ג'ון האקט

ג'ון האקט
John Hackett
לידה 5 בנובמבר 1910
פרת', אוסטרליה המערבית
פטירה 9 בספטמבר 1997 (בגיל 86)
מדינה הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ואירלנד, אוסטרליה, הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
כינוי שון (Shan)
השכלה
  • בית הספר המרכזי לאמנות ועיצוב
  • ניו קולג' עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Margaret Frena (21 במרץ 1942–?) עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Susan Veronica Hackett עריכת הנתון בוויקינתונים
השתייכות הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
נאט"ונאט"ו נאט"ו
תקופת הפעילות 19331968 (כ־35 שנים)
דרגה גנרל (צבא בריטניה) גנרל
תפקידים בשירות
מפקדת חטיבת הצנחנים ה-4
מפקד חיל הספר העבר ירדני
מפקד חטיבת חי"ר משוריינת ה-20
מפקד הדיוויזיה המשוריינת ה-7
מפקד הצבא הבריטי בצפון אירלנד
מפקד קבוצת הארמיות הצפונית של נאט"ו
מפקד ארמיית הריין הבריטית
פעולות ומבצעים
מלחמת העולם השנייה
המלחמה הקרה
עיטורים
מסדר האימפריה הבריטית (צבאי) מפקד במסדר האימפריה הבריטית
מסדר האמבט אביר הצלב הגדול של מסדר האמבט
אות השירות המצוין אות השירות המצוין (פעמיים)
הצלב הצבאי הצלב הצבאי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הגנרל סר ג'ון וינטרופ האקט (אנגלית: Sir John Winthrop Hackett5 בנובמבר 19109 בספטמבר 1997) הוא איש צבא וסופר בריטי יליד אוסטרליה. התפרסם בשל תפקידי הפיקוד שמלא בצבא הבריטי ובכוחות נאט"ו ובשל כתיבתו בתחומי האסטרטגיה הצבאית וההיסטוריה הצבאית. בייחוד ידוע ספרו מלחמת העולם השלישית משנת 1978, בו תיאר מלחמה דמיונית בין נאט"ו לברית ורשה הפורצת בשנת 1985.

קורות חייו

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ילדות וקריירה מוקדמת

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ג'ון האקט נולד באוסטרליה בשנת 1910, לאב ממוצא אירי שהיגר לאוסטרליה בילדותו, והיה עורך עיתון ופוליטיקאי. לאחר לימודיו התיכוניים נסע האקט ללונדון ללמוד ציור ואמנות, לאחר מכן למד באוניברסיטת אוקספורד היסטוריה בשאיפה להתקדם כאקדמאי, אך ציוניו לא היו מספיקים. הוא התגייס לצבא הבריטי בשנת 1933 ליחידת ההוסרים האיריים השמינית של המלך, ותוך כדי שירות השלים תואר שני, עבודת התזה שלו עסקה במסעי הצלב. בשנת 1936 הצטרף למשטרת המנדט בארץ ישראל ובין השנים 19371941 שירת כקצין בחיל הספר העבר ירדני.

מלחמת העולם השנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האקט השתתף במערכה בסוריה ובלבנון בשנת 1941 ונפצע במהלכה. על שרותו במבצע זה זכה בצלב הצבאי. לאחר החלמתו מונה למפקד יחידת שריון במערכה בצפון אפריקה. בקרב ליד שדה התעופה סידי נפצע האקט שוב ונשלח להחלמה במפקדה בקהיר, על חלקו בקרב בו נפצע זכה באות השירות המצוין הראשון שלו[1]. בעת שהותו בקהיר סייע בהקמת קבוצת המדבר ארוכת הטווח ובייחוד בהקמת צבאו הפרטי של פופסקי שהייתה חלק ממנה. בהמשך לחם בקרב

בשנת 1943 קיבל האקט את הפיקוד על חטיבת הצנחנים הרביעית של הדיוויזיה המוטסת הראשונה באיטליה ובשנת 1944, בתפקיד זה, לקח חלק בקרב ארנהם, כחלק ממבצע מרקט גארדן. במהלך הקרב, ב-24 בספטמבר נפצע קשה מרסיס של פגז ונפל בידי הגרמנים. הרופאים חשבו שאין תקווה לחיו ורצו להמית אותו בזריקת רעל אך ניתוח בטן בתנאים קשים הצליח להציל את חייו. כעשרה ימים לאחר מכן הצליח לברוח מידי הגרמנים בעזרת המחתרת ההולנדית והסתתר בבית משפחה הולנדית כמה חודשים עד שהחלים מפציעתו. הוא הצליח לעבור לחלק המשוחרר של הולנד בסיוע המחתרת ההולנדית במסע אופניים ארוך וקשה[2]. לימים (בשנת 1977) כתב ספר אוטוביוגרפי על קורותיו בקרב ארנהם ועל בריחתו מן הגרמנים בשם "הייתי זר" (I Was A Stranger) על חלקו בקרב ארנהם זכה האקט באות השירות המצוין בפעם השנייה.

קריירה לאחר המלחמה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1947 חזר האקט לארץ ישראל וקיבל את הפיקוד על חיל הספר העבר ירדני, במסגרת תפקידו זה היה האקט אחראי על פירוקו של חיל הספר. לאחר מכן למד לימודים מתקדמים באוניברסיטה בגראץ ובשנת 1951 קיבל את הפיקוד על חטיבת החי"ר המשוריינת ה-20 ולאחר שהועלה בדרגה פיקד על הדיוויזיה המשוריינת ה-7. בשנת 1958 מונה לפקד על המכללה הצבאית המלכותית למדע בדרגת לוטננט גנרל ובשנת 1961 מונה למפקד העליון של צפון אירלנד בדרגת גנרל. שנה לאחר מכן הוא קיבל מהמלכה אליזבת השנייה תואר אבירות של מסדר האמבט ובשנת 1963 מונה לסגן ראש המטה הכללי של צבא בריטניה. בשנת 1965 מונה למפקד ארמיית הריין הבריטית ובמקביל למפקד קבוצת הארמיות הצפונית של נאט"ו, יכולתו לדבר בשפות רבות הפכה אותו לבחירה טבעית לתפקיד זה. בשנת 1968 פרש מן השירות הצבאי.

לאחר פרישתו מן הצבא מונה האקט למנהל הקולג' המלכותי בלונדון, תפקיד שמילא עד שנת 1975. בתפקידו זה השתתף במאבקים למען מלגות גבוהות לתלמידים וזכה לפופולריות. האקט עסק בכתיבה ופרסם מספר ספרים העוסקים בהיסטוריה צבאית ובאסטרטגיה צבאית, בנוסף, כתב מבואות לספרים נוספים. המפורסם ביותר מבין כתביו הוא הספר "מלחמת העולם השלישית (הסיפור שלא סופר)" (The Third World War: The Untold Story; 1978) המתאר מלחמה בדיונית בין כוחות נאט"ו לכוחות ברית ורשה בשנת 1985. הספר כתוב כספר היסטוריה שנכתב לאחר המלחמה ומתאר בפירוט את מהלכיה הצבאיים ואת הסיבות להתרחשותה. הספר נכתב כדי לעורר מודעות במערב לחולשתה הקונבנציונלית של ברית נאט"ו לעומת ברית ורשה, וכדי לשבור את הקונספציה שכל מלחמה בין הגושים תהיה בהכרח מלחמה גרעינית כוללת. הספר, שנכתב תוך התייעצות עם מומחים בתחומי חימוש וביטחון (לדוגמה: ויקטור סובורוב), היה לרב מכר ונקרא על ידי מנהיגים בולטים בעולם.[3]

ג'ון האקט נפטר בשנת 1997.

חיים אישיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעת שהחלים מפציעתו בשנת 1941 פגש את אשתו לעתיד, מרגרט פנה, שהייתה אחות אוסטרית. השניים היו זקוקים לאישור מיוחד כדי להינשא, שכן מרגרט הייתה אזרחית של מדינת אויב. לאחר קבלת האישור נישאו בירושלים בשנת 1942.

האקט היה אדם משכיל ודבר 10 שפות, ביניהן: אנגלית, צרפתית, איטלקית, גרמנית וערבית.

כתביו בעברית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • מלחמת העולם השלישית (תרגום: שרגא גפני ויואב תלמור), תל אביב: מערכות (משרד הביטחון), תשמ"א.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ג'ון האקט בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ וולף הקמן, "רומל באפריקה", מערכות, 1987, עמ' 298.
  2. ^ וולף הקמן, "רומל באפריקה", מערכות, 1987, עמ' 232.
  3. ^ מלחמת העולם השלישית, עמ' 12 (הקדמת העורכים).