דולר דיסני

דולר דיסניאנגלית: Disney dollars) היה תו קנייה שנמכר לציבור על ידי חברת וולט דיסני. החברה שאפה להציג את פארקי השעשועים שלה כממלכה עצמאית קסומה, ולפיכך יצרה תווי קנייה דומים פיזית לשטרות כסף ובעלי מאפיינים של מטבע רשמי. ערכו של דולר דיסני היה שווה לערכו של דולר אמריקאי. התווים נמכרו בפארקים ובחנויות דיסני, ובמקומות אלה ניתן היה גם להמיר אותם לדולרים אמריקאים. הם שימשו לתשלום בשטחי פארקי השעשועים של חברת וולט דיסני (אתר הנופש דיסנילנד ודיסניוורלד) וכן בספינות קו הספנות של דיסני, בחנויות דיסני ובקאסטאווי קי (האי הפרטי של קו הספינות).

דולר דיסני היה מקור הכנסה לחברת וולט דיסני, משום שחלק מהתווים שנרכשו נשארו בידי הרוכשים כמזכרת. כאשר התווים מומשו, נהנתה החברה מהחזקת הדולרים בין רכישת התווים למימושם.

חברת וולט דיסני חדלה להדפיס דולרי דיסני במאי 2016.

תיאור התווים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דולרי דיסני דומים בגודלם, בצורתם ובעיצובם לדולר האמריקאי - ההילך החוקי של ארצות הברית, אך במקום דמויות נשיאי ארצות הברית המופיעות על הדולר האמריקאי, על דולרי דיסני מצוירות דמויותיהם של מיקי מאוס, מיני מאוס, דונלד דאק, גופי ופלוטו או ציור של טירת היפהפייה הנמה שבדיסנילנד או טירת סינדרלה של ממלכת הקסם.

משני צדי הדמות המרכזית מצוירת דמותה של טינקר בל.

במקום שבו על שטר הדולר חתום נגיד הבנק הפדרלי של ארצות הברית, בדולר דיסני חתום סקרוג' מקדאק.

דולרי דיסני הופצו לציבור לראשונה ב-5 במאי 1987.[1] התווים הראשונים הופצו בערכים נקובים של דולר אחד או חמישה דולרים. בשנת 1990 החלה הפצת תווים בערכים של 10 דולרים.

מרגע הפצתם הפכו התווים לשווי כסף אמיתי בפארקים של דיסני - ניתן היה לרכוש בהם מוצרים בחנויות ומסעדות הפארק, ולהחליפם לדולרים אמריקאים.

בשנת 2005 הופץ במהדורה מוגבלת דולר דיסני בערך נקוב של 50 דולרים, שעוצב ונחתם על ידי צ'ארלס בוייר, לרגל חגיגות 50 שנה לייסוד דיסנילנד.

חברת וולט דיסני הפסיקה להדפיס ולהפיץ דולרי דיסני ב-14 במאי 2016. למרות זאת, עדיין ניתן להשתמש בהם בחלק מהפארקים של דיסני[2].

דולרי דיסני הודפסו במספר סדרות: סדרה "A" הודפסה באנהיים שבקליפורניה וסדרה "D" הודפסה בדיסניוורלד שבפלורידה. החל משנת 2005 החלה הדפסת סדרת "T" שנמכרה בחנויות דיסני. הסדרה המוגבלת שהודפסה בשנת 2005 בערך נקוב של $50 נשאה את הסימון "B".

בשנת 2007 הופצה סדרה מיוחדת של דולרי דיסני המבוססת על הסרט שודדי הקאריביים שנשאה את הסדרות "E" ו-"F" כאשר בסיום המספר הסידורי של התו נוספו האותיות "B" על מנת לסמל את הספינה "הפנינה השחורה" (Black Pearl),‏ "F" על מנת לסמל את הספינה "ההולנדי המעופף" (Flying Dutchman) ו-"E" על מנת לסמל את הספינה "הקיסרית" (Empress), שהופיעו על התווים.

דולרי דיסני הודפסו מדי שנה משנת 1987 עד 2016, למעט בשנים 1992, 2004 ו-2006.

אמצעי בטיחות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כיוון שלדולרי דיסני ערך כספי מוטמעים בהם אמצעים נגד זיוף, ובהם דיו שקשה לצלם ולהעתיק, וכן מספר סידורי ייחודי לכל תו.[3]

אזכורים תרבותיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

דולרי דיסני היוו בסיס לבדיחה בסדרת הטלוויזיה "משפחת סימפסון". בפארק "ארצם של איצ'י וסקרצ'י" המהווה פרודיה על דיסניוורלד, ורכש הומר סימפסון "שטרות איצ'י וסקרצ'י" בשווי של $1,100, אשר מובטח לו שהם בני המרה בכסף רגיל בפארק. בהגיע המשפחה לפארק הוא מגלה שהחנויות בפארק אינן מקבלות את השטרות.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]