, en plenes "purgues" stalinianes, el feu detenir amb les falses acusacions d'espionatge en favor del president iugoslau Tito i de l'exregent hongarès Miklós Horthy. L'encarregat de detenir-lo fou precisament el seu vell camarada János Kádár, que l'havia substituït com a cap de la policia política.

A la presó, Rajk fou salvatgement torturat i, per consell de Kádár, persuadit de confessar els seus presumptes crims amb la promesa que seria exonerat. Efectivament, en un judici que s'esdevingué entre el 16 i el 24 de setembre de 1949 al Sindicat de Treballadors del Metall de Budapest, Rajk acceptà totes les acusacions, però en contra de la paraula donada fou condemnat a mort i executat a la forca amb altres dos encausats.

L'any 1956, després de moltes protestes degudes a l'evidència que el procés havia estat irregular, la figura de László Raij fou rehabilitada pel Partit Comunista Hongarès, cosa que provocà l'afebliment de Mátyás Rákosi i la seva immediata substitució per Imre Nagy. Anys més tard, János Kádár, esdevingut la màxima autoritat del país, refusà qualsevol responsabilitat en els fets, tot manifestant que haurien estat obra de Rákosi, el qual, amb intenció d'assolir i conservar el poder suprem, no hauria dubtat a promoure processos contra destacats membres del moviment obrer.

Referències

[modifica]
  1. «László Rajk». web. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS). [Consulta: 23 març 2016].