וולאס, 2015 | |
לידה |
12 באוקטובר 1947 (בן 77) שיקגו, ארצות הברית |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
השכלה | |
תקופת הפעילות | מ-1964 |
עיסוק | עיתונאי, מגיש חדשות, מנחה טלוויזיה |
פרסים והוקרה | |
קישורים חיצוניים | |
טוויטר | FoxNewsSunday |
כריסטופר "כריס" וולאס (באנגלית: Christopher "Chris" Wallace; נולד ב-12 באוקטובר 1947) הוא עיתונאי ומגיש חדשות יהודי-אמריקאי. בתחילת דרכו עבד כמגיש וככתב הבית הלבן מטעם רשת NBC, ואחר כך כמגיש רשת ABC. בשנים 2003-2021 אירח את התכנית Fox news sunday של רשת פוקס ניוז.
בסקר שנערך בשנת 2018 הוא דורג כאחד מעשרת המגישים האמינים בטלוויזיה[1]. וולאס גם מפורסם כמנחה עימותים נשיאותיים. הוא עשה היסטוריה כאשר נבחר להנחות את העימות השלישי והאחרון בבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016, ובכך הפך למנחה העימות הנשיאותי הראשון מטעם פוקס ניוז. הוא הנחה גם את העימות הנשיאותי הראשון בבחירות לנשיאות ארצות הברית 2020.
וולאס זכה בפרס פיבודי, בשלושה פרסי אמי, בפרס אלפרד דופונט של אוניברסיטת קולומביה, ובפרס מפעל חיים על שם פול וויט[2].
וולאס נולד בשיקגו למגיש רשת CBS המפורסם מייק וולאס ונורמה קפאן, שניהם יהודים. הוא נקרא כריסטופר כיוון שנולד ביום קולומבוס[3]. הוריו התגרשו כשהיה בן שנה, והוא גדל עם אמו ועם אביו החורג ביל ליאונרד, נשיא רשת CBS[4]. ליאונרד העניק לו חשיפה מוקדמת לעיתונאות פוליטית כאשר שכר אותו כעוזרו של וולטר קרונקייט בוועידה הלאומית של המפלגה הרפובליקנית ב-1964. וולאס למד במכללת הרווארד, שם שימש לראשונה ככתב חדשות בתחנת הרדיו הסטודנטית. על התקוממות סטודנטים שהתקיימה במכללה ב-1969 שידר במקוריות מבית המעצר, לשם נלקח עם רבים מהמתקוממים. הוא ביקש את שיחת הטלפון היחידה שלו, התקשר לתחנת הרדיו ומסר דיווח שהסתיים במילים "כאן כריס וולאס, במעצר בכלא מחוז מידלסקס"[5].
וולאס החל לעבוד כעיתונאי ביומון "הבוסטון גלוב". את הקריירה הטלוויזיונית שלו פתח בשנת 1975 ככתב ברשת NBC, שם עבד במהלך הזמן במגוון תפקידים, בהם כתב פוליטי, כתב הבית הלבן, מגיש ומנחה. בשנת 1989 עבר לרשת ABC, שם שימש ככתב הראשי של התוכנית Primetime. והתארח מדי פעם בתוכנית Nightline. במסגרת תפקידו זה דיווח במהלך מלחמת המפרץ מתל אביב על התקפות הסקאדים העיראקים. באותה מלחמה הייתה ממשלת ישראל מעוניינת לשמור בסוד את מיקום נפילת הסקאדים, כדי למנוע מהעיראקים להתאים את השיגורים. באחת הפעמים החל וולאס לתאר את מיקום נפילת הטיל בתל אביב, המארח טד קופל ניתק אותו וביקש שישדר תיאור כללי ולא ספציפי. בזמן שעבד ברשת זכה וולאס במועמדות לפרס אמי לחדשות ודוקומנטריות[6].
בשנת 2003 עבר וולאס לפוקס ניוז, שם החל להגיש את התוכנית Fox News Sunday.
במסגרת עבודתו בפוקס השתתף וולאס בסיקור כמעט כל אירוע פוליטי גדול, וגם ערך כמה ראיונות מפורסמים עם מנהיגים אמריקאים. ב-2009 ראיין את ברק אובמה בפעם הראשונה שהתראיין לפוקס ניוז. הוא היה הכתב שראיין את אובמה יותר מכל אחד אחר ברשת[7]. ב-3 במרץ 2016 הנחה את עימות המפלגה הרפובליקנית לצד עמיתיו לרשת, מייגן קלי וברט באייר.
הוועדה לעימותים נשיאותיים (CPD) בחרה בוולאס למנחה העימות הנשיאותי השלישי בבחירות לנשיאות ארצות הברית 2016.העימות התקיים ב-19 באוקטובר 2016, באוניברסיטת נבאדה, לאס וגאס. זו הייתה הפעם הראשונה שמגיש פוקס ניוז הנחה עימות נשיאותי בבחירות כלליות[7]. לאחר שנבחר אמר וולאס אמירה שנויה במחלוקת, לפיה אין זה תפקידו לבדוק את המועמדים, אלא תפקידו של המועמד שכנגד[8]. הוא זכה לשבחים משני צידי המפה הפוליטית על התשאול הקשה שערך לשני המועמדים. לאחר מכן, העיתונאית ג'ניפר רובין כתבה בוושינגטון פוסט כי למרות מורת הרוח החריפה שלה מפרשני פוקס ניוז אחרים, "איש לא יכול היה לצפות בעימות האחרון ולהכחיש שכריס וולאס הוא אחד הטובים בעסק"[9].
ביולי 2018 ראיין וולאס את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. בראיון שאל וואלס את פוטין מדוע רבים כל כך ממתנגדיו הפוליטיים מתים בסופו של דבר, וביקש להציג בפני פוטין ניירות המכילים את כתב האישום של 12 סוכנים רוסים בגין התערבות בבחירות ב-2016. פוטין סירב לגעת בעיתונים. כתב הוושינגטון פוסט, אהרן בלייק תיאר כי פוטין היה "מתוסכל בעליל מעיתונאי שאתגר אותו"[10]. ראיון זה זיכה את וואלס במועמדות לפרס אמי לחדשות ודוקומנטריות על ראיון חי מצטיין[11]. הייתה זו המועמדות הראשונה לפרס החדשות ודוקומנטריות בתולדות פוקס ניוז.[12]
בספטמבר 2018 סיקר וולאס את הדיונים בסנאט בשאלת אשמתו של המועמד לשופט עליון ברט קבאנו. את קבאנו האשימו מספר נשים, וביניהם כריסטין פורד, בתקיפה מינית. את עדותה של פורד תיאר וולאס: ""רגשית ביותר, גולמית ביותר ואמינה ביותר ... איש לא היה יכול להקשיב לה.. מבלי שלבו יוצא אליה. ברור שהיא הייתה בטראומה מאירוע." הוא גם טען כי צורת החקירה הנגדית היא "אסון עבור הרפובליקנים"[13]. כאשר נמתחה על עדותה של פורד ביקורת מצד מומחים שמרנים וולאס סיפר כיצד בנותיו סיפרו לו על חוויות שלא חשפו בעבר: "העניין הוא שיש נערות מתבגרות שלא מספרות סיפורים.. ואז זה עולה.. אני לא חושב שאנחנו יכולים להתעלם מכריסטין בלאסי פורד והרצינות של העניין. אני חושב שזו תהיה טעות גדולה"[14].
ב-27 בינואר 2020 נכנס וולאס לחילופי דברים סוערים עם המומחית השמרנית קייטי פאבליך מ- TownHall.com בתוכניתו 'Fox News Sunday' בנוגע לשאלה האם יש לאפשר לעדים נוספים להעיד במהלך משפט ההגנה של דונלד טראמפ בסנאט. פאבליך טענה כי יש לאפשר לרפובליקנים לשלול מהדמוקרטים את הזכות לקרוא עדים במהלך המשפט, כשהיא מצטטת כראייה את חקירתו של ביל קלינטון בפרשת מוניקה לווינסקי בשנת 1998. וואלאס התנגד באמרו: "אז אנחנו פשוט לא צריכים להקשיב למה שיש לג'ון בולטון לומר?" הוא חילק בין המקרה של טראמפ לזה של קלינטון, וטען כי אצל טראמפ משרד המשפטים סירב לעסוק במקרה, ולכן לא קרא לעדים בעצמו. "תבדקי את העובדות שלך", סיים[15].
ב-19 ביולי 2020 ראיין וולאס את הנשיא דונלד טראמפ ראיון נרחב מחוץ לבית הלבן. הראיון זכה לעניין נרחב בתקשורת וברשתות החברתיות בשל תוכנו. וולאס קיבל שבחים על שעימת את הנשיא עם העובדות, והטיל עליו אחריות. היה זה בעיצומן של ההפגנות אחר מותו של ג'ורג' פלויד, ו-וולאס לחץ על טראמפ בנוגע לטענתו כי ג'ו ביידן, המועמד הדמוקרטי לנשיאות, רוצה לבטל את המשטרה בתשובה "לא אדוני, הוא לא"[16]. בהתייחס למגפת הקורונה, וולאס עימת את טענותיו של טראמפ בנוגע לשיעור התמותה והבדיקות עם הנתונים. הנשיא הגיב: "בסופו של דבר אני אצדק." לאחר הראיון טענו כלי תקשורת שונים כי טראמפ הובך בראיון, למשל מייגן מקיין שהצהירה בתוכנית The View כי "זו הייתה הפעם הראשונה שראיתי את הנשיא טראמפ מתפתל באמת." העיתונאים טום בטאג ופרנק ססנו התבטאו כי ישתמשו בראיון כדי ללמד סטודנטים לעיתונות במכללה כיצד מבצעים ראיון טוב[17]. מנגד בחודש דצמבר 2021 כתב הרשת השמרנית Newsmax גרג קלי אשר סיקר את הראיון בהקשר עזיבת וואלס את פוקס ניוז טען כי באותו ראיון טראמפ צדק כאשר טען כי ביידן תמך בקיצוץ תקציב המשטרה והביא כראיה קטע מראיון בו ביידן בו אכן הצהיר כי הוא תומך בביטול המשטרה, ובכך הוכיח קלי כי וואלס טעה וטראמפ צדק. עוד הוסיף קלי כי וואלס הוא כתב השייך לצד השמאלי של המפה הפוליטית שכן הכתבים מאגף זה דואגים לבצע בדיקת עובדות בזמן אמת למרואיינים רפובליקנים, בעוד מועמדים דמוקרטים זוכים לראיונות מקלים ואוהדים. כראיה הביא קלי קטע מראיון אותו ערך וואלס מול המועמד הדמוקרטי לנשיאות פיט בוטיג'ג' בו שאל וואלס את בוטיג'ג' מה ילדיו מתכננים ללבוש בחג ליל כל הקדושים, בשעה שבראיון מול הנשיא טראמפ תקף וואלס את טראמפ בשאלות קשות ותקיפות תוך בדיקת עובדות בזמן אמת.[18].
הוועדה לעימותים נשיאותיים בחרה בוואלס כמנחה העימות הראשון בבחירות לנשיאות ארצות הברית 2020. העימות התקיים ב-29 בספטמבר 2020, באוניברסיטת קייס ווסטרן ריזרב בקליבלנד, אוהיו. העימות כונה "אסון" על ידי מומחי חדשות שונים בשל היעדר תפאורה, אדיבות ותוכן. במהלך העימות ניסה וולאס להשיג שליטה פעמים רבות, כולל לעצור את הדיון ולהגיד למועמדים, ובמיוחד לטראמפ, "אז הנה העסקה ... אני חושב שמוטב למדינה שנאפשר לשני הצדדים לדבר עם פחות הפרעות. אני מבקש ממך, אדוני"[19].
הנשיא טראמפ טען כי וולאס היה מוטה כנגדו. "אני מניח שאני בעימות איתך ולא איתו", אמר לוולאס במהלך העימות. "אבל זה בסדר, אני לא מופתע"[20]. אחרי העימות צייץ הנשיא מחדש תומכים שלו שטענו כי וולאס היה מוטה[21], ואף פרסם ציוץ בו הוא מציג את עצמו כמתמודד בעימות מול ביידן ווולאס יחדיו[20]. מנהלי פוקס ניוז פרסמו הודעה המברכת את "המקצועיות, המיומנות והעוז במצב ייחודי" של וולאס[22]. גם ה-CPD שבחו את וולאס, והודו לו על "המקצעויות והמיומנות שהביא לעימות"[23].
וולאס עצמו הביע תסכול מהתנהגותו של טראמפ בעימות. בראיון לביל המר הטיל וולאס על הנשיא את עיקר האחריות למה שקרה, ואמר כי הוא מתוסכל כיוון שהוא התכונן לדיון רציני, וכי זה מתסכל יותר עבור העם האמריקני, שלא קבל את העימות שהוא רוצה וראוי לו[22].
וולאס נשוי פעמיים. בשנת 1973 התחתן עם אליזבת פארל, איתה יש לו ארבעה ילדים. בשנת 1997 נישא ללוריין סמוטרס (לבית מרטין, ילידת 1959), אשתו לשעבר של השחקן דיק סמוטרס, לזוג ילד משותף. ללוריין ישנם שני ילדים מנישואיה הקודמים.
כשנשאל על דעותיו הפוליטיות השיב: "האם יש לי דעות פוליטיות? בהחלט. אבל אני מצביע בעד האדם, והצבעתי לדמוקרטים, לרפובליקנים ולעצמאים במהלך חיי. אני מרגיש מאוד חזק כאשר אני מנסה לא לתת לזה להשפיע על הדרך בה אני מדווח את החדשות". רוג'ר איילס, יו"ר פוקס ניוז, אמר עליו: "אחד המראיינים הטובים.. אין לי מושג מה הוא חושב באופן אישי, אבל הוא שואל טוב. שאלות של כולם"[24].
ב-11 באוקטובר 2006 דיווח ה"וושינגטון פוסט" כי וולאס היה דמוקרט רשום במשך יותר משני עשורים. וולאס הסביר כי עשה זאת מסיבות פרגמטיות, מאחר שכדי להשפיע בהליכי הבחירות בוושינגטון הבירה, בה נבחרים תמיד הנציגים הדמוקרטים, צריך להירשם למפלגה הדמוקרטית. לדבריו, הוא הצביע בעבר למועמדים משתי המפלגות[25].
ספרו השלישי של וולאס, הספירה לאחור 1945 COUNTDOWN, הסיפור המדהים ששינה את העולם – על 116 הימים שקדמו להטלת פצצת האטום על הירושימה, תורגם לעברית בידי דפנה לוי ויצא אור בהוצאת מטר בשנת 2023.