Operasjon Sizilien

Operasjon Sizilien, angrepet på Svalbard
Konflikt: Andre verdenskrig

«Tirpitz» i Kåfjorden
Dato6.–9. september 1943
StedIsfjordenSvalbard
78°54'N 18°1'Ø
ResultatBarensburgs og Longyearbyens bygninger og gruver skutt i brann
Stridende parter
Nazi-Tysklands flagg TysklandNorges flagg Norge
Storbritannias flagg Storbritannia
Canadas flagg Canada
Kommandanter og ledere
Nazi-Tysklands flagg Admiral Friedrich HüffmeierKommandør Morten Bredsdorff
Styrker
608152
Tap
5 drept
ukjent antall skadd
6 drept
41 tatt til fange (3 av fangene døde ombord på «Scharnhorst»)

Operasjon Sizilien også kjent som Operasjon Zitronella var et tysk angrep mot allierte mål på Svalbard.

Hele Svalbards befolkning ble evakuert august 1941, og en garnison på 152 menn fra Norge, Canada og Storbritannia ble stasjonert i Barentsburg. Garnisonen ble opprettet i forbindelse med Operasjon Gauntlet, som hadde til mål å bygge en værstasjon og ødelegge viktige installasjoner og gruver. Hensikten var å gjøre Svalbard mindre attraktiv for en eventuell tysk okkupasjon.

I mars 1943 kom «Tirpitz», «Scharnhorst», «Lützow» og en mengde mindre skip til Altafjorden, og «Tirpitz» ble fortøyd i Kåfjord ved Strømsnes. Tyskerne bestemte seg til slutt for å gjøre noe med den allierte tilstedeværelsen på Svalbard. En skvadron bestående av «Scharnhorst», «Tirpitz», ni jagere og en bataljon soldater fra Pionerregiment IR 349 i Talvik gikk ut gjennom Stjernsundet for å angripe garnisonen i Barentsburg på Svalbard 6. september 1943. Jagerne var «Erich Steinbrink», «Karl Galster», «Hans Lody», «Theodor Riedel» og fem jagere i Narvikklassen: Z-27, Z-29, Z-30, Z-31 og Z-33. Kommandør for skvadronen var admiral Friedrich Hüffmeier.

Om natten 8. september ble den tyske marinestyrken oppdaget på vei inn Isfjorden av vaktposten på Heerodden utenfor Barentsburg. Melding ble sendt til ReykjavíkIsland og videreformidlet til Hjemmeflåten. «Tirpitz» åpent ild mot anleggene ved Barentsburg med sine 380 mm kanoner. Litt før kl. 04:00 gikk Z-29 med 27 knops fart inn Grønfjorden til frontalangrep mot Barentsburg. To granater fra de allierte styrkene slo gjennom skipssiden på Z-29 og tre mann ble drept og mange såret. Z-29 kom til slutt til kai og landsatte sine tropper. Z-33 kom like etter og ble også truffet og to menn omkom og flere ble skadd. Jagerne og de landsatte styrkene fikk støtte av Arado Ar 196-flyene fra «Scharnhorst» som slapp bomber og beskjøt de allierte stillingene.

Kun to små kanoner stod til de alliertes rådighet og selv om de forsvarte seg innbitt var det hele over ved 11-tiden om morgenen. Ni allierte soldater ble drept og 41 tatt til fange, resten av garnisonen trakk seg tilbake og skjulte seg i gruvene eller oppe på fjellet.

Mens angrepet på Barentsburg var i gang, dro «Scharnhorst» og flere av jagerne til Adventfjorden, hvor også Longyearbyen ble skutt i brann. Gruve 2 brant frem til 1962.

Den tyske styrken returnerte til Altafjorden hvor de ankret opp på ettermiddagen 9. september. Den eneste gangen Tirpitz avfyrte sine kanoner mot landmål var under operasjon Sizilien.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata