Dimebag Darrell

Ντάιμπαγκ Ντάρελ
Ο Ντάρελ το 2004
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΝτάρελ Λανς Άμποτ (Darrell Lance Abbott)
ΨευδώνυμοDiamond Darrell
Γέννηση20  Αυγούστου 1966[1][2][3]
Άρλινγκτον
Θάνατος8  Δεκεμβρίου 2004[4][1][2]
Alrosa Villa
ΚαταγωγήΈνις, Τέξας, ΗΠΑ
EίδοςHeavy Metal, Groove Metal, Thrash Metal, Alternative Metal, Glam Metal, Hard Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΚιθάρα, Μπάσο, Φωνητικά, Τύμπανα
Παρουσία1979 - 2005
Δισκογραφική εταιρείαAtco, EastWest, Big Vin, Elektra
ΣυμμετοχέςPantera, Damageplan, Rebel Meets Rebel, Anthrax, Gasoline, King Diamond
Ιστότοπος
http://dimebagdarrell.com/

Ο Ντάρελ Λανς Άμποτ, γνωστός και ως Diamond Darrell ή Dimebag Darrell, ήταν Αμερικάνος κιθαρίστας της χέβι μέταλ μουσικής, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των Pantera και των Damageplan.

Ο Άμποτ σκοτώθηκε επί σκηνής, κατά την συναυλία των Damageplan στις 8 Δεκεμβρίου 2004 στο Κολόμπους του Οχάιο. Το περιοδικό "Rolling Stone" τον κατέταξε 92ο στην λίστα με τους εκατό καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.[5]

Ο Ντάρελ Άμποτ ήταν υιός της Κάρολιν και του Τζέρι Άμποτ, μουσικού της κάντρι. Από την παιδική του ηλικία απέκτησε ενδιαφέρον για την hard rock και heavy metal μουσική, με κύρια επιρροή του τον κιθαρίστα Έις Φρίλι των Kiss. Αφού ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα, έλαβε μέρος σε τοπικούς διαγωνισμούς ταλέντων, όπου κέρδισε μία κιθάρα "Dean ML". Ο Άμποτ είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του την μεγάλη επιρροή που άσκησαν επάνω του ο Τόνι Αϊόμι των Black Sabbath, ο Έντι Βαν Χέηλεν των Van Halen, ο Πιτ Γουίλις των Def Leppard, ο Κέρι Κινγκ των Slayer, ο Τζέιμς Χέτφιλντ των Metallica, κ.α..

Στις αρχές της δεκαετίας του '80, υιοθέτησε το παρωνύμιο Diamond Darrell και σχημάτισε τους Pantera μαζί με τον αδελφό του και ντράμερ, Βίνι Πολ και τον μπασίστα Ρεξ Μπράουν, τότε γνωστό ως Rex Rocker. Οι επιρροές των πρώτων τους κυκλοφοριών προέρχονταν από συγκροτήματα όπως οι Def Leppard, Judas Priest και Motley Crue. Με τραγουδιστή τον Τέρι Γκλέιζ, κυκλοφόρησαν τρεις δίσκους, σε glam metal ύφος, τους "Metal Magic", "Projects in the Jungle" και "I Am the Night".

Η κιθάρα του Νταρέλ

Το 1986, τα φωνητικά του συγκροτήματος ανέλαβε ο Φιλ Άνσελμο, με τον οποίο πραγματοποίησαν μία αρχική κυκλοφορία στο άλμπουμ "Power Metal" το 1988. Το 1990, υπέγραψαν στην "Atlantic Records" και απέρριψαν την εμπορικότητα της μουσικής τους, υιοθετώντας έναν πιο βαρύ και τραχύ ήχο, ο οποίος δεχόταν επιρροές από συγκροτήματα όπως οι Slayer, Metallica και Black Sabbath. Η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα μία σειρά κυκλοφοριών οι οποίες τοποθέτησαν τους Pantera στα κορυφαία σχήματα του είδους, όπως το "Cowboys from Hell", το "Vulgar Display of Power" και το "Far Beyond Driven".

Το 1989, του είχε προταθεί να γίνει μέλος των Megadeth και ο Άμποτ δέχθηκε με την προϋπόθεση ότι θα ερχόταν μαζί του και ο αδελφός του, κάτι το οποίο δεν δέχθηκε ο Ντέιβ Μαστέιν, εντάσσοντας στην σύνθεση του σχήματος τους Μάρτι Φρίντμαν και Νικ Μένζα.[6]

Ο Άμποτ αναγνωρίστηκε ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες του heavy metal, πραγματοποιώντας γκεστ συμμετοχές σε δίσκους των Anthrax, King Diamond, Halford, Stormtroopers of Death, κ.α.. Μετά την κυκλοφορία του "Reinventing the Steel" και την περιοδεία για την προώθηση του, οι Pantera σταμάτησαν την δραστηριότητα τους λόγω των έντονων διαφωνιών ανάμεσα στα μέλη του σχήματος.

Μαζί με τον αδελφό του, σχημάτισε τους Damageplan στο μουσικό ύφος των Pantera. Τη σύνθεση του συγκροτήματος συμπλήρωσε ο κιθαρίστας Πατ Λάτσμαν και ο μπασίστας Μπομπ Ζίλα, για να εκδώσουν τον δίσκο "New Found Power" τον Φεβρουάριο του 2004, ο οποίος ανέβηκε στο # 38 του Billboard πουλώντας περισσότερα από 44.000 αντίτυπα κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.[7]

Στις 8 Δεκεμβρίου 2004, ο Άμποτ βρισκόταν επί σκηνής με τους Damageplan στην "Alrosa Villa" του Κολόμπους του Οχάιο. Ο Νέιθαν Γκέιλ, θεατής της συναυλίας, πυροβόλησε τον κιθαρίστα με μία 9 mm Beretta 92FS, σκοτώνοντας τον ακαριαία.[8] Ο δράστης συνέχισε να πυροβολάει, σκοτώνοντας τέσσερις ακόμη θεατές και τραυματίζοντας άλλους επτά. Πέντε μήνες νωρίτερα, ο Γκέιλ είχε καταστρέψει εξοπλισμό πέντε χιλιάδων δολαρίων σε συναυλία των Damageplan, πριν απομακρυνθεί από τον χώρο.[9] Τα αίτια της δολοφονικής επίθεσης δεν έγιναν ποτέ γνωστά, με υποθέσεις να αναφέρουν ότι ήταν αντίδραση για την διάλυση των Pantera ή ότι ο Άμποτ είχε κλέψει ένα τραγούδι που είχε συνθέσει ο Γκέιλ.[10][11]

Η κηδεία του καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες αργότερα, με την παρουσία μεγάλων ονομάτων της σκληρής μουσικής όπως ο Έντι Βαν Χέηλεν των Van Halen, ο Ζακ Γουάιλντ του προσωπικού σχήματος του Ozzy Osbourne και των Black Label Society, οι Κόρεϊ Τέιλορ, Τζιμ Ρουτ και Πολ Γκρέι των Slipknot, οι Μάικ Ινέζ και Τζέρι Καντρέλ των Alice in Chains, κ.α..[12] Μαζί με τον κιθαρίστα, θάφτηκε μία κιθάρα του Βαν Χέηλεν, υπογεγραμμένο μοντέλο με το οποίο έπαιξε στον δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος του.[13]

  • New Found Power (2004)
  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0201602. Ανακτήθηκε στις 15  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 10061348. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Encyclopaedia Metallum. 5748. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. www.msnbc.msn.com/id/6683479/ns/us_news-crime_and_courts/t/killer-reportedly-obsessed-pantera/.
  5. «Dimebag Darrell - 100 Greatest Guitarists | Rolling Stone». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015. 
  6. Dave Mustaine on 'Dimebag' Darrell: 'He Would Want Us to Remember Him by Celebrating and Not Mourn'
  7. «Damageplan - Chart history | Billboard». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015. 
  8. Dimebag Darrell shooting - YouTube
  9. Police Confirm DIMEBAG's Murderer Was Dragged Off DAMAGEPLAN Stage In Cincinnati
  10. Dimebag Darrell killing 'not motivated by Pantera split'
  11. «Nightclub Shooter Said Pantera Stole His Lyrics». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2008. 
  12. 10 Years On: Remembering Dimebag Darrell - Kerrang!
  13. «Ed Pays Respects To Dimebag Darrell». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]