Η Π.Α.Ο.Κ. Κ.Α.Ε. (νέο ΑΦΜ 2004) είναι ελληνική ομάδα Καλαθοσφαίρισης, μια από τις κορυφαίες της χώρας και η οποία αποτελεί το δημοφιλέστερο τμήμα του συλλόγου μετά από αυτό του ποδοσφαίρου. Είναι το μοναδικό τμήμα που έχει κερδίσει 2 ευρωπαϊκούς τίτλους σε συνολικά 4 συμμετοχές σε τελικούς πανευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Η ομάδα μετέχει επίσημα στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Basket League) με την επίσημη επωνυμία Π.Α.Ο.Κ. 2004 Κ.Α.Ε..[1]
Με έφορο τον Γιώργο Παντελάκη (μετέπειτα πρόεδρο της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ.) και την απόκτηση ορισμένων ικανών καλαθοσφαιριστών, ο Π.Α.Ο.Κ. φτάνει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1958–59. Η τελική φάση του πρωταθλήματος είχε διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε συναρπαστική καθώς στο τέλος υπήρξε τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα στους Π.Α.Ο.Κ., Σπόρτιγκ και Άρη με αποτέλεσμα να χρειαστούν αγώνες μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Τελικά ο Π.Α.Ο.Κ. νικώντας τους δύο αντιπάλους του (59–56 και 66–58 αντίστοιχα), έφτασε στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου που αποκτούσε ο σύλλογος σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα. Ο Ηράκλειος Κλάγκας αγωνίστηκε ως παίκτης–προπονητής ενώ ο Γιώργος Οικονόμου ήταν ο κορυφαίος στον τελευταίο αγώνα με τον Άρη σημειώνοντας 25 πόντους.
Την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών από την πρωταθλήτρια Ρουμανίας ΣΣΑ Βουκουρεστίου.[2] Το 1960 ο Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα το οποίο διεξήχθη στο γήπεδο της ΧΑΝΘ.[3] Η ήττα από τον Ολυμπιακό με 60–67 αποδείχθηκε καθοριστική καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι ομάδες θα ισοβαθμούσαν.
Ακολούθησε μια περίοδος όπου η ομάδα κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τον Π.Α.Ο.Κ. να καταφέρνει να αναρριχηθεί έως την 4η θέση του πρωταθλήματος τις χρονιές 1965, 1966, 1974 και 1975. Από το 1974 ο Μάνθος Κατσούλης υπήρξε ο ηγέτης του Π.Α.Ο.Κ. για τα επόμενα 14 χρόνια. Το 1977 σημείωσε 28 πόντους σε αγώνα μπαράζ με το Δημόκριτο εξασφαλίζοντας την παραμονή του Π.Α.Ο.Κ. στην Α' Εθνική.[4]
Στο ξεκίνημα της δεκαετίας με προπονητή τον Θεόδωρο Ροδόπουλο ο Π.Α.Ο.Κ. άρχισε και πάλι να ενισχύεται και ξεκίνησε με αξιώσεις να διεκδικεί τίτλους, διακρίσεις και ευρωπαϊκή καταξίωση. Με την παράλληλη ενδυνάμωση κυρίως της ομάδας του Άρη και δευτερευόντως του Ηρακλή, το ελληνικό μπάσκετ της δεκαετίας του '80 ουσιαστικά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του Π.Α.Ο.Κ.Νίκος Βεζυρτζής επιχείρησε να αποκτήσει αξιόλογους καλαθοσφαιριστές για να σταματήσει την κυριαρχία του Άρη. Αποκτήθηκαν οι Νίκος Σταυρόπουλος, Παναγιώτης Φασούλας και το 1986 ο Τζον Κόρφας που αποτέλεσαν το πυρήνα της ομάδας. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 1984 ο Π.Α.Ο.Κ. αντιμετώπισε τον Άρη που αναμενόταν να επικρατήσει με ευκολία. Ο προπονητής του Π.Α.Ο.Κ. Φαίδων Ματθαίου για τονώσει την ψυχολογία των αθλητών του, τους παρακίνησε να κουρευτούν γουλί. Ο Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε το κύπελλο με σκορ 74–70 και πρωταγωνιστές τους
Σταυρόπουλο, Κατσούλη, Φασούλα, Αλεξανδρή. Στις 9 Σεπτεμβρίου 1985 ο Π.Α.Ο.Κ. αδελφοποιήθηκε με το προερχόμενο από τα κατεχόμενα κυπριακό προσφυγικό σωματείο της ΠΑΕΕ Κερύνειας.
Το 1988 αποκτάται από τον Π.Α.Ο.Κ. ο καλαθοσφαιριστής Μπάνε Πρέλεβιτς ο οποίος αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας σε όλη τη περίοδο που η ομάδα υπήρξε μια από τις κορυφαίες της Ευρώπης. Την περίοδο 1988–89 με τον Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε ο Μάικ Τζόουνς και με μια εξαιρετική εμφάνισή του ο Π.Α.Ο.Κ. διέκοψε το αήττητο σερί 80 αγώνων το οποίο δημιούργησε ο Άρης από το 1985.[5] Το 1990 η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.[6] Τα θεμέλια για την καταξίωση σε Ελλάδα και Ευρώπη είχαν ήδη μπει.
Το 1992 με προπονητή το Ντούσαν Ίβκοβιτς η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα, ενώ την ίδια χρονιά αγωνίζεται στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη φορά και ηττάται στο τελευταίο δευτερόλεπτο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.[8] Το ίδιο έτος η ομάδα μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ., βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ ως η κορυφαία ελληνική ομάδα της χρονιάς.
Το 1993 ο Π.Α.Ο.Κ. ενισχυμένος με τον εντυπωσιακό Κλιφ Λέβινγκστον συνδυάζοντας ουσία και θέαμα αγωνίζεται στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στην Αθήνα. Ο Π.Α.Ο.Κ. υπολογίζεται ως το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, όμως στον ημιτελικό ηττάται απο τη Μπενετόν Τρεβίζο και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην Ευρώπη επικρατώντας επί της Ρεάλ Μαδρίτης.[9]
Το 1995 ο Π.Α.Ο.Κ. κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στο Πανιώνιο. Το 1996 συμμετέχει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου και ηττάται από την Ταουγκρές με 88-81, ενώ οι 54 πόντοι που σημείωσαν μαζί οι Πρέλεβιτς και Στογιάκοβιτς δεν αποδείχθηκαν αρκετοί.[11] Στο τέλος της χρονιάς ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποχωρεί από τον Π.Α.Ο.Κ..
Το 1997 ο Π.Α.Ο.Κ. ξεκινά το πρωτάθλημα έχοντας στη σύνθεσή του το βετεράνο πλέι μέικερ του NBAΣκοτ Σκάιλς, ο οποίος στη διάρκεια της σεζόν παύει να αγωνίζεται σαν παίκτης και αναλαμβάνει προπονητής της ομάδας με ιδιαίτερη επιτυχία. Υπό την καθοδήγησή του και χωρίς τον τραυματία Στογιάκοβιτς, ο Π.Α.Ο.Κ. ανατρέπει όλα τα δεδομένα και, από 6ος στην κανονική περίοδο, κερδίζει στα πλέι–οφ τη συμμετοχή του στην Ευρωλίγκα αποκλείοντας μεταξύ άλλων τον Παναθηναϊκό.[12] Ηταν η απαρχή για τον Σκοτ Σκάιλς μιας πολυετούς προπονητικής καριέρας στο NBA [13]
Το 1998 με πρωταγωνιστή τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, αλλά και τους Σάκλεφορντ και Μακρέι, αποκλείει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ, σταματώντας την πενταετή κυριαρχία του και αγωνίζεται στους τελικούς του πρωταθλήματος. Ο Κόνραντ Μακρέι έχασε πρόωρα τη ζωή από ανακοπή καρδιάς το 2000.[14]
Το 1999 με κορυφαίους τους Κινγκ, Μπέρι, Μπαλογιάννη κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ ολοκληρώνοντας την επιτυχημένη περίδο του τμήματος. Το 2000 ο Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος Ελλάδας αποκλείοντας τον Ολυμπιακό που είχε αναδειχθεί πρώτος στην κανονική περίοδο, δεν κατάφερε όμως να διεκδικήσει τον τίτλο με αξιώσεις. Στην ομάδα αγωνίστηκε ο Μπάνε Πρέλεβιτς που επέστρεψε για την τελευταία χρονιά της καριέρας του και οι Αλεξάντερ και Έντουαρντς.
Ο Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε στην εναρκτήρια νέα Ευρωλίγκα 2000–01, φτάνοντας μέχρι τη Φάση των 16. Ωστόσο, μια σειρά από οικονομικά και διοικητικά προβλήματα δεν επέτρεψαν στον φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν Π.Α.Ο.Κ., να παραπαμείνει ανταγωνιστικός στο Ελληνικό πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου, καταλήγοντας στην 8η θέση.
Τα επόμενα χρόνια, η ομάδα βελτίωσε την εικόνα της στο Ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά δεν μπόρεσε να ξαναγίνει το ίδιο ανταγωνιστική. Την περίοδο 2001–02, τερμάτισε ξανά 8η, ενώ το 2002–03 7η. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσίας της ομάδας. Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε περιορισμένες επιτυχίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμμετέχοντας πλεον σε αυτές της FIBA.
Την περίοδο 2005–06, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε ξανά 6ος, φτάνοντας για 2η συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
Ένα μήνα μετά την έναρξη της σεζόν 2006–07, ο Μπάνε Πρέλεβιτς αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Πιλαφίδη και στη συνέχεια ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ομάδας. Εκείνη τη σεζόν, Π.Α.Ο.Κ. και Άρης έδωσαν μια θεαματική παράσταση στο Παλατάκι, με τον δικέφαλο να κερδίζει 101–99 μετά από δυο παρατάσεις [15]. Ο Π.Α.Ο.Κ. επέστρεψε στο Κύπελλο ULEB, παίζοντας και πάλι στα πλέι–οφ, ενώ στο Ελληνικό πρωτάθλημα τερμάτισε 6ος.
Η περίοδος 2007–08 ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία του συλλόγου, με τον Π.Α.Ο.Κ. να καταλήγει στη καταστροφική 12η θέση, αποφεύγοντας τον υποβιβασμό στην Α2, μόλις την τελευταία αγωνιστική. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί από την περίοδο 1976–77. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σεζόν, ο Π.Α.Ο.Κ. πήρε μια μεγάλη νίκη επί του Ολυμπιακού [16]. Οι απογοητευτικές ευρωπαϊκές πορείες οδήγησαν τον Π.Α.Ο.Κ. να κάνει ένα διάλειμμα, εστιάζοντας στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Τις επόμενες σεζόν, 2008–09 και 2009–10, ο Π.Α.Ο.Κ. ανέκαμψε, καταλήγοντας στην 7η και 5η θέση αντίστοιχα. Πριν την έναρξη της περιόδου 2009–10, ο Σούλης Μαρκόπουλος έγινε ο νέος προπονητής του συλλόγου [17].
Την περίοδο 2010–11 ο Π.Α.Ο.Κ. κατέκτησε την 3η θέση στο Ελληνικό πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η επιτυχία αυτή του επέτρεψε να συμμετέχει στα προκριματικά για την είσοδο στη EuroLeague της επόμενης περιόδου [18], χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προκριθεί. Η επόμενη σεζόν, 2011–12, τελείωσε με την απογοητευτική 8η θέση στο Ελληνικό πρωτάθλημα, χάνοντας το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στο Κύπελλο Ελλάδας κατάφερε να φτάσει στα ημιτελικά για 2η συνεχόμενη χρονιά.
Το 2012–13, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε στην 5η θέση και επέστρεψε στο EuroCup Basketball. Μέσα στη δεκαετία, έχει συμμετάσχει 5 φορές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στα πλέι-οφ, αν και κέρδισε τη φήμη ως μία από τις πιο δύσκολες ομάδες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, ο Π.Α.Ο.Κ. κέρδισε την 3η θέση τις σεζόν 2013–14 και 2014–15, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας 2014–15.
Τη σεζόν 2015–16, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε 5ος, φτάνοντας παράλληλα για άλλη μια χρονιά μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Μετά από τη διαμάχη των FIBA και EuroLeague, ο Π.Α.Ο.Κ. επέστρεψε στις διοργανώσεις της FIBA, συμμετέχοντας στο Champions League.
Μετά την 5η θέση της σεζόν 2016–17, ο Σούλης Μαρκόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Την περίοδο 2017–18, ο Π.Α.Ο.Κ. τερμάτισε στην 3η θέση. Η ομάδα τερμάτισε 5η τη σεζόν 2018–19 και κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 20 χρόνια. Η περίοδος 2019–20 ήταν καταστροφική για τον Π.Α.Ο.Κ. που βρέθηκε στην τελευταία θέση 6 αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το πρωτάθλημα διακόπηκε και αποφασίστηκε να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα.
Ο Π.Α.Ο.Κ. κάνει μια καινούργια αρχή κρατώντας μόνο τον αρχηγό του Βαγγέλη Μαργαρίτη όπου σε αυτή την νέα ελπιδοφόρα αρχή μπαίνουν νέοι παράγοντες για να ενισχύσουν το τμήμα. Τη σεζόν 2020–21 παρά το κακό ξεκίνημα, με τον Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο και καλύτερους τους Γκρίφιν και Λοβ, κάνει μια εντυπωσιακή χρονιά, στην οποία τερματίζει πέμπτος και να φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στον τελευταίο αγώνα με την Α.Ε.Κ.στο Πρωτάθλημα που έδινε μια θέση στην τετράδα όπου το σκορ ήταν 1–1, ο Π.Α.Ο.Κ. θα μπορούσε να είχε προκριθεί αλλά ένα καλάθι που λανθασμένα δε μέτρησε του στέρησε αυτό το δικαίωμα. Τη σεζόν 2021–22, ο δικέφαλος επιστέφει δριμύτερος με την επιστροφή του στο Champions League και τις βλέψεις του να πάει ψηλότερα στις εγχώριες διοργανώσεις.
Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ο Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκε σε διάφορα ανοιχτά γήπεδα της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε αυτό της ΧΑΝΘ. Το 1960 χρησιμοποίησε σαν έδρα το Γήπεδο της Τούμπας όπου είχε κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ στο χώρο που βρισκόταν μπροστά από τη Θύρα 4 του γηπέδου, όμως λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο το οποίο κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60. Εκεί έμεινε ως το 2000, όταν και μετακόμισε στη νέα του έδρα, το P.A.O.K. Sports Arena.
Πατώντας παρακάτω την επιλογή εμφάνιση, εμφανίζεται η πορεία του ΠΑΟΚ προς την κατάκτηση των επτά τίτλων ξεχωριστά, καθώς και λεπτομέρειες από τον τελικό αγώνα της κάθε διοργάνωσης που οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου.
Ο Π.Α.Ο.Κ. μετείχε στα 46 από τα 47 πρωταθλήματα της Α' και Α1 εθνικής κατηγορίας από τη θέσπισή της την περίοδο 1963–64, καθώς απουσίασε από την πρώτη διοργάνωση. Η πορεία του στο πρωτάθλημα από το 1964–65 ως σήμερα είναι η εξής:
Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει αγωνιστεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κύπελλα που έχουν διοργανώσει η FIBA και η ULEB, μάλιστα είχε ένα σερί 27 συνεχόμενων συμμετοχών από την περίοδο 1981–82 μέχρι την περίοδο 2007–08, κάτι που αποτελεί ρεκόρ ανάμεσα στους ελληνικούς συλλόγους.[41] Πέρα από τις δύο κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων που αναφέρονται αναλυτικά παραπάνω, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει καταφέρει συνολικά στην Ευρώπη:
3 φορές στους προημιτελικούς: 1984, 1986, 1988 (Κόρατς)
Στον πίνακα παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά οι συμμετοχές και οι αγώνες του σε κάθε διοργάνωση ξεχωριστά. Είναι αξιοσημείωτο ότι από τις 238 νίκες του, οι δύο είναι χωρίς αγώνα (με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα το 1992–93, περίοδο που είχαν υποστεί εμπάργκο όλες οι σερβικές ομάδες), ενώ στον αντίποδα από τις 191 ήττες του, οι 9 ήταν χωρίς αγώνα (μία από τον Ερυθρό Αστέρα το 1988–89 όταν ο αγώνας διακόπηκε σε βάρος του Π.Α.Ο.Κ. στο ξεκίνημα της παράτασης και άλλες 8 στα πλαίσια του FIBA Europe League 2003–04, όταν ο Π.Α.Ο.Κ. αποσύρθηκε στο μέσον της διοργάνωσης).
Επίσης από το σύνολο των 429 ευρωπαϊκών του αγώνων, 10 κρίθηκαν στην παράταση (4 υπέρ του Π.Α.Ο.Κ. και 6 κατά), ενώ υπήρξε και ένας αγώνας που κρίθηκε στη δεύτερη παράταση, για τη φάση ομίλων της Ευρωλίγκα 1992–93, Π.Α.Ο.Κ. - Σκαβολίνι Πέζαρο 69–65 (πρώτη παράταση 57–57, κανονικός αγώνας 52–52).
Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη και αντίστοιχα η βαρύτερη ήττα του Π.Α.Ο.Κ. δεν προέρχονται από το Πρωτάθλημα Ελλάδας, αλλά από το Κύπελλο Ελλάδας και από ευρωπαϊκή διοργάνωση αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη του ήταν με 72 πόντους διαφορά (σκορ 116–44) σε εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο την Γ.Ε. Ηρακλείου για την φάση των «16» της περιόδου 1982–83.[42]
Η βαρύτερη σε έκταση ήττα προήλθε από την εσθονικήΚάλεβ Τάλιν στη φάση των ομίλων του FIBA EuroCup 2005–06 και ήταν με 51 πόντους διαφορά (127–76). Επρόκειτο για ένα αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα και ο Π.Α.Ο.Κ. ταξίδεψε στο Τάλιν με 7 μόλις παίκτες, τέσσερις εκ των οποίων προερχόταν από την εφηβική ομάδα. Πριν από την έναρξη του αγώνα διαπιστώθηκε ότι οι 2 εξ αυτών δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής κι έτσι σε ολόκληρο τον αγώνα αγωνίστηκαν μόλις 5 νεαροί παίκτες (Βεργίνης, Γούλας, Γεωργίτσης, Βασιλείου, Γιαννόπουλος).[43]
Με αντιπάλους τις κυριότερες ελληνικές ομάδες όπου τα μεγέθη είναι περισσότερο συγκρίσιμα, ο Π.Α.Ο.Κ. έχει σημειώσει τα εξής θετικά και αρνητικά αποτελέσματα:
Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς καλαθοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. αναφέρονται παρακάτω με αλφαβητική σειρά ανά εθνικότητα. Οι πρώτοι ξένοι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. ήταν οι ΑμερικανοίΜπιλ Βάρνερ και Ντικ Μάμα (περίοδος 1984–85), αγωνιζόμενοι όμως μόνο σε αγώνες κυπέλλων Ευρώπης.
Οι πρώτοι που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα (περίοδος 1988–89), καθώς την περίοδο εκείνη επετράπη για πρώτη φορά κάτι τέτοιο, υπήρξαν ο Αμερικανός Μάικ Τζόουνς και ο Σέρβος Μπάνε Πρέλεβιτς, ο τελευταίος όμως έχοντας αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα αγωνίστηκε σαν Έλληνας.
Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει αποτελέσει πηγή καλαθοσφαιριστών που αγωνίστηκαν κατά καιρούς σε όλες τις εθνικές ομάδες. Σε ότι αφορά την εθνική ανδρών, στον πίνακα παρακάτω αναφέρονται οι 6 καλαθοσφαιριστές με τις περισσότερες συμμετοχές σαν παίκτες του Π.Α.Ο.Κ.. Επίσης αναφέρονται οι συνολικές τους συμμετοχές καθώς έχουν υπάρξει καλαθοσφαιριστές και άλλων ομάδων, καθώς επίσης και το ντεμπούτο τους στην Εθνική Ελλάδας ως παίκτες του Π.Α.Ο.Κ..
Στον πίνακα παρακάτω καταγράφονται οι προπονητές της ομάδας μπάσκετ του Π.Α.Ο.Κ. από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑμερικανούΣκοτ Σκάιλς, ο οποίος ξεκίνησε την περίοδο 1996–97 ως παίκτης της ομάδας, όμως στα μέσα της σεζόν ανέλαβε τη θέση του προπονητή, οδηγώντας μάλιστα τον Π.Α.Ο.Κ. στην Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς. Έκτοτε κάνει σημαντική καριέρα προπονητή στο NBA.