Scipione (Gino Bonichi)

Plantilla:Infotaula personaScipione
Biografia
Naixement15 febrer 1904 Modifica el valor a Wikidata
Macerata (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 novembre 1933 Modifica el valor a Wikidata (29 anys)
Arco (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de morttuberculosi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Torí
Milà
Roma Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, escriptor Modifica el valor a Wikidata
MovimentExpressionisme Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaScipione Modifica el valor a Wikidata
Participà en
28 juny 1964documenta 3
16 juliol 1955documenta 1 Modifica el valor a Wikidata
El pont dels Àngels (1930), de Scipione

Scipione, pseudònim artístic de Gino Bonichi (Macerata, 25 de febrer del 1904Arco, 9 de novembre del 1933), fou un pintor i escriptor italià adscrit a l'expressionisme.

Amb la família, es trasllada a Roma el 1919, però ben aviat contrau una malaltia pulmonar, que fa que s'hagi de recloure en un sanatori fins al 1924, any en què iniciarà la seva activitat artística, fortament influïda per la pintura barroca, El Greco, Tintoretto i Goya. S'entusiasmarà per l'expressionisme d'Ensor, Soutine, Pascin i Grosz.

Aquell any, Scipione coneix el pintor Mario Mafai, amb qui freqüenta l'Acadèmia de Belles Arts de Roma, institució que hauran d'abandonar el 1925 per una disputa amb el director. El 1927 fa la seva primera exposició a la Galleria Bragaglia; la següent serà el 1928, a la Galleria Doria; aquestes primeres obres s'emmarquen dins el realisme màgic, amb figures forçades i un gran valor simbòlic (com El despertar de la rossa sirena, de 1929).

El 1928 Scipione funda, juntament amb Mario Mafai, Renato Marino Mazzacurati i Antonietta Raphaël, l'anomenada Scuola Romana o Scuola di Via Cavour, un grup d'artistes actiu a Roma que s'oposa al moviment conservador del Novecento, al qual retreien les seves tendències feixistes i neoromàntiques. La Scuola Romana va rebre influències de pintors com El Greco i Chagall i altres exponents expressionistes francesos i alemanys.

Entre el 1929 i el 1930 és quan realitza la major part de la seva producció artística, amb obres on denunciava la corrupció de la Roma papal i el catolicisme contrareformista (Retrat del Cardenal Degà, 1929; La cortesana romana, 1930; Homes que es giren, 1930).

Scipione va morir amb tan sols 29 anys a causa de la tuberculosi.

És l'oncle del també pintor italià Claudio Bonichi (nascut el 1943).

Obra

[modifica]

Els quadres de Scipione es caracteritzen per una gran energia i nerviositat, que s'expressen amb l'ús de colors intensos. Les seves vistes de Roma estan marcades per uns colors foscos i unes formes opressives i angoixoses.

Scipione també va ser dibuixant, poeta i escriptor. Les seves obres gaudeixen de fama internacional i es van exposar a la documenta 1 del 1955 de Kassel.

Enllaços externs

[modifica]
  • Scipione (Gino Bonichi) Arxivat 2010-04-28 a Wayback Machine., dins la pàgina de la Scuola Romana (italià)