דיק גרייסון

דיק גרייסון
Dick Grayson
דיק גרייסון כנייטווינג, כפי שהופיע על עטיפת החוברת Nightwing Vol.4 #1 מספטמבר 2016, אמנות מאת אייבן רייז.
דיק גרייסון כנייטווינג, כפי שהופיע על עטיפת החוברת Nightwing Vol.4 #1 מספטמבר 2016, אמנות מאת אייבן רייז.
סוג גיבור-על
הוצאה לאור DC קומיקס
הופעה ראשונה כרובין:
Detective Comics #38
(אפריל 1940)
כנייטווינג:
Tales of the Teen Titans #44
(יולי 1984)
לאחר המשבר בעולמות האינסופיים
Batman #408
(יוני 1987)
כבאטמן:
Robin #0
(אוקטובר 1994)
כטארגט:
Nightwing: The Target #1
(ספטמבר 2001)
לאחר פלאשפוינט:
Nightwing Vol.3 #1
(נובמבר 2011)
כסוכן 37:
Grayson #1
(יולי 2014)
יוצרים ביל פינגר
בוב קיין
ג'רי רובינסון
גילום הדמות כריס אודונל ("באטמן לנצח", "באטמן ורובין")
ג'סי מקרטני, "ליגת הצדק - הדור הבא"
ברנטון ת'ווייטס, "טיטאנים"
מידע
שם אמיתי ריצ'רד ג'ון "דיק" גרייסון
כינויים רובין (Robin), נייטווינג (Nightwing), ילד הפלא (Boy Wonder)
סטטוס פעיל
מקצוע מוזג, מרגל, לוחם צדק, trapeze artist, police detective, אמן קרקס, גיבור-על, אמן לחימה
כוחות ללא כוחות-על
אתלט ולוליין מיומן, מומחה באמנויות לחימה ובקרב פנים אל פנים, מתמחה באסטרטגיות קרב, משתמש בכלי נשק וציוד משוכלל
צורה רובין, נייטווינג עריכת הנתון בוויקינתונים
חבר בקבוצה טיטאנים, משפחת העטלף, ליגת הצדק
חבר לשעבר בקבוצה משטרת בלודהייבן, פרלמנט הינשופים, באטמן בע"מ, הטיטאנים הצעירים
אאוטסיידרס (לאחר המשבר)
אזרחות ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום מגורים גות'אם סיטי עריכת הנתון בוויקינתונים
דמויות קשורות
משפחה ברוס ויין (אב מאמץ)
אויבים דת'סטרוק, Torque, Lady Vic, Double Dare, Brutale, Tony Zucco, Madame Rouge, Nite-Wing, Amygdala עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ריצ'רד ג'ון "דיק" גרייסוןאנגלית: Richard John Grayson) הוא דמות ³, המופיעה בחוברות הקומיקס באטמן והטיטאנים הצעירים ביקום DC קומיקס. הדמות הופיעה לראשונה בחוברת Detective Comics #38 מאפריל 1940 בתור רובין המקורי והפופולרי ביותר, והיא נוצרה על ידי הכותב ביל פינגר והמאייר בוב קיין. אחרי שותפות ארוכת שנים לצד באטמן, גרייסון מבקש בשנות בגרותו להתנתק מזהותו כרובין והוא נוטל את הזהות נייטווינג (ביצירתם של מארב וולפמן וג'ורג' פרז).

דיק גרייסון הוא הצעיר ביותר במשפחת אקרובטים הידועים בתור "הגרייסונים המעופפים". הוא היה עד לרציחתם של הוריו בידי המאפיונר טוני זוקו לצורך סחיטת כספים מהקרקס שהעסיק אותם. אחרי מותם הטרגי, ברוס ויין לוקח חסות על גרייסון הצעיר ומאמן אותו להיות שותפו בלחימה בפשע כרובין. בשכתובים מאוחרים יותר, ויין גם מאמץ את גרייסון כבנו החוקי, וכותבים רבים תיארו אותו כבנו הראשון של באטמן.[1] בנוסף לשותפו של באטמן בלחימה בפשע, גרייסון מבסס את עצמו גם כמנהיגה של קבוצת גיבורי-העל המתבגרים הטיטאנים הצעירים. כבחור צעיר בשנות ה-20 לחייו, הוא פורש מזהותו כרובין ונוטל זהות חדשה בתור נייטווינג כדי לבסס מחדש את עצמאותו. כנייטווינג, הוא ממשיך להנהיג את הטיטאנים הצעירים ומאוחר יותר (בעקבות מותה של דונה טרוי) גם את קבוצת אאוטסיידרס. בחוברת הראשונה של סדרת הסולו שלו כנייטווינג, הוא הופך למגן העיר בלודהייבן - העיר השכנה ומוכת הכלכלה של גות'אם סיטי. עד מהרה, העיר הפכה למזוהה ביותר עם הדמות, אם כי הוא הגן גם על ערים כמו ניו יורק, שיקגו וגות'אם סיטי לאורך השנים.

דמותו של דיק גרייסון מופיעה במגוון עיבודים אחרים בנוסף לקומיקס. ברט וורד גילם את הדמות בסדרת הטלוויזיה משנות ה-60. כריס אודונל גילם אותו בסרטי הלייב אקשן "באטמן לנצח" ובאטמן ורובין". ברנטון ת'ווייטס מגלם אותו בסדרת הטלוויזיה "טיטאנים". לורן לסטר דיבב את הדמות ב"באטמן: איש העטלף" ו"ההרפתקאות החדשות של באטמן". סקוט מנוויל דיבב את הדמות בסדרת האנימציה "הטיטאנים" ובסדרת ההמשך כוח הטיטאנים. ג'סי מקרטני דיבב את הדמות בסדרת האנימציה "ליגת הצדק - הדור הבא". ושון מאהר מדבב את הדמות בסרטי האנימציה של DC. דמותו של דיק גרייסון מדורגת במקום ה-11 ברשימת מאה גיבורי-העל הגדולים, לפי אתר IGN.[2]

היסטוריה פרסומית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רובין ילד הפלא

[עריכת קוד מקור | עריכה]
דיק גרייסון כרובין בהופעתו הראשונה לצד באטמן על עטיפת החוברת Detective Comics #38 מאפריל 1940, אמנות מאת בוב קיין.
דמויות מאיורו של ניואל קונברס וויאט(אנ') לסיפור "רובין הוד" משנת 1917. המראה השפיע על עיצובו של ג'רי רובינסון לדמותו של רובין.

הדמות הוצגה לראשונה בחוברת Detective Comics #38 מאת יוצרי באטמן ביל פינגר ובוב קיין. הופעתו הראשונה של רובין נועדה למשוך קוראים צעירים לחוברות באטמן. השם "רובין" ומראה התחפושת מימי הביניים הושפעו מהגיבור האגדי רובין הוד. התחפושת עוצבה בידי ג'רי רובינסון בהשראת איורים של האמן ניואל קונברס וויאט.[3]

בהופעתו הראשונה, דיק גרייסון היה אקרובט קרקס והיה ידוע ביחד עם הוריו ג'ון ומרי גרייסון כאחד מתוך "הגרייסונים המעופפים". בזמן שהתכונן למופע, גרייסון הצעיר שומע שני גנגסטרים מנסים לסחוט דמי חסות מבעל הקרקס. בעל הקרקס מסרב, ושני הגנגסטרים מחבלים בכבלי הטרפז בעזרת חומצה. במהלך המופע הבא שלהם, כבלי הטרפז ממנו נתלים הוריו של דיק ניתקים והם נופלים למותם. לפני שגרייסון פונה למשטרה, באטמן מופיע לפניו ואומר לו ששני הגנגסטרים עובדים עבור טוני זוקו, מאפיונר רב השפעה, וכי חשיפת המידע יכולה להוביל למותו. כשבאטמן נזכר במות הוריו, גרייסון מבקש להפוך לעוזרו. אחרי אימונים מפרכים, הנער הצעיר הופך לרובין. השניים מתחילים לשתף פעולה בכך שהם מפריעים להונאות הסחיטה וההימורים של טוני זוקו. הם מושכים אותו לעבר אתר בניה ושם לוכדים אותו.

סיפור המקור של רובין מקושר לזה של באטמן בכך ששניהם חוזים במות הוריהם בידי פושעים - מה שמעורר בהם את הדחף ללחום בפשיעה. ברוס רואה הזדמנות לתעל את הכעס והזעם שדיק מרגיש בדרך שהוא אינו יכול, ובכך יוצר חיבור של אב-בן והבנה בין השניים. במהלך שנות ה-40 ושנות ה-50, חברת DC תיארה את באטמן ורובין בתור "הצמד הדינמי" ולעיתים רחוקות פרסמה סיפור באטמן ללא עוזרו. סיפורים שהיו מוקדשים כולם לרובין הופיעו בחוברות Star-Spangled Comics משנת 1947 ועד לשנת 1952.

עם תחילת תור הכסף של הקומיקס והצגתן של גרסאות חדשות לדמויות וותיקות (כמו בארי אלן מחליפו של ג'יי גאריק בתור פלאש והאל ג'ורדן מחליפו של אלן סקוט בתור גרין לנטרן), ההיסטוריה של הדמות הועתקה לארץ-2, המאכלסת את גיבורי תור הזהב של הקומיקס, בעוד רובין העכשווי נמצא בארץ-1, ואלמנטים מסוימים מסיפור מקורו נכתבו מחדש. השניים תוארו בנפרד בעודם חיים בעולמות מקבילים, עד אשר רובין המבוגר והמקורי מת במהלך אירועי המשבר בעולמות האינסופיים של שנת 1986.

הטיטאנים הצעירים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1964, חוברת מספר 54 של The Brave and the Bold הציגה את הגרסה הצעירה של ליגת הצדק. קבוצה זו הונהגה בידי רובין המודרני מארץ-1, אליו הצטרפו שני שותפים צעירים - אקוולאד (שותפו של אקוומן) וקיד פלאש (שותפו של פלאש), כדי לעצור את האיום של מיסטר טוויסטר.

מאוחר יותר, שלושת השותפים הצעירים איחדו כוחות עם ספידי (שותפו של החץ הירוק) ווונדר גירל (שותפתה של וונדר וומן) כדי לשחרר את מוריהם הרוחניים מאיום ששולט במוחותיהם. הם מחליטים להפוך לצוות של ממש - הטיטאנים הצעירים. בזכות הכישורים הטקטיים אותם רובין הרוויח מבאטמן, הוא מזוהה יותר כמנהיג הקבוצה בטרם הטיטאנים מתפרקים מספר שנים לאחר מכן.

בשנת 1969 - עדיין במציאות שלפני המשבר - הכותב דניס אוניל והמאייר ניל אדמס החזירו את באטמן לשורשיו האפלים. אחד המאמצים לכך היה שכתובו של רובין אל מחוץ לחוברות הסולו של באטמן ושליחתו של דיק גרייסון לאוניברסיטת הדסון ולרצועת סיפורים צדדיים בחוברות קומיקס בלשים. במהלך שנות ה-70, ילד הפלא הופיע לעיתים רחוקות בסיפורי באטמן וכן בהחייאה מחודשת וקצרה של הטיטאנים הצעירים.

בשנת 1980, דיק גרייסון נוטל שוב את המנהיגות על קבוצת הטיטאנים הצעירים, שהופיעה כעת בסדרה חודשים תחת השם "הטיטאנים הצעירים החדשים". הסדרה הפכה עד מהרה לאחת מהסדרות האהובות ביותר של חברת DC באותה תקופה. אולם במהלך זמן זה, גרייסון הסתכסך עם באטמן מה שהוביל לניתוק ממושך ביניהם.

בשנים המעטות שלפני המשבר בעולמות האינסופיים, דיק גרייסון המתבגר מאס בתפקידו כשותפו הצעיר של באטמן. הוא קורא לעצמו בשם נייטווינג לאחר שנזכר בהרפתקאותיו בעיר קנדור הקריפטונית, היכן שהוא ובאטמן נתקלו בגיבור מקומי באותו שם. בהמשכיות שלאחר המשבר הוא מפוטר בידי באטמן אחרי שנורה בידי הג'וקר והופך לנייטווינג. הוא שומר על הזהות במהלך הזמן בטיטאנים הצעירים, ומדי פעם חוזר כדי לעזור לבאטמן ולשותפיו החדשים ומחליפיו כרובין, ג'ייסון טוד וטים דרייק. עד מהרה, גרייסון הפך לדמות אח לדרייק הצעיר.

כאשר גבו של באטמן נשבר בידי ביין באירועי קשת הסיפור "נפילתו של אביר", ברוס בוחר בז'אן-פול ואלי בתור מחליפו של באטמן מאחר שהוא לא רוצה להטריח את גרייסון בתפקיד וחושש שהוא ירדוף אחר ביין כנקמה. אולם, כאשר ואלי נהפך לבלתי יציב, ברוס עובר אימונים מפרכים בעזרתן של ד"ר שונדרה קינסולבינג וליידי שיווה במטרה להחזיר את בריאותו לעצמו, והוא מביס את ואלי בעזרתם של גרייסון ודרייק. אולם, הוא מרגיש צורך לבחון מחדש את תפקידו כבאטמן אחרי הבסתו של ואלי ועוזב את גות'אם סיטי לאחר שבוחר בגרייסון להיות ממשיכו בקשת הסיפור "הבן האובד". בזמן תפקודו כבאטמן, לגרייסון יש ראייה מפוכחת יותר לגבי המתחים אותם חש ברוס בתור באטמן, כמו גם ניצב בפני איומים חדשים כמו קילר קרוק, הפיתום ותופס החולדות ומתעמת מול אויבו הוותיק דו-פרצוף.

באטמן: נולד מחדש

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הלידה מחדש של DC

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כישורים, יכולות ומשאבים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אזכור במדיות אחרות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Batman and Robin #25, CBR.com, July 5th 2011
  2. ^ IGN's Top 100 Comic Book Heroes: #11 - Dick Grayson
  3. ^ Groth, Gary (November 2005). "Jerry Robinson: Been There, Done That". The Comics Journal #271