ריצ'רד דאד

ריצ'רד דאד
Richard Dadd
לידה 1 באוגוסט 1817
צ'טהאם, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 7 בינואר 1886 (בגיל 68)
Broadmoor Hospital, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
לאום בריטים עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
תקופת הפעילות 1832–1886 (כ־54 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
זרם באמנות ציור פיות עריכת הנתון בוויקינתונים
יצירות ידועות The Fairy Feller's Master-Stroke עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ריצ'רד דאדאנגלית: Richard Dadd;‏ 1 באוגוסט 18177 בינואר 1886) היה צייר אנגלי מהתקופה הוויקטוריאנית, שצוין בזכות תיאורי פיות ונושאים על-טבעיים אחרים, סצנות מזרחיות וסצינות ז'אנר, שצוירו בפרטים אובססיביים מוזרים.[1]

דאד נולד בצ'אטם, קנט, אנגליה, בנו של כימאי. הוא התחנך בבית הספר ברוצ'סטר, ובגיל צעיר כבר ניכר היה כישרונו לצייר. הוא התקבלתו לאקדמיה המלכותית לאמנויות בגיל 20. הוענקה לו המדליה לציור דמות מהחיים בשנת 1840. יחד עם ויליאם פאוול פרית', ג'ון פיליפ, אוגוסטוס ביצה, הנרי אוניל, אלפרד אלמור ואחרים, הוא הקים את "הקליקה", שם נחשב לכישרון המוביל. הוא הוכשר גם באקדמיה לאמנות של ויליאם דדסון.

ריצ'רד דאד, חוטב העצים של הפיות, 1864

ביולי 1842, סר תומאס פיליפס, ראש עיריית ניופורט לשעבר, בחר בדאד שילווה אותו בדרכו במסע דרך אירופה ליוון, טורקיה, דרום סוריה ולבסוף במצרים. בנובמבר אותה השנה הם בילו שבועיים מפרכים בדרום סוריה, עברו מירושלים לירדן וחזרו דרך עין גדי. לקראת סוף דצמבר, בעת שנסעו במעלה הנילוס בסירה, עבר דאד שינוי אישיות דרמטי, הוא נעשה הזוי, אלים יותר והאמין שהוא תחת השפעת האל המצרי אוסיריס. תחילה נחשב שמצבו נגרם ממכת שמש.

מחלת נפש ואשפוז

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם שובו באביב 1843, הוא אובחן כבלתי שפוי ונלקח על ידי משפחתו כדי שיחלים, לאזור פריבקנט. באוגוסט אותה שנה, לאחר שהשתכנע שאביו הוא השטן בתחפושת, דאד הרג אותו בסכין ונמלט לצרפת. [2] בדרך לפריז, ניסה דאד להרוג נוסע עם סכין, אך נתפס על ידי המשטרה ונעצר. דאד הודה בהריגת אביו והוחזר לאנגליה, שם הוכנס למחלקה הפלילית בבית החולים הפסיכיאטרי בביתלם. ומאוחר יותר הועבר לבית החולים "ברודמור". הוא טופל בידי הרופאים ויליאם ווד, ויליאם אורנג' וסר צ'ארלס הוד.

דאד ככל הנראה סבל מסכיזופרניה פרנואידית. שניים מאחיו היו במצב דומה.

בבית החולים עודדו את דאד להמשיך לצייר, ובשנת 1852 יצר דיוקן של אחד מרופאיו, אלכסנדר מוריסון, שתלוי כעת בגלריית הדיוקנאות הלאומית הסקוטית. דאד צייר רבות מיצירות המופת שלו בזמן שהיה מאושפז. כולל הציור הסוריאליסטי-מיסטי המסובך בדמויות ובמשמעויות "מכת המחץ של חוטב העצים של הפיות", עליו עבד בין 1855 ל-1864. הציור מתאר חוטב עצים שעומד לפצח אגוז כדי לבנות כירכרה למלכת הפיות.[3] [4]

ריצ'רד דאד, ההתכתשות של אוברון וטאטיינה, 1858

עוד בשנות החמישים של המאה ה-19 הוא ייצר 33 ציורי צבעי המים שכותרתם "סקיצות להמחשת הרגשות", הכוללים צער, אהבה וקנאה, טירוף וייסורים. כמו מרבית יצירותיו, אלה בוצעו בקנה מידה קטן והציגו פנים בעלות עיניים במבט ייחודי ולא ממוקד דאד גם ייצר סצינות נופים רבים במהלך אשפוזו, אלה בוצעו בצורה מיניאטורית עם פרטים שהם תוצר של שילוב דמיון וזיכרון.

לאחר 20 שנה אשפוז בביתלם, הועבר דאד לבית החולים ברודמור, מתקן מעצר עם אבטחה גבוהה מחוץ ללונדון. כאן הוא נשאר, צייר ללא הרף וקיבל מבקרים נדירים.

ב-7 בינואר 1886, הוא נפטר "ממחלת ריאות". מספר מיצירותיו נותרו בתצוגה בברודמור.

אחותו נישאה לחברו הצייר ג'ון פיליפ, ואף היא בסופו של דבר חלתה במחלת נפש כמו אחיה.

פרדי מרקורי, להקת קווין, קיבל השראה לכתוב את השיר 'הפיות' המבוסס על ציורו של דאד, שראה בגלריית טייט. [5]

אנג'לה קרטר כתבה מחזה רדיו המבוסס על חייו של דאד, שודר לראשונה בשנת 1979.

בשנת 1987 התגלה ציור צבעי מים אבוד של דאד "עצירה במדבר" בתוכנית הטלוויזיה BBC Antiques Roadshow. הוא נוצר בזמן הכליאה של האמן, ומבוסס על רישומים שערך במהלך הסיור שלו במזרח התיכון, ומציג את משלחתו במאהל מול ים המלח. [6] מאוחר יותר הציור נמכר תמורת 100,000 ליש"ט למוזיאון הבריטי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ריצ'רד דאד בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Richard Dadd: Masterpieces of the asylum, The Independent, ‏2011-08-30 (באנגלית)
  2. ^ Allderidge, Patricia (1974). The Late Richard Dadd 1817–1886. London: The Tate Gallery.
  3. ^ The Richard Dadd Page, www.noumenal.com
  4. ^ מכת המחץ של חוטב העצים - האתר של דר' גילה לוי עצמון, באתר sites.google.com
  5. ^ "Neil Gaiman's fantasy painting". The Economist. ISSN 0013-0613. נבדק ב-2020-08-04.
  6. ^ "Artist's Halt in the Desert by Moonlight", www.leicestergalleries.com