Mountain

Tämä artikkeli kertoo yhtyeestä. Samannimisistä Circlen albumista ja Leslie Westin albumista on omat artikkelinsa.
Mountain
Mountain 2016 (Phil Baker, Joe Venti, Corky Laing)
Mountain 2016 (Phil Baker, Joe Venti, Corky Laing)
Tiedot
Toiminnassa 1969
Tyylilaji hard rock, blues rock, heavy metal
Kotipaikka Yhdysvallat
Laulukieli englanti
Jäsenet

Leslie Westlaulu ja kitara
Corky Laingrummut
Rev Jonesbasso

Entiset jäsenet

Felix Pappalardi, basso,laulu (1969–1975)
N. D. Smart, rummut (1969)
Norman Landsberg, kosketinsoittimet (1969)
Steve Knight, kosketinsoittimet (1969–1972)
Allan Schwarzberg, rummut (1973)
Robert Mann, kitara, kosketinsoittimet (1973)
David Perry, rytmikitara (1974–1975)
Miller Anderson, basso (1984–1985)
Mark Clarke, basso (1985, 1996)
Richie Scarlet, basso (2004-2008)

Levy-yhtiö

Sony
Columbia
Windfall

Aiheesta muualla
mountainrockband.com

Mountain on yhdysvaltalainen rockyhtye, joka on perustettu New Yorkissa (Long Island) vuonna 1969. Yhtyeen merkittävin vaihe oli 1970-luvun alussa. Yhtyeen musiikkia voidaan luonnehtia blues-vaikutteiseksi hard rockiksi ja Mountainia pidetäänkin yhtenä varhaisimmista heavy metal -yhtyeistä. Sitä on usein verrattu englantilaiseen Cream-yhtyeeseen, jonka tuottajana yhtyeen basisti Felix Pappalardi toimi tuoden samoja vaikutteita myös Mountainiin[1]. Yhtyeen alkuaikojen musiikillisina johtohahmoina toimivat laulaja-kitaristi Leslie West ja laulaja-basisti Felix Pappalardi.

Yhtyeen perustaminen (1968 - 1969)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1968 tapasi Cream-yhtyeen tuottajana toiminut Felix Pappalardi newyorkilaisessa studiossa kitaristi Leslie Westin yhtyeineen. Pappalardi ihastui etenkin Westin kitarointiin ja lupautui tuottamaan yhtyeen ensimmäisen albumin. Sittemmin hän toimi tuottajana myös Mountainin seuraavilla levyillä vuoteen 1975 saakka. Basistin puuttuessa Pappalardi päätti itse soittaa basso-osuudet ja niin hänestä tulikin yhtyeen basisti. Muita muusikoita yhtyeessä olivat rumpali N. D. Smart ja kosketinsoittaja Norman Landsberg. Ensimmäinen levy julkaistiin kuitenkin Leslie Westin sooloalbumina vuonna 1969 ja sen nimi oli Mountain (suom. "vuori", nimi tullee ylipainoisen kitaristin silloisesta fyysisestä olemuksesta). Pian levyn ilmestymisen jälkeen Pappalardi ja West päättivät jatkaa yhtyeen toimintaa Mountain-nimellä. Ensimmäiseksi varsinaiseksi kokoonpanoksi muodostui West, Pappalardi, Smart ja uutena soittajana kosketinsoittaja Steve Knight.

Suurmenestys ja hajoaminen (1969 - 1972)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye lähti kiertueelle ja sen neljäs esiintyminen tapahtui Woodstockin festivaaleilla elokuussa 1969 lähes puolen miljoonan ihmisen edessä[1]. Pian festivaalin jälkeen rumpali N. D. Smart sai lähteä ja tilalle otettiin kanadalaissyntyinen Laurence "Corky" Laing. Kokoonpano levytti albumin Climbing! vuonna 1970. Levyltä löytyvät ehkä yhtyeen tunnetuimmat kappaleet "Mississippi Queen" ja Cream-yhtyeen Jack Brucen säveltämä "Theme From An Imaginary Western". Levyä myytiin hyvin ja se nousi Yhdysvalloissa Top 20:een. Seuraavana vuonna ilmestyi Nantucket Sleighride -albumi, joka myös menestyi hyvin ja jota monet pitävät yhtyeen parhaana. Albumin nimikappale oli vuosikausia englantilaisen ajankohtaisohjelman "Weekend World" tunnusmusiikkina. Yhtyeen seuraava, puoliksi studio- ja puoliksi livealbumi Flowers of Evil ei vahvoista kappaleista huolimatta menestynyt enää yhtä hyvin. Monet kiertueet ja runsaat esiintymiset alkoivat näkyä myös luovuuden hiipumisena, minkä seurauksena vuoden 1972 puolivälissä yhtye hajosi ja jäsenet lähtivät muihin projekteihin. Samana vuonna julkaistiin vielä livealbumi The Road Goes Ever On.

Yhtyeen uusi kokoonpano ja Leslie Westin sooloura (1973 - 1976)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Felix Pappalardin kuulo alkoi vaurioitua yhä pahemmin ja hän lopetti esiintymisen palaten tuottajan töihin[1]. West ja Laing perustivat yhdessä Jack Brucen kanssa West, Bruce & Laing -yhtyeen. Mountainin tauko jäi kuitenkin lyhyeksi, kun vuoden 1973 lopussa Pappalardi ja West kokosivat yhtyeen uudelleen Japanin kiertuetta varten. Tässä kokoonpanossa muita soittajia olivat rumpali Allen Schwarzberg ja kitaristi-kosketinsoittaja Robert Mann. Vuonna 1974 julkaistiin Japanin kiertueella äänitetty tupla-livealbumi Twin Peaks. Samana vuonna Corky Laing palasi rumpaliksi ja toiseksi kitaristiksi tuli David Perry. Perry oli afroamerikkalainen ja muut yhtyeen jäsenet sanoivat leikkisästi hänen "tuovan väriä" yhtyeeseen[2]. Tämä kokoonpano levytti Avalanche-albumin. Albumi ei kuitenkaan menestynyt aiempien tapaan ja vuoden 1975 Englannin kiertueen jälkeen yhtye hajosi. Leslie West keskittyi soolouraan ja häneltä ilmestyi kaksi levyä, joista ensimmäinen The Great Fatsby 1975 ja sitä seuraava The Leslie West Band 1976. Molemmilla levyillä oli mukana myös Corky Laing, mutta pitkään jatkunut ylirasitus ja päihteiden käyttö vaikeuttivat toimintaa ja West vetäytyi aktiiviuralta sivuun.

Mountainin myöhemmät vaiheet (1985 -)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvun alussa Pappalardi ja West kokeilivat Mountainin uudelleenkokoamista. Tämä kuitenkin päättyi tragediaan, kun Felix Pappalardin vaimo, Mountainin kappaleiden sanoittajana ja levynkansien suunnittelijana toiminut Gail Collins, ampui hänet vuonna 1983. West ja Laing kasasivat yhtyeen uudelleen ja vuonna 1985 julkaistiin albumi Go For Your Life, jonka myötä yhtye teki menestyksekkään kiertueen Deep Purplen lämmittelijänä. Basistina toimi Mark Clarke (Colosseum, Uriah Heep, Tempest).

Seuraavaa Mountain-albumia saatiin odottaa vuoteen 1996, jolloin Man's World -albumi julkaistiin. Sitä seuraava albumi, Mystic Fire, julkaistiin 2002. Lisäksi 2000-luvulla on julkaistu monia kokoelma- ja arkistolivealbumeja, sekä myös konserttitaltiointeja DVD:nä. Tuorein studioalbumi Masters of War julkaistiin vuonna 2007. Albumilla yhtye versioi Bob Dylanin kappaleita. Vuonna 2008 yhtye teki laajan Yhdysvaltain kiertueen Joe Satrianin yhtyeen kanssa. Basisteina Mountainissa ovat viime vuosina olleet Richie Scarlet ja viimeisimpänä Rev Jones.

Mountain Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mountain on esiintynyt Suomessa Kuusrockissa Oulussa 20.7.1985.[3]

Rumpali Corky Laing asuu osan ajastaan Kirkkonummella.[4]

Nykyiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]