מרי פלטולה

מרי פלטולה
Mary peltola
פלטולה, 2022
פלטולה, 2022
פלטולה, 2022
לידה 31 באוגוסט 1973 (בת 51)
אנקורג', אלסקה, ארצות הברית
שם מלא מרי סאטלר פלטולה
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
השכלה אוניברסיטת צפון קולורדו
אוניברסיטת אלסקה בפיירבנקס
עיסוק פוליטיקאית
מפלגה המפלגה הדמוקרטית
אתר האינטרנט הרשמי של מרי פלטולה
חברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם מחוז הקונגרס הכללי של אלסקה
13 בספטמבר 2022 – מכהנת
(שנתיים)

מרי סאטלר פלטולהאנגלית: Mary Sattler Peltola; נולדה ב-31 באוגוסט 1973) היא פוליטיקאית אמריקאית, המכהנת כחברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם מחוז הקונגרס הכללי של מדינת אלסקה. פלטולה, חברת המפלגה הדמוקרטית, נבחרה לראשונה ב-2022 לקונגרס ה-117 כממלאת מקומו של דון יאנג אשר נפטר במהלך כהונתו, וקודם לכן כיהנה כחברת בית הנבחרים המדינתי של אלסקה ושופטת בבית משפט שבטי וכיו"ר מועצת הדיג הפנים-שבטית של נהר הקוסקוקווים.

פלטולה, בת לשבט היופיק (Yup'ik), נולדה באנקורג' שבאלסקה בשלהי אוגוסט 1973[1]. אביה, וורד סאטלר, עבר לאלסקה כדי לעבוד כטייס ומורה, בעוד אמה, אליזבת "ליזאן" פייצ'יגק ויליאמס, הייתה תושבת העיר קווית'לוק (Kwethluk). בילדותה נסעה פלטולה ברחבי אלסקה במסגרת עבודתו של אביה במטה הבחירות של חבר הקונגרס דון יאנג. כשהייתה סטודנטית התמחתה במחלקת הדיג והציד של אלסקה כמומחית לדגי סלמון ומליח. בשנים 1991–1994 למדה באוניברסיטת צפון קולורדו, ולאחר מכן למדה עד 1995 באוניברסיטת אלסקה בפיירבנקס. בנוסף, פלטולה הרחיבה את השכלתה הגבוהה באוניברסיטת אלסקה סאות'איסט עד 1997, ועד ל-1998 למדה באוניברסיטת אלסקה באנקורג'.

בשנת 1995 זכתה פלטולה בתחרות מיס הקונגרס האינדיאנים-אמריקאים הלאומי. בתחרות, היא ביצעה שני ריקודי עם של שבט היופיק ולבשה בגדים מסורתיים, כולל מעיל מעור סנאי, כיסוי ראש מפרוות זאב, ומגפי מוקלוק. ב-1996 הייתה פלטולה למתמחה בבית המחוקקים של אלסקה (אנ'). מאוחר יותר באותה השנה התמודדה על ייצוג מושב באזור בת'אל, אך הפסידה בבחירות המקדימות לנציג המחוז המכהן, אייוון אייוון, בפער של 56 קולות בלבד. ביום הבחירות הכלליות עבדה כמנהלת מטה הבחירות של יריבו העצמאי וילי קסאיולי. לאחר בחירות אלה נטלה פסק זמן קצר מהפוליטיקה ועברה לתחום העיתונאות ככתבת.

בשנת 1998 נבחרה פלטולה אל בית הנבחרים של אלסקה (אנ'), לאחר התמודדות חוזרת בפריימריז הדמוקרטים מול אייוון אייוון. בבחירות הכלליות נבחרה ללא התנגדות מהותית, והחלה את כהונתה ב-19 בינואר 1999. גם במהלך התמודדויותיה בעתיד ניצבה פלטולה בפני התנגדות מזערית או ללא התנגדות בכלל, להוציא את מערכת הבחירות ב-2002 בהן שוב התמודדה מול אייוון אייוון. בבית הנבחרים המדינתי כיהנה פלטולה במספר ועדות שונות, אך לרוב התמקדה בפעילותה ב"שדולת השיח" – קבוצה בלתי-מפלגתית של חברים משני בתי בית המחוקקים המייצגים קהילות כפריות ושטחים פתוחים באלסקה.

בבחירות אמצע הכהונה ב-2010 סייעה פלטולה לליסה מרקאוסקי, נציגתה של אלסקה בסנאט של ארצות הברית, להיבחר מחדש למושבה באמצעות כתיבה ידנית של שמה על פתקי ההצבעה[2]. פלטולה עבדה כמנהלת פיתוח קהילתי וקיימות עבור תאגיד הכרייה דונלין קריק מ-2008 עד 2014; במהלך עבודתה שם נבחרה ב-2011 למועצת העיר בת'אל, שכיהנה עד 2013. בשנים 2015–2017 הייתה שדלנית רשומה באלסקה. מאז ועד להתמודדה לקונגרס האמריקאי מילאה שורה של תפקידים באלסקה הנוגעים לשייכותה האינדיאנית, כגון שופטת בבית הדין השבטי של מועצת הילידים של אורוטסרארמיוט (Orutsararmiut).

פלטולה התמודדה בבחירות המיוחדות למושב בבית הנבחרים של ארצות הברית מטעם אלסקה, לאחר שדון יאנג הלך לעולמו, כעבור 49 שנות כהונה. היא נמנתה בין שלושת המועמדים הסופיים בבחירות מבין 50 יריבים ראשוניים. בבחירות התמודדה מטעם המפלגה הדמוקרטית, וניצבה בפני שני רפובליקנים: שרה פיילין, לשעבר מושלת אלסקה ומועמדת המפלגה הרפובליקנית לתפקיד סגנית נשיא ארצות הברית בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-2008, וניק בגיץ' השלישי – נכדו של חבר הקונגרס הנעדר ניק בגיץ'. בסיבוב המכריע, שנערך ב-31 באוגוסט 2022, גרפה פלטולה 51.48% מקולות הבוחרים ונבחרה אל הקונגרס[3]. היא האדם הראשון בקונגרס המשתייך לעמים הילידיים באלסקה, האישה הראשונה בבית הנבחרים מטעם אלסקה והראשונה להיוולד במדינה, והדמוקרטית הראשונה מטעם אלסקה מאז 1972. בבחירות אמצע הקדנציה, בנובמבר 2022, התמודדה שוב מול פיילין על המושב ונבחרה שוב, הפעם לכהונת מלאה של שנתיים.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

סאטלר פלטולה היא אלמנה. בעלה, באזי פלטולה, נהרג בתאונת מטוס ב-2023. לבני הזוג נולדו ארבעה ילדים והם אימצו שלושה נוספים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרי פלטולה בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]