Sprikmøll

Sprikmøll
Stathmopoda pedella
Nomenklatur
Stathmopodidae
Meyrick, 1913
Populærnavn
sprikmøll
Hører til
Gelechioidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 300, 8 i Europa, én i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i eller på planter
Utbredelse: ?
Inndelt i

Sprikmøll (Stathmopodidae) er en familie av små sommerfugler som kan kjennes på at de sitter med bakbeina sprikende opp- og utover over kroppen. Disse beina er ofte utstyrt med tufser av skjell som gjør dem svært påfallende. Slektene som regnes til Stathmopodidae kan i noen klassifikasjoner være spredt på flere ulike familier, de fleste i familien prydmøll (Oecophoridae), men andre noen ganger blir klassifisert i gruppene Cosmopterigidae, Scythrididae eller Heliodinidae. Av de rundt 300 kjente artene finnes bare én, Stathmopoda pedella, i Nord-Europa.

Små (vingespenn gjerne 10 – 15 mm), slanke møll. Beina og noen ganger også antennene har tufser av utstående hår eller hårlignende skjell. Hodet er middels stort, glatt og blankt. Sugesnabelen er velutviklet, kledt med skjell nær roten. Antennene er trådformede, omtrent 3/4 så lange som forvingene, noen ganger med tette, lange, utstående hår. Forvingene er svært smale, gjerne omtrent 12 ganger så lange som brede, gule, lysbrune eller røde. De har lange hårfrynser langs de ytterste to tredjedeler av bakkanten. Bakvingene er smale med lange hårfrynser. Beina er temmelig lange og kraftige, særlig bakbeina. De har påfallende tufser av utstående, hårlignende skjell.

Stathmopoda pedella, den eneste arten i Nord-Europa, har larver som lever på or.

Systematisk inndeling / norske arter

[rediger | rediger kilde]

I noen klassifikasjoner blir de slektene som her er listet i Stathmopodidae, spredt urover flere forskjellige familier.

Treliste
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [2]
  • Catalogue of Life, sjekkliste over beskrevne levende organismer. [3]
  • Fauna Europaea, sjekkliste over europeiske dyr. [4] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata