Michigan State Capitol

Michigan State Capitol
Sijainti Yhdysvallat Lansing, Michigan
Valmistumisvuosi 1879
Käyttäjä Michiganin osavaltioparlamentti
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Michigan State Capitol on rakennus Michiganin osavaltion pääkaupungissa Lansingissä. Sinne on sijoitettu Michiganin osavaltion lakiasäätävän elimen ja kuvernöörin tilat. Rakennus on luokiteltu kansallishistorialliseksi maamerkiksi Yhdysvalloissa. Se on järjestyksessään kolmas Michiganin osavaltiohallintoa isännöivä rakennus.

Ensimmäinen lainsäädäntörakennus sijaitsi Michiganin alkuperäisessä pääkaupungissa Detroitissa. Lansingiin pääkaupunki ja sen mukana lainsäädäntö siirrettiin vuonna 1847 osavaltion läntisten alueiden kehittämistarpeen vuoksi. Lansing oli myös turvallisempi ratkaisu kuin Detroit ajatellen Windsorissa majailleita brittiläisiä joukkoja. Nykyinen lainsäädäntörakennus, jota edelsi väliaikainen puinen rakennus, vihittiin vuoden 1879 tammikuussa. Se edustaa arkkitehtuurin uusklassista tyylisuuntaa. Vuonna 1992 rakennus vihittiin uudelleen kolmivuotisten kunnostustöiden jälkeen.

Michiganin ensimmäinen lainsäädäntörakennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Ensimmäinen State Capitol Detroitissa vuoden 1847 tienoilla.

Michiganin ensimmäinen lainsäädäntörakennus eli State Capitol valmistui vuonna 1832 Detroitiin. Tuolloin Michigan ei kuitenkaan vielä ollut oma osavaltionsa, vaan territorio ja rakennus ei täten osavaltioelimiä välittömästi sen valmistuttua majoittanut. Rakennus oli rakennettu tiilistä ja se oli yksi ensimmäisistä uuskreikkalaista tyyliä edustavista rakennuksista Michiganissa. Sitä koristivat joonialaiset pylväät ja 42-metrinen keskustorni.

Rakennuksen rakentaminen maksoi noin 24 500 senaikaista Yhdysvaltain dollaria. Vuoden 1847 maaliskuun 17. päivänä päätettiin osavaltiopääkaupungin siirrosta Detroitista Lansingiin. Täten myös lainsäädäntö muutti Lansingiin ja rakennuksen käyttötarkoitus muuttui. Siitä tehtiin ensin julkinen koulu ja myöhemmin kirjasto, ennen kuin se paloi vuonna 1893.

Toinen lainsäädäntörakennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toinen State Capitol ennen tuhoisaa tulipaloa Lansingissa.

Lansingiin siirretyn lainsäädännön tarpeille rakennettu Michiganin toisen lainsäädäntörakennuksen rakentamistyöt käynnistettiin vuonna 1847. Kaksikerroksinen puurakennus jäi vain väliaikaiseksi ratkaisuksi ja se tuli maksamaan noin 22 950 sen aikaista Yhdysvaltain dollaria. Uuden, pysyvän lainsäädäntörakennuksen valmistuttua vuonna 1879 rakennus myytiin. Se toimi tehtaana, kunnes koki saman kohtalon kuin ensimmäinen lainsäädäntörakennus: se tuhoutui tulipalossa vuonna 1882.

Kolmas eli nykyinen lainsäädäntörakennus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nykyisen State Capitolin peruskivi asetetaan paikoilleen.

Varhaisella 1870-luvulla Michiganin kuvernööri Henry P. Baldwin ehdotti uuden lainsäädäntörakennuksen rakentamista. 31. maaliskuuta vuonna 1871 hyväksyttiinkin uuden rakennuksen rakentaminen. Se tuli maksamaan noin 1,2 miljoonaa sen aikaista Yhdysvaltain dollaria.

Vuonna 1872 Illinoisin Springfieldistä kotoisin ollut arkkitehti Elijah E. Myers valittiin uuden lainsäädäntörakennuksen suunnittelijaksi. Hänen ehdotuksensa Tuebor valittiin sen yksinkertaisuuden vuoksi. Myers käytti Yhdysvaltain kongressin Capitol-rakennuksen keskutornin ja siipirakennusten suunnittelua omassa luomuksessaan.

Uuden rakennuksen peruskivi muurattiin 2. lokakuuta vuonna 1873 noin 7 000 lansingilaisen ja noin 30 000 vierailijan hurratessa. Rakennus- ja viimeistelutyöt saatiin päätökseen vuoden 1878 lopussa. Uusi 139-huonetta käsittävä rakennus vihittiin samanaikaisesti kuin kuvernööri Charles Croswellin astui virkaansa 1. tammikuuta vuonna 1879.

Lainsäädäntörakennuksen vaaleahko kupoli maalattiin myöhemmin kirkkaanvalkoiseksi. Vuonna 1989 aloitettiin laajat entisöintityöt, ja ne saatiin päätökseen vuonna 1992. Entisöintitöissä muun muassa kupoli sai takaisin alkuperäisen värityksensä. 25. tammikuuta vuonna 1971 rakennus lisättiin Yhdysvaltain historiallisten kohteiden kansallisrekisteriin ja 7. lokakuuta vuonna 1992 siitä tehtiin kansallishistoriallinen maamerkki.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]