- metodă de încrucișare a unei rase perfecționate cu una neameliorată și prin care, după mai multe generații, se obține treptat o îmbunătățire radicală.
absorbție specifică - raportul dintre cantitatea de apă care poate fi reținută în sol și cantitatea de apă totală când solul este saturat.
acaret - construcție auxiliară care ține de o gospodărie agricolă.
- cultură, fără pământ, într-o soluție de săruri minerale.
acvasol - sistem prin care se realizează împrăștierea mecanică în sol a unor particule solide sau lichide.
adăpător - loc unde se adapă animalele; jgheab sau instalație (automată) pentru adăpat.
adăpost – loc de refugiu și de protecție contra intemperiilor, pentru oameni sau pentru animale.
adâncime critică – adâncime deasupra căreia, dacă se ridică nivelul pânzei freatice, se produce salinizarea solului.
adâncime de îngheț - nivelul cel mai coborât de la suprafața unui teren la care apa interstițială se transformă în gheață la temperaturi scăzute.
adelfogamie - metodă de ameliorare și formare a unor rase noi de animale.
adezivi – substanțe care se adaugă în preparatele pentru combaterea bolilor și dăunătorilor, în scopul fixării acestora pe suprafața plantelor.
aerare - pătrunderea aerului în spațiile libere dintre particulele solide ale substanței glomerulate sau într-un mediu lichid, fie în mod natural, fie prin acțiunea omului (exemplu: aerarea cerealelor depozitate pentru evitarea fenomenului de încingere).
aerarea solului - procedeu prin care se realizează schimbul permanent de gaze dintre sol și atmosferă; se realizează prin lucrări agrotehnice de mărunțire și afânare a acestuia.
aerotaxație – metodă utilizată în silvicultură care constă în determinarea caracteristicilor arboretelor, fie prin observare directă, fie folosind fotograme aeriene sau aparate stereoscopice.
afânarea solului – lucrare agricolă executată cu grapa, cultivatorul, prășitoarea, în scopul aerisirii solului și distrugerii buruienilor (sinonim: mobilizarea solului).
Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit - instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care, după aderarea României la Uniunea Europeană, îndeplinește funcția de plată pentru proiectele de investiții, finanțate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală
Agenția Națională de Consultanță Agricolă - instituție care organizează acțiuni de popularizare, consultanță, asistență tehnică, instruire și pregătire profesională (abreviere: ANCA).
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - instituție care a preluat în totalitate atribuțiile "Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit", conform OUG 41/2014 (abreviere: AFIR).
Agenția SAPARD - organismul descentralizat din România (definită conform OUG 142/2000), care a asigurat implementarea tehnică a Programului și plata proiectelor SAPARD.
agitator – organ de mașină ce servește la amestecarea lichidelor în mașinile de stropit, pulverizat, semănat etc.
agregat – component elementar al structurii solului, rezultat prin lipirea particulelor primare din sol.
agresivitate – însușire a unor agenți patogeni de a ataca mai multe specii de plante.
agribusiness - termen care se referă la diversele tipuri de afaceri din domeniul producției agroalimentare: activitățile agricole din fermă, aprovizionarea, produsele chimice și mașinile agricole, îngrășăminte, distribuția, procesarea, marketing-ul și vânzările.
- activitate productivă care are ca obiect cultivarea pământului și creșterea animalelor în scopul obținerii de produse alimentare și materii prime; totalitatea lucrărilor și a metodelor întrebuințate în acest scop.
agricultură alternativă - mod de abordare a activităților agricole prin care sunt avantajate procesele naturale și se folosesc în mod selectiv îngrășămintele, și pesticidele pentru a asigura eficiența producției și conservarea solului, apei, energiei și a resurselor biologice (vezi și agricultură organică).
agricultură biodinamică - mod de abordare a agriculturii prin care se reduce chimizarea și se ține cont de fenomenele naturii (principii antropozofice); solul este fertilizat numai prin mijloace naturale (resturi vegetale și animale).
agricultură conservativă - mod de agricultură care conservă, îmbunătățește și utilizează mai eficient resursele naturale printr-un management integrat al resurselor disponibile, combinate cu stimuli externi; vezi și lucrare conservativă.
agricultură convențională - sistem de practici agricole, tipice fermelor mari, care utilizează în mod intensiv metode chimice și mecanizate, în contrast cu practicile alternative sau durabile.
agricultură extensivă - sistem de agricultură în care se investește o cantitate relativ redusă de muncă și capital pe unitatea de suprafață; de obicei, implică suprafețe mai întinse.
agricultură organică - mod de abordare a agriculturii în deplină corelație cu conservarea și dezvoltarea mediului, în care nu se folosesc substanțe chimice de sinteză sau organisme modificate genetic, în scopul realizării de produse agricole și alimentare proaspete și autentice (sinonime: agricultură ecologică, agricultură biologică; vezi și agricultură alternativă).
agricultură pe verticală - practica creșterii culturilor pe straturi suprapuse și la care se face apel la tehnici agricole fără sol, precum hidroponia, acvaponia și aeroponia.
agrimensură - tehnica măsurătorilor topografice și cadastrale simple ale terenurilor agricole.
agroalimentar - (despre produse) care provine din agricultură, care se referă la producția sau la comercializarea alimentelor de origine agricolă.
agrochimie – știință care se ocupă cu studiul circulației substanțelor în agricultură și cu procesele chimice care se petrec în sol, plante și animale, în scopul ameliorării producției și al îmbunătățirii calității produselor.
agroclimatologie - ramură a climatologiei care se ocupă cu studiul climei ca factor de influență a producției agricole.
agroecologie - ramură a ecologiei care se ocupă cu studiul influenței factorilor de mediu abiotici asupra creșterii și productivității plantelor de cultură; ecologie agrară.
agroecotip - ecotip rezultat în urma lucrărilor de ameliorare, fiind format din soiuri și hibrizi ameliorați.
agrofizică - știință care se ocupă cu studiul metodelor fizice de cercetare a condițiilor în care se dezvoltă plantele, al proceselor fizice ce au loc în plante etc.
agrofond – sol cultivat pe care se aplică măsurile agrotehnice în scopul creării condițiilor optime pentru producție.
agroindustrial - referitor la agricultură, la prelucrarea industrială a produselor agricole și la industriile conexe.
agrologie - știință agricolă care se ocupă cu studiul solului ca rezultat al acțiunii factorilor naturali și cu influența pe care o are solul asupra plantelor; vechea denumire a agrotehnicii.
agrometeorologie – știință care cercetează condițiile meteorologice, climatice și hidrologice, în scopul folosirii lor în agricultură.
agrominim - totalitatea lucrărilor agronomice minime fixate pentru creșterea producției agricole; complex de cunoștințe agronomice necesare creșterii producției agricole.
Alicante - soi de viță-de-vie, originar din regiunea spaniolă Alicante, puțin rezistent la frig, cu strugurii de mărime mijlocie și cu boabele roșietice, sferice uniforme.
Allgäu – varietate a rasei de vaciSchwyz, crescută în ținutul Allgäu.
alură – mod de deplasare al unui patruped; de exemplu, la cal, alurile principale sunt: pasul, trapul, buiestrul și galopul.
alterarea alimentelor - modificarea structurală a alimentelor sub acțiunea mediului înconjurător.
alternare - rotație, succesiune a culturilor.
alternarioză - boală a plantelor, provocată de ciuperci din genul Alternaria.
altoi - ramură cu 1-3 muguri sau numai mugur, care, în urma altoirii, crește cu portaltoiul.
altoire - metodă prina care se realizează concreșterea unei porțiuni de plantă, numită altoi, cu o altă plantă, aflată pe rădăcini proprii, numită portaltoi.
- fiecare dintre găurile de la baza distribuitorului unei semănători în rânduri.
ameliorare - proces de creare a unor noi rase de animale și a unor noi soiuri de plante de cultură sau de îmbunătățire a raselor și a soiurilor existente.
amenajament forestier - sistem de măsuri prin care se studiază și se organizează procesul de producție forestieră în vederea asigurării unei producții continue și sporite.
amenajament pastoral - măsurile privitoare la organizarea, folosirea și îmbunătățirea unei pășuni pe o anumită perioadă.
amenajament silvic - documentul de bază în gestionarea pădurilor, cu conținut tehnico-organizatoric și economic, fundamentat ecologic, întocmit pe o perioadă de 10 (5) ani și aprobat de autoritatea publică centrală care răspunde pentru silvicultură.
amendament:
- operație de îmbunătățire a proprietăților fizico-chimice ale solului cultivat, pentru obținerea unor recolte mai mari.
- substanță care îmbunătățește în mod indirect condițiile de nutriție ale plantelor, prin schimbarea unor însușiri nefavorabile al solului.
amestec grupat - mod de distribuție a arborilor într-o pădure prin care buchetele de specii diferite alternează.
amnar - (sens regional) dispozitiv cu ajutorul căruia se ridică sau se coboară fierul lat al plugului, pentru a se fixa adâncimea la care se ară pământul.
amofos - serie de îngrășăminte complexe, formate din amestecuri de fosfat primar de amoniu, fosfat secundar de amoniu, fosfați bruți, uneori și din sulfat de amoniu, al căror conținut în azot și fosfor variază în funcție de compoziția amestecului.
an agricol - perioadă de timp (de un an) care începe odată cu lucrările de toamnă și se termină în toamna următoare.
analiza solului - cercetarea solului la diferite adâncimi, din punct de vedere fizico-chimic, biologic etc., pentru a-i cunoaște compoziția și proprietățile
analiză mecanică - (în pedologie) separarea în grupe a particulelor minerale din sol după diametrul acestora și stabilirea ponderilor în raport cu masa probei analizate.
- nume dat unor specii de animale (pisici, iepuri, capre) cu păr lung și mătăsos, aparținând unor rase originare din Turcia asiatică
- părul unora dintre aceste animale, folosit în industria textilă (obținerea mohairului).
animale de blană - animale prețioase pentru blana acestora și care prezintă utilitate economică.
animale-matcă - efectivul de femele dintr-o anumită specie de animale care, în afara exploatării lor pentru lapte, lână, ouă, constituie nucleul de bază pentru reproducerea speciei respective în cadrul unei exploatări agricole.
Anna Späth - soi de prun originar din Germania, cu fruct mare, ovoid, violaceu.
antetren - vehicul pe două roți, care se cuplează cu o mașină agricolă etc. pe care o tractează.
antetrupiță - parte a unor pluguri, mai mică decât trupița și fixată înaintea acesteia, cu rol de a răsturna pe fundul brazdei stratul de pământ de deasupra și de a îngropa resturile vegetale.
anticriptogamic - produs chimic destinat protecției plantelor împotriva bolilor produse de ciuperci.
antimăluric - preparat chimic pentru combaterea mălurii la grâu.
antiser - ser extras din sângele unui animal injectat cu o bacterie fitopatogenă sau cu un virus și care cuprinde anticorpii formați (sinonim: ser specific).
antofitoză - boală a plantelor provocată de unele plante parazite (exemple: cuscută, vâsc).
antonomaj - acțiune de strângere și de distrugere a gărgărițelor care atacă florile de măr.
antracnoză - boală a unor plante provocată de anumite ciuperci parazite din genul Colletotrichum, Ascochyta și se manifestă prin pete de diverse culori pe frunze.
antravon - dispozitiv pentru imobilizarea calului în vederea unei operații.
antrax - boală infectocontagioasă, comună omului și animalelor, produsă de bacilulAntrax. Animalele se pot îmbolnăvi prin furaje și iarbă sau prin înțepătura insectelor (denumiri populare: dalac, cărbune).
antrenament - exercițiu metodic și progresiv la care este supus un organ sau un animal pentru obținerea unei producții superioare.
apa din sol - apa care ocupă spațiile poroase ale unui sol și care provine din apa subterană, din topirea zăpezii și precipitații (vezi și apă accesibilă).
apă accesibilă - apa din sol care poate fi folosită de plante.
apă capilară - apa reținută în sol în jurul plantelor, sub acțiunea tensiunii superficiale, fiind principala rezervă de apă accesibilă vegetației.
apă distrofică - apă săracă în substanțe nutritive și care conține o mare cantitate de substanțe humice.
apă freatică - primul strat de apă, care se găsește la adâncimi mici și care influențează formarea și proprietățile solului.
apă gravitațională - apa care nu poate fi reținută de sol și, sub acțiunea forței de gravitație, se infiltrează liber spre adâncime (apă de infiltrație) sau se scurge la suprafața pantelor (apă de spălare).
apă higroscopică - apa reținută de un sol uscat adus într-o atmosferă umedă; circulă în sol numai prin trecere în vapori și nu poate fi folosită de plante.
apă interstițială - apa care este reținută în spațiile situate între particulele solide.
apă osmotică - vezi apă peliculară.
apă peliculară - apă care îmbracă particulele de sol de deasupra stratului de apă higroscopică; este reținută prin forțe de coeziune, se mișcă liber de la peliculele mai groase spre cele mai subțiri și este numai parțial accesibilă plantelor (sinonim: apă osmotică).
APIA - vezi: Agenți de Plăți și Intervenție în Agricultură.
- știință care se ocupă cu creșterea și îngrijirea rațională a albinelor;
- creșterea și îngrijirea albinelor (sinonim: albinărit).
aplomb - poziție și direcție a membrelor animalelor în raport cu pământul și cu planul median al corpului, fiind un criteriu de selecție a exemplarelor.
apoplexie - boală a plantelor caracterizată prin uscarea bruscă a acestora din cauza căldurilor excesive.
apoplexia caisului - boală a caisului care apare datorită unui complex de factori (climatici, microorganisme etc) și care duc la distrugerea pomului.
ar - unitate de măsură pentru arie, egală cu 100 m2.
arabil - (despre pământ) care se poate ara, care este bun de arat și de cultivat; cultivabil.
arac - par lung (înalt de 1-2 m) și subțire care, înfipt în pământ, servește la susținerea viței-de-vie, a fasolei, a ramurilor pomilor etc.
- lucrare executată cu plugul, care constă în tăierea brazdelor și răsturnarea lor;
- teren pe care s-a efectuat lucrarea descrisă anterior.
arboret - porțiune de pădure cu o vegetație omogenă, deosebită de restul pădurii din jur.
arbust - plantă lemnoasă, de obicei cu mai multe tulpini care pornesc de la nivelul solului sau puțin deasupra lui și se ramifică puternic.
arcaci
- despărțitură pentru separat oile în grupuri mici;
- îngrăditură în apă pentru păstrarea peștelui iarna.
arcan - laț pentru prinderea sau pentru priponirea animalelor, în special a vitelor.
arcuirea ramurilor - încovoierea crengilor și a lăstarilor unui pom cu scopul de a mări numărul de muguri de rod și de a grăbi fructificarea.
Ardenez - varietate a unei rase belgiene de cai de tracțiune, puternici, cu corpul masiv (talia 150-160 cm și greutatea 650-670 kg), folosiți pentru transporturi grele.
arendare - contract prin care un proprietar cedează celeilalte părți contracarante (arendașul), în anumite condiții, folosirea temporară a unui teren agricol.
arendă - cedare temporară a dreptului de exploatare a unor bunuri, în schimbul unei plăți și care presupune folosirea, exploatarea bunului astfel cedat.
argat - (în trecut) muncitor agricol salariat.
arhar - (Ovis ammon) ovină sălbatică, considerată strămoș al majorității raselor actuale de oi cu coada lungă (Merinos, Țigaie, Țurcană, Caracul).
- boală a viței de vie provocată de bacteriaAgrobacterium tumefaciens, care duce în final la uscarea butucilor de viță.
aridisol - sol caracterizat de umiditate scăzută, conținut redus de material organic și prezența sărurilor, întâlnit în regiunile cu climă aridă și semiaridă, necesitând adesea irigație și practici agricole specifice pentru a susține producția vegetală.
arie - (în trecut) suprafață de teren amenajată pentru treieratul plantelor cultivate (sinonim: arman).
armán: (termen învechit)
- casă (sau pe câmp) unde se treieră, se pune fânul sau paiele, se închid vitele etc.;
- conac în care locuia administratorul unei ferme și unde se înmagazina recolta.
armurare - denumire populară pentru o boală a vitelor, care se manifestă prin umflături și chiar paralizie la picioarele posterioare; altă denumire: dalac.
arnăut - specie de grâu de primăvară cu bobul mare și lunguieț, de culoare galben-deschis.
arpacaș - produs alimentar obținut prin decorticarea, degerminarea boabelor de grâu, orz sau mei.
ascochitoză - boală a plantelor, manifestată prin pete de diverse culori, pe frunze, tulpini, fructe.
asolament:
- împărțirea terenului în mai multe tarlale (sole) și repartizarea, prin rotație, a fiecărei plante pe o solă anumită;
- alternare periodică a culturilor agricole de pe un anumit teren, ceea ce asigură creșterea fertilității solului și creșterea productivității.
asomare - procedeu aplicat la abatoare animalelor înainte de sacrificare, care determină pierderea imediată a cunoștinței și care se realizează cu scopul de a diminua suferințele.
asomator - persoană care execută operația de asomare (într-un abator); aparat, instalație pentru asomarea animalelor înainte de sacrificare.
aspersiune - stropire a solului cu apă sau cu o soluție lichidă sub formă de picături (asemănătoare cu ploaia); sinonim: ploaie artificială.
aspersor - dispozitiv de irigare prin aspersiune, care pulverizează apa pe suprafața de irigat.
aspirant - (în silvicultură) arbore de cea mai bună calitate, selecționat dintre candidații unui arboret.
astacicultură - ramură a acvaculturii care se ocupă cu creșterea și exploatarea rațională a racilor.
Astrahan (sau Astragan) - piele de miel Caracul, cu lâna mătăsoasă, foarte fină și buclată.
astrahan-alb - varietate de mere văratice, cu coajă albă-verzuie, cu dungi roșii și cu miez alb.
astrahan-roșu - varietate de mere văratice, cu coaja roșu-închis și cu miezul roșiatic.
atelaj - ansamblu format din unul sau mai multe animale de tracțiune împreună cu harnașamentul necesar și cu vehiculul respectiv.
atractanți - substanțe produse de insecte (sau de alte organisme) pentru a atrage indivizi de sex opus, polenizatori ori pradă, sau sintetizate în laborator și industrial pentru a fi folosite în combaterea dăunătorilor.
autoînsămânțare - însămânțare pe cale naturală a plantelor din pajiști prin scuturarea semințelor.
automat - (în zootehnie) dispozitiv pentru hrănirea animalelor, cu deschidere la partea superioară pentru umplere și una la partea inferioară, pe unde curge hrana, pe măsura consumării.
autoreceptare - uscare a tulpinii puieților din cauza lipsei luminii (sau din altă cauză naturală).
autoselector - incubator pentru clocirea icrelor, cu circulație lentă de apă, care permite selectarea și evacuarea de la sine a ouălor moarte.
auxine - substanțe chimice cu înaltă activitate fiziologică, având o mare importanță în activitatea vitală a plantelor, motiv pentru care se mai numesc și hormonii de creștere ai plantelor (sinonim: fitohormoni).
avantren - partea anterioară a plugurilor și a semănătoarelor cu tracțiune animală, compusă dintr-o osie care menține direcția și pe care se sprijină capătul anterior al grindeiului plugului sau cadrul semănătorii.
avă - unealtă de pescuit constituită din fâșii de plasă subțire.
avertizare - anunțarea datelor optime când trebuie să se aplice tratamentele chimice la diferite plante.
- știință care se ocupă cu elaborarea metodelor privitoare la creșterea, hrănirea, întreținerea, înmulțirea și îmbunătățirea speciilor și raselor de păsări în scopuri economice;
- ocupația referitoare la creșterea păsărilor domestice.
- câine de vânătoare cu corpul lunguieț, cu labele scurte, cu urechile lungi, cu pete roșietice sau negre pe corp, folosit pentru scoaterea din vizuină a vulpilor și a bursucilor.
baterii de creștere - ansamblu de cuști suprapuse, care se folosesc la creșterea artificială a puilor pentru consum și la creșterea intensivă a găinilor, purceilor, iepurilor de casă etc.
batoză - mașină agricolă care desface boabele din spice, păstăi, știuleți și le separă de celelalte părți ale plantelor.
batracocultură - ramură a agriculturii care se ocupă cu creșterea broaștelor de baltă comestibile; altă denumire: ranicultură.
bază de recepție - clădire special amenajată pentru primirea și păstrarea produselor agricole colectate; depozit.
bază furajeră - totalitatea resurselor de hrană care pot fi valorificate economic pentru hrana animalelor și care se compune din producția pajiștilor naturale, a plantelor cultivate și din deșeurile rezultate din diferite industrii.
Băltăreț - rasă de porci răspândită în lunca Dunării.
bălțat - (despre animale sau păsări) care are părul, penele, pielea de mai multe culori, care are dungi sau pete de altă culoare, de obicei mai deschise sau albe.
Bălțata românească - rasă de taurine cu însușiri mixte (lapte și carne), obținută prin încrucișarea rasei Sure de stepă cu Simmental.
Bărdace - soi de prune lunguiețe, puțin strangulate la coadă, roz-vinete.
bășicare - boală a plantelor produsă de unele ciuperci din genul Taphrina, manifestată prin creșterea exagerată a unor porțiuni din frunze sau fructe.
bătător - organ activ al batozelor și combinelor de cereale, care, împreună cu contrabătătorul, execută operația de treierat.
bârsan - (despre oi) care are lână lungă și aspră.
Berbecel - soi de strugure cu boabe mici, dese, ruginii și dulci.
Berk - rasă de porci de carne și grăsime, formată în Anglia și care are culoarea neagră a pielii și a părului.
bianual - (despre plante) care poate da două recolte pe an.
biberet - blană de culoare maro-roșcat, obținută prin sacrificarea mieilor Carnabat.
bici - (în viticultură) coardă roditoare de un an, lăsată în prelungirea coardei de doi ani și având aceeași lungime.
bienal - (despre plante) care dă roade în al doilea an de vegetație, de exemplu varza.
bilon - coamă de pământ în care se plantează viță de vie altoită, butași pentru înrădăcinare sau legume.
bioacumulare - proces de acumulare în sol a substanțelor organice în urma descompunerii resturilor vegetale și animale, care contribuie la fertilizarea solului.
biocultură - cultură a plantelor fără a se utiliza produse chimice, bazându-se exclusiv pe folosirea îngrășămintelor organice.
biofertilizatori - substanțele organice obținute pe cale naturală, aplicate pe sol în scopul menținerii sau îmbunătățirii fertilității; acestea includ gunoiul de grajd, culturi leguminoase și compost.
biopreparat - preparat conținând microorganisme în stare latentă, folosit pentru combaterea insectelor dăunătoare.
biosecvență - secvență de soluri asemănătoare care diferă între ele prin felul și numărul organismelor pe care le conțin.
bistriț, prun ~ - varietate de prun care rodește prune brumării.
bisturnaj - procedeu învechit de castrare la taur și berbec, prin torsionarea manuală a fiecărui testicul în interiorul pungii testiculare.
biter - nume dat celor două organe active ale batozelor și combinelor de cereale, care au rolul de a uniformiza, dirija stratul de plante sau paiele.[1]
blană - pielea unor animale care, împreună cu învelișul păros, este utilizată pentru confecționarea a diferite articole de îmbrăcăminte.
boncăire - emisie de sunete puternice și prelungi de către vite și alte animale erbivore mari, când acestea sunt furioase sau se află în perioada de împerechere.
bonitare:
- aprecierea multilaterală a unui animal după productivitate, dezvoltare corporală, conformație și constituție etc.
- estimare a avantajelor unui sol pentru anumite utilizări.
borceag - cultură de nutreț compusă din măzăriche (Vicia angustifolia) sau mazăre furajeră și o cereală păioasă.
bordó - varietate de struguri cu boabele mari, de culoare neagră, care se cultivă în regiunea Bordeaux; vin roșu produs din acești struguri.
botcă - celulă specială în care se dezvoltă matca albinelor.
botniță - apărătoare (din sârmă, sfoară sau curele etc), având formă de plasă, cu care se acoperă botul unor animale pentru a le împiedica să muște, să pască sau să sugă.
botriomicoză - boală infecțioasă, provocată de specii parazitare din genul Botryomices, frecvent întâlnită cai (care se poate transmite și la om), care se manifestă prin apariția unor tumori la nivelul tegumentelor, asemănătoare cu fibroamele.
bovine - (Bovinae) subfamilie de rumegătoare, din familia bovidelor, care cuprind animale mari și care au coarne formate din apofize frontale goale, cele mai multe fiind în stare domestică, crescute în special pentru lapte (vezi și: taurine).
boxă - compartiment în interiorul unui grajd, prin care animalele sunt separate unele de altele.
Bradford - sistem englez de clasificare a tipurilor de lână, care indică lungimea firului tors dintr-o anumită cantitate de lână.
braghină - varietate de struguri de culoare gălbuie, roșie sau neagră, cu boabele rare, foarte gustoase, care se coc timpuriu și din care se prepară un vin roșu-deschis.
brezătură - (termen popular) pată albă pe fruntea vitelor.
brichetă furajeră - nutreț combinat în stare presată, alcătuit din mai multe tipuri de nutrețuri (vezi și: furaje combinate).
brigadă silvică - subunitate a ocolului silvic, condusă de un brigadier.
brigadier - tehnician din administrația pădurilor care conduce o brigadă.
bronhopneumonie enzootică - boală a aparatului respirator, frecventă la mânji, viței și purcei, favorizată de debilitatea congenitală a acestor animale.
calibrat, mașină de ~: mașină agricolă de sortat semințe după forma și dimensiunile acestora.
Calvil de zăpadă - soi de măr originar din Republica Moldova, cu fructul mare, galben.
cámănă - odgonul de la partea inferioară a năvoadelor, de care se prind greutăți.
campanie (agricolă) - perioadă dintr-un an care cuprinde timpul în care se recoltează un produs agricol sau în care se pregătește terenul, se face aprovizionarea cu materii prime etc.
- (~ fitosanitară) complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor plantelor, a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni dintr-o regiune și pentru a se limita răspândirea acestora în altă regiune.
cardinal - soi de viță de vie, cultivată pentru struguri de masă.
carmac - unealtă de pescuit formată din șiruri de cârlige, legate cu sfori de odgoane.
Carnabat - rasă de oi orginară din Bulgaria, cu lâna semifină, de culoare roșcată-cafenie, a căror carne nu are mirosul caracteristic.
cartofi săpunari - soi de cartofi de calitate superioară, de formă lunguiață, cu miezul alb-roz.
casă - boală a vinurilor, pe care acestea o capătă când ajung în contact cu aerul și care se caracterizează prin tulburare și prin schimbarea culorii.
casă de vegetație - construcție specială, cu acoperiș și cu pereți de sticlă, folosită pentru experiențe de agrochimie, plantele fiind cultivate în vase de vegetație.
castane - formațiuni cornoase de pe fața internă a membrelor calului.
castel - varietate de struguri cu bobul alb, rotund.
castel de apă - recipient plasat la înălțime, servind ca rezervor în sistemele de alimentare cu apă.
cazeină - principala proteină din lapte, de o mare valoare nutritivă.
cazma - unealtă de săpat pământul, asemănătoare cu lopata, alcătuită dintr-o lamă metalică, ușor concavă, cu muchie ascuțită, fixată la o coadă dreaptă de lemn; altă denumire: hârleț.
călăraș - coardă de rod la vița de vie, scurtată la 4-6 ochi și așezată deasupra coardei de doi ani, în spatele coardei de rod principale.
centiar - unitate subdivizionară de măsură pentru terenuri, egală cu a suta parte dintr-un ar.
cenuroză - boală parazitară care apare în special la oi, provocată de larva tenieiCoenurus cerebralis, care se manifestă prin amețeli, convulsii și mișcări repezi și dezordonate și care poate duce la moartea animalelor; denumiri populare: capie, căpială.
cep:
- coardă de viță de vie de un an care este lăsată la tăiere pentru a se asigura o recoltă bogată;
- porțiune din tulpina unui portaltoi, care se lasă deasupra altoiului, pînă la dezvoltarea acestuia pentru a-l proteja;
- nod în tulpina unui brad sau a unui molid din care crește ramura; ramură de brad sau de molid fără frunze.
cepuit - tăierea crengilor de pe truchiurile de rășinoase pentru facilitarea manipulării acestora.
cerbíce - depozit de țesut gras pe partea superioară a gâtului, la tauri și berbeci, format odată cu maturizarea sexuală (sinonim: grumaz).
cercar - larvă a gălbezii, care trăiește în apă și care devine adultă în organismul vitelor cornute, unde pătrunde odată cu hrana.
cerificator - dispozitiv pentru topirea și culegerea cerii cu ajutorul căldurii solare.
cernoziom - grupă de soluri cu o bună fertilitate naturală, de culoare neagră sau brună.
certificare - procedura prin care o terță parte acordă o dovadă că un produs agricol este în conformitate cu anumite standarde.
certificare ecologică - proces prin care activitățile agricole, comercianții, distribuitorii și procesatorii alimentari sunt inspectați și revizuiți pentru a fi verificați, în conformitate cu standardele ecologice.
certificator ecologic - organism oficial care verifică aplicarea normelor ecologice în agricultură.
ciupit - ruperea vârfului lăstarilor la unele plante, în apropierea perioadei de înflorire, pentru a dirija substanțele nutritive către inflorescențe (vezi și: cârnit).
cizel - mașină agricolă ce sevește la lucrarea solului fără răsturnarea brazdei.
- ajungere a unei plante la stadiul de formare a sămânței.
coamă - păr lung și stufos care crește pe partea superioară a gâtului sau de-a lungul coloanei vertebrale la unele animale.
coapsă - (la animale) partea superioară a membrelor posterioare, delimitată sus de crupă, jos de gambă și graset, înainte de flanc, iar înapoi de fesă.
Combatantă - rasă de găini, cu penaj bogat colorat, importantă pentru luptele de cocoși.
combatere biologică - practica utilizării organismelor benefice – cum ar fi insectele prădătoare sau paraziții insectelor dăunătoare, agenți patogeni dăunători, păsările insectivore și liliecii – pentru păstrarea populațiilor de dăunători la un nivel acceptabil.
combină de cereale - mașină agricolă care efectuează secerarea, treierarea, separarea boabelor de paie și pleavă și colectarea acestora.
combiner - operator agricol care conduce o combină agricolă.
Comor - varietate a rasei de oiCaracul de slabă importanță economică.
compactometru - aparat pentru măsurarea gradului de îndesare a solului.
compas forestier - vezi: clupă.
compas Wilkens - instrument folosit în zootehnie pentru măsurarea capului animalelor.
complex adsorbativ al solului - ansamblu de compuși din sol cu suprafața activă, capabili să manifeste fenomenul de adsorbție; se compune din substanțe minerale, organice si organo-minerale ce provin din dezagregarea rocii-mame și consecutiv acțiunii microorganismelor asupra materiilor organice din sol.
complex de soluri - asociație de solului care ocupă suprafețe restrânse și întrepătrunse astfel încât nu pot fi reprezentate separat pe hartă.
complex zootehnic - sistem de exploatare format din mai multe adăposturi pentru animale în care procesele de muncă (hrănire, întreținere, muls, asigurarea condițiilor de microclimat) sunt mecanizate sau automatizate; mai cuprinde silozuri, fânare, magazii etc., precum și terenul necesar asigurării bazei furajere.
conac - (termen învechit) o treime din ziua de muncă.
concentrat - nutrețuri cu valoare nutritivă ridicată, de regulă bogate în proteine și cu conținut redus de apă.
consistența solului - modul de comportare a solului față de acțiunile mecanice de rupere sau deformare.
consum specific - cantitatea de apă consumată de o plantă pentru a sintetiza o unitate de greutate de substanță uscată.
contrabătător - organ al batozelor și combinelor de cereale, care, împreună cu bătătorul, formează aparatul de treierat.
contrafoc - foc provocat pentru a împiedica extinderea unui incendiu în pădure.
control fitosanitar - control al culturilor agricole, al plantațiilor și al produselor agricole pentru a constata starea lor de sănătate.
contul euro SAPARD - contul în euro deschis în numele României de către Responsabilul Național cu Autorizarea Finanțării, pentru a primi plățile menționate și utilizat exclusiv pentru tranzacțiile SAPARD, nefăcând obiectul nici unei taxe sau vreunui impozit.
conveier verde - sistem de organizare a bazei furajere, prin care se asigură hrănirea animalelor, fără întrerupere, din primăvară până în toamnă.
conversia suprafeței de cultivat - perioada de timp dintre momentul în care un fermier depune cererea de certificare ecologică și până la obținerea certificării (vezi și perioadă de conversie).
copcit - tăierea rădăcinilor adventive crescute din altoi, a lăstarilor crescuți din portaltoi și a rădăcinilor crescute din nodurile superioare ale tulpinii.
copilit - eliminarea parțială sau totală a lăstarilor secundari (copili) crescuți la baza frunzelor și care nu sunt fertili.
cordiță - porțiune din coarda de rod a viței de vie, căreia i se lasă la tăiere un număr mic de ochi.
corhănit - transportul buștenilor de la locul unde au fost fasonați până la drumul de acces.
coriză contagioasă - boală virotică sau microbiană, întâlnită mai ales la găini și curci, care se manifestă prin strănut, scurgeri mucopurulente din nări etc.
cormană - parte a plugului, montată pe bârsă, care ridică, răstoarnă, deplasează lateral și mărunțește brazda tăiată de brăzdar.
crâng - pădure tânără cu arbori proveniți din lăstarii rămași în urma tăierilor.
Creață - soi de viță de vie, cu struguri cilindrici de culoare verde-gălbuie, cultivată pentru vinuri obișnuite.
crescătoare - vezi: eleveză.
creșterea animalelor - una dintre principalele ramuri ale agriculturii care asigură produsele alimentare de bază (lapte, carne, ouă etc.) și aprovizionează cu materii prime industria ușoară și cea alimentară.
Crețesc - soi de măr originar din Muntenia, cu fruct sferic-turtit, de diverse culori cu dungi și cu gust acrișor.
crilă - denumire dată celor două aripi ale năvodului și care servesc la dirijarea peștelui spre matiță.
criptorhidie - anomalie care rezultă din oprirea migrației testiculului fie în cavitatea abdominală, fie în canalul inghinal și care este mai frecventă la solipede, la vier, la berbec și mai rar la taur și la câine.
crotalie (auriculară) - marcă de identificare, care se aplică la urechea a unui animal domestic, formată din două părți inscripționate identic.
crupă - regiune a corpului unor mamifere, la partea superioară a trunchiului, cuprinsă între șale și baza cozii.
crupe - produse alimentare obținute din boabe de cereale și alte plante și care sunt ușor asimilabile.
crustă - stratul îndesat, uscat și întărit de la suprafața terenului arabil, format prin desfacerea agregatelor în urma precipitațiilor sau a bătătoririi cu mașinile agricole (sinonim: scoarță).
cultura plantelor - ramură a producției agricole care asigură principalele produse alimentare, materii prime pentru industrie și nutreț pentru animale.
decoletare – operație de îndepărtare prin tăiere a coletului și a frunzelor sfeclei de zahăr.
decorticare – operație de înlăturare a cojilor de pe semințe, în vederea consumului acestora.
decuscutare – operație de separare a semințelor de cuscută de semințele de lucernă, trifoi etc.
defoliere – înlăturarea frunzelor de pe unele plante înainte de recoltare.
defrișare – înlăturarea completă a arboretului de pe o anumită suprafață, pentru ca terenul să poată fi folosit în alte scopuri (sinonim: despădurire).
degajare – îngrijirea arboretelor tinere, în vederea apărării speciilor valoroase pentru a nu mai fi copleșite de alte specii.
deget – piesă componentă a aparatelor de tăiere la cositori, secerători, combine de cereale etc., care separă masa de plante în fâșii, pentru a putea fi tăiate mai ușor.
degradarea solului – totalitatea schimbărilor produse în solurile spălate prin apa de infiltrație și care conduc la scăderea fertilității acestuia.
degradarea terenului - combinație de procese a căror efect cumulativ este distrugerea potențialului de resurse din epigeosistem (roca superficială, relief, sol, biomasă, rezervoare de apă ș.a.)
degresare – extragerea grăsimilor din anumite produse organice, alimente grase, fie în vederea unei prelucrări ulterioare, fie în scopuri dietetice.
demineralizare – înlăturarea din apă a sărurilor dizolvate, pentru a o face proprie unor anumite utilizări.
despărțitor de lan - organ al mașinilor de recoltat, destinat separării plantelor care urmează a fi tăiate (sinonim: separator de lan).
desțelenire - întoarcerea prin arătură a unei țelini (suprafață înierbată natural) sau a unui teren cultivat cu plante perene.
dezaristator - organ al batozelor de cereale păioase, care are rolul de a desface aristele și paleele rămase pe boabe după trecerea acestora prin aparatul de treierat.
dezastru natural - eveniment spontan de natură biotică sau abiotică care generează tulburări importante ale sistemelor de producție agricolă și/sau forestiere, în cele din urmă provocând pagube economice importante pentru sectoarele agricole sau forestiere (vezi și eveniment catastrofal).
dezdrobonitor - mașină care separă ciorchinii strugurilor de boabe înainte de zdrobire și presare.
dezghiogător - mașină destinată scoaterii semințelor de leguminoase din păstăi și separării acestora de pleavă și de alte impurități.
dezinfectare - tratarea semințelor destinate însămânțării, a materialului de plantat, a solului etc., cu scopul de a distruge germenii bolilor și dăunătorilor.
dezmiriștire - lucrare a solului cu plugul sau cu discuitorul, în scopul combaterii buruienilor și îmbunătățirii condițiilor de umiditate din sol.
dezmiriștitor - mașină folosită la dezmiriștire și care poate fi un plug cu mai multe corpuri sau un discuitor.
dictiocauloză - boală parazitară, întâlnită mai frecvent la oi și cauzată de anumite nematode.
difterovariola aviară - boală contagioasă, întâlnită la păsări domestice, cauzată de un anumit virus și care se manifestă prin erupții pe piele și prin inflamarea mucoasei buco-faringiene.
discuire - lucrare a solului executată cu discuitorul, cu scopul mărunțirii bulgărilor, afânării solului și distrugerii buruienilor.
discuitor - unealtă pentru lucrările superficiale ale solului, care are ca organe active mai multe discuri de oțel fixate pe un ax.
distocie - desfășurare anormală a actului fătării la animale, când expulzarea fătului este imposibilă fără intervenție obstetricală.
distomatoză - vezi: fascioloză.
distribuție, aparat de ~ (sau distribuitor) - aparat al mașinilor de semănat și al celor de împrăștiat îngrășăminte care repartizează uniform semințele sau îngrășămintele.
Domnesc, măr~: soi de măr originar din Moldova, cu fruct mare, de culoare galben-portocalie, cu dungi roșii.
Dorking - rasă de găini provenind din Anglia (orașul Dorking), importantă pentru producția de carne.
dospire a tutunului - proces de transformare a foilor de tutun, imediat după recoltare, într-un produs propriu prelucrărilor industriale.
Doucin - (Malus pumila var. praecox) specie de măr folosit în pepiniere ca portaltoi.
drajon - lujer format din rădăcină și care se poate individualiza, formând o nouă plantă.
drept agrar - ansamblul normelor juridice aplicabile instituțiilor publice din agricultură, exploatațiilor agricole și bunurilor din patrimoniul lor, precum și activităților producătorilor agricoli.
dresaj - instruirea unui animal să execute la comandă anumite mișcări.
dresajul albinelor - metodă de intensificare a zborului albinelor în vederea cercetării de către acestea a culturilor agricole entomofile.
drojdie furajeră - nutreț obținut prin cultivarea anumitor drojdii, utilizat în special în hrana porcilor și a păsărilor.
Durham - rasă de taurine din Anglia (regiunea Durham) importantă pentru producția de carne (sinonim: Shorthorn).
durină - boală parazitară a cailor produsă de Trypanosoma equiperdum și care se transmite prin montă.
economie forestieră – sector al economiei naționale, având ca scop întreținerea pădurilor și exploatarea lemnului.
ectimă - boală contagioasă a oilor și a caprelor care se manifestă prin erupții în jurul buzelor, nărilor, ugerelor și la extremitățile membrelor.
ectoendoparazite - ciuperci parazite al căror miceliu se dezvoltă la suprafața organelor atacate și trimite unele prelungiri ale hifelor în țesutul acestora (vezi și : ectoparazite, endoparazite).
ectoparazite:
- ciuperci parazite al căror miceliu se dezvoltă la suprafața organelor atacate; în corpul plantei-gazdă nu pătrund decât haustorii (vezi și: ectoendoparazite, endoparazite);
- animale care parazitează pe suprafața corpului (de exemplu: țânțari, căpușe, purici).
edafon – totalitatea organismelor care trăiesc în sol, legate de anumite condiții de viață.
Edelschwein - rasă de porci creată în Germania și care a contribuit la formarea rasei Alb de Banat.
egrenare - separarea, cu ajutorul unei mașini speciale, semințelor de fibrele de bumbac pentru a obține puful de bumbac.
elagaj - înlăturarea crengilor din partea inferioară a tulpiniiarborilor (vezi și emondaj).
eleveză - aparat folosit la creșterea artificială a puilor și bobocilor (sinonim: crescătoare).
eligibilitate - suma criteriilor pe care un beneficiar sau un proiect trebuie sa le îndeplinească pentru acordarea fondurilor SAPARD, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Regională sau Fondul European pentru Pescuit.
eluvionare - spălarea spre adâncime a unor componente din orizonturile superioare ale solului sub acțiunea apei de precipitații.
- organisme care parazitează în diferite organe ale corpului unui animal sau țesuturi ale unei plante (sinonim: endofite; vezi și: ectoparazite, ectoendoparazite).
energie germinativă - mărime care caracterizează proprietatea germinativă a semințelor.
enterotoxiemie infecțioasă - boală toxiinfecțioasă, care apare mai frecvent la oi.
entomofag - insectă care se hrănește cu alte insecte dăunătoare, având astfel o deosebită importanță pentru combaterea dăunătorilor.
eveniment catastrofal - eveniment neprevăzut de natură biotică sau abiotică, provocat de acțiunea oamenilor, care generează perturbări importante ale sistemelor de producție agricolă sau ale structurilor forestiere (vezi și dezastru natural).
exfoliere - manifestare a unei boli a arborilor provocate de ciuperca Physalospora cydoniae, în urma căreia scoarța se înnegrește și prezintă crăpături.
extirpator - mașină agricolă din categoria cultivatoarelor, care taie rădăcinileburuienilor.
factor C/N - raportul dintre conținutul de carbon și cel de azot din sol și care indică modul de adminstrare a îngrășământelor.
factori de vegetație – condiții care determină procesul de creștere și de dezvoltare a plantelor.
factori edafici – totalitatea factorilor care se referă la sol și care determină aspectul și compoziția vegetației.
factori pedogenetici – factori care contribuie la formarea și la evoluția solului și care se împart în: endodinamomorfi (roca, relieful, apa freatică etc.) și ectodinamomorfi (clima, vegetația, microorganismele, activitatea umană).
- (în silvicultură) grup de operații de prelucrare a arborilor doborâți: curățire de crengi, cojire, despicare etc,;
- (în horticultură și viticultură) scurtarea tulpinilor puieților pentru formarea de noi lăstari sau rădăcini.
făinare - boală a plantelor produsă de ciuperci din familia erisifaceelor și caracterizată printr-un înveliș alb-cenușiu, prăfos la suprafața organelor atacate.
făină animală - produs obținut din cadavre de animale și resturi din fabricile de conserve și folosit în hrana animalelor.
făină de oase - pulbere fină obținută prin măcinarea oaselor și folosită ca supliment în hrana animalelor.
făină de pește - făină animală obținută din pește.
făină Thomas - pulbere fină obținută prin măcinarea zgurii de la fabricarea oțelului și utilizată ca îngrășământ pentru solurile acide (sinonim: zgură Thomas).
fâneață - teren de pe care se cosește iarbă, din care se pregătește fânul necesar animalelor.
febră catarală malignă - boală infecțioasă acută a bovinelor, care se manifestă prin febră și inflamația mucoaselor capului (sinonim: coriză gangrenoasă).
febră vitulară - boală acută la vaci, care apare în primele zile după fătare, caracterizată prin febră și paralizie generală.
feculă - denumire dată amidonului provenit din organele subterane ale unor plante (exemplu: cartof, manioc).
Federația Internaționala a Mișcării Organice în Agricultură (IFOAM) - organizație neguvernamentală care, în colaborare cu Serviciul Internațional de Acreditare Organică, acreditează instituții de certificare în conformitate cu anumite standarde.
FEOGA - vezi Fondul European de Orientare si Garantare pentru Agricultură.
FEP - vezi Fondul European pentru Pescuit.
fermă - exploatație agricolă compusă din terenuri relativ întinse, efective de animale, parc de mașini agricole, amenajări și dotări speciale care servesc producției agricole (vezi și gospodărie agricolă).
fermă de familie - exploatație agricolă aparținând persoanelor fizice în calitate de producători agricoli individuali, întreprindere individuală, întreprindere familială, înființată potrivit legislației în vigoare, care produce pentru consumul propriu, iar, după caz, surplusul este comercializat.
foioase - denumire dată unor specii de arbori și de arbuști, din încrengătura angiospermelor, cu frunze late și căzătoare.
foios - al treilea compartiment prestomacal la rumegătoare, care comunică la stânga cu rețeaua și la dreapta cu cheagul.
fond funciar - totalitatea suprafețelor de teren (inclusiv cele acoperite cu apă) ale unei țări, regiuni sau societăți agricole.
fond mutual - sistem care permite fermierilor afiliați să încheie o asigurare, prin care cei afectați de pierderi economice cauzate de fenomene climatice nefavorabile, manifestarea unei boli a animalelor sau a plantelor sau de un incident de mediu beneficiază de plăți compensatorii din partea acestui sistem.
Fondul European de Orientare si Garantare pentru Agricultură - fond de investiții care finanțează dintr-un buget comun, cheltuielile Politicii Agricole Comune (abreviere FEOGA).
Fondul European pentru Pescuit - instrument financiar al Uniunii Europene, conceput pentru a asigura dezvoltarea durabilă a sectorului european de pescuit și acvacultură prin reducerea efortului de pescuit și protejarea mediului marin (abreviere FEP).
Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă - proiect care se derulează în zonele mai defavorizate din arealul montan și este destinat finanțării proiectelor agricole menite să asigure creșterea producției agricole în țările în curs de dezvoltare (abreviere: FIDA).
formulă dentară - mod de prezentare, sub formă unor fracții ordinare a numărului și felului dinților unei specii de animale.
fosforobacterín - îngrășământbacterian, care conține o cultură din specia Bacillus megatherium phosphaticum și care transformă fosforul în compuși asimilabili de către plante.
franc - denumire dată portaltoiului obținut din sămânța soiurilor cultivate.
frate - lăstar care crește din nodurile subterane ale tulpinii la cerealele păioase.
freză - mașină agricolă pentru lucrat terenurile înțelenite, mlăștinoase, turboase, prevăzută cu un ax cu cuțite care taie și mărunțesc solul.
Friză - rasă de oi specializată pentru producția de lapte.
frunze de ferigă - boală a tomatelor produsă de un virus și care se transmite prin intermediul insecteiMyzodes persicae.
fuleu - spațiul parcurs de un cal în timpul unui pas, marcat prin două urme succesive ale aceluiași picior.
fulg - categorie de pene, caracterizate prin faptul că au jumătate din lamă pufoasă (vezi lanțetă).
fumagină - boală provocată de ciuperca Apiosporium salicinum în special la pomi fructiferi.
fungicide - substanțe pentru combaterea ciupercilor și a bolilor provocate de acestea.
fungistatic - care are însușirea de a opri dezvoltarea ciupercilor.
furaj - produs de origine vegetală sau animală pentru hrana animalelor.
furaje combinate - nutrețuri complexe obținute pe cale industrială prin amestecarea a diferite concentrate cerealiere și leguminoase, la care sunt adăugate vitamine, microelemente, antibiotice.
furbură - inflamație acută a bureletului, frecventă la cal și care se manifestă prin înțepenirea membrelor.
furcuță - parte a copitei la cal, așezată în porțiunea posterioară a tălpii, de forma unei piramide cu vârful înainte.
Furioso - varietate de cai formată în Ungaria din încrucișarea armăsarilor pur sânge de galop englezFurioso cu iepe din diferite rase.
Furmint - soi de viță de vie formată în Ungaria, cu boabe dese și omogene, de culoare verde-gălbuie.
furtișagul albinelor - fenomen întâlnit în anii lipsiți de floră, când albinele din alte familii intră într-un stup pentru a fura mierea.
fuzarioză - boală a plantelor, produsă de ciuperci din genul Fusarium și care se manifestă prin acoperirea organelor atacate cu o pâslă deasă de culoare albă-roz.
Galbenă de Odobești – soi de viță de vie, cu struguri de mărime mijlocie, cu boabe dese de culoare galbenă-verzuie și din care se obțin vinuri albe de calitate.
galop – alura (v. alură) cea mai rapidă a calului, reprezentată printr-o succesiune de salturi, separate prin momente de suspensie totală (plutirea în aer).
Gamay Beaujolais – soi de viță de vie originar din Franța, cu strugurii de mărime mijlocie, cu boabele dese de culoare neagră-roșcată și care, vinificat în amestec cu soiul Cabernet Sauvignon, dă vinuri roșii de calitate.
gard (de pește) – împletitură de nuiele, de trestie etc. cu care se face un baraj de-a curmezișul unei ape curgătoare pentru prinderea peștelui sau pentru ca acesta să nu se refugieze pe terenurile inundate.
gard viu - împrejmuire realizată din plante lemnoase, cultivate la distanță mică între ele, pe unul sau pe mai multe rânduri.
gastrofiloză - boală parazitară la cai și măgari, provocată de larvele insectei Gastrophylus equi și care se manifestă prin colici grave și care poate ajunge la perforarea stomacului.
gazon - suprafață de teren acoperită cu ierburi ca Lolium perenne sau Lolium aristatum și care constituie element de bază în amenajarea parcurilor și a spațiilor verzi.
găină - specie de păsări domestice, crescute pentru producția de carne și ouă.
gol de munte - teren situat deasupra limitei superioare a pădurii, acoperit cu vegetație ierboasă sau lemnoasă pitică.
gomă - secreție mucilaginoasă produsă de unele plante sub acțiunea mai multor bacteriiparazite, de exemplu bacteria Xanthomonas phaseoli care atacă fasolea (vezi și gomoză).
gomoză - boală a plantelor provocată de bacterii fitopatogene, caracterizată prin scurgerea din țesutul atacata unei secreții mucilaginoase (vezi și gomă).
Gordin - soi de viță de vie autohton, cu struguri de mărime mijlocie, cu bobul ovoid, verde -gălbui.
gospodărie agricolă - societate comercială în care se obține o producție agricolă vegetală și animală (vezi și fermă).
grapă - unealtă utilizată pentru spargerea bulgărilor și nivelarea solului după arat (sinonim: boroană).
grapă articulată - grapă cu cadrul format din mai multe compartimente, legate atât între ele, cât și de o bară comună de tracțiune, și care prezintă avantajul de a se putea adapta ușor denivelărilor suprafeței pământului.
grapă rulantă (sau stelată) - grapă cu roți dințate care, prin învârtirea lor, sparg coaja și fărâmă bulgării de pământ.
Grasă de Cotnari - soi de viță de vie autohton, cu boabe dese și neomogene, de culoare galbenă-verzuie, din care se produc vinuri superioare.
graset - regiune a membrului posterior la animale, având ca bază anatomică rotula și articulația femuro-tibiorotuliană.
grăpat - lucrare superficială a solului executată cu grapa și prin care se mărunțește și se nivelează solul.
grăsun - denumire dată porcilor tineri, de circa 3-4 luni.
grâu - gen de plante anuale din familia gramineelor și care constituie materia primă pentru fabricarea pâinii, a pastelor făinoase și pentru hrana animalelor.
grosiere - nutrețuri fibroase cu conținut ridicat de celuloză brută, de exemplu: paiele, pleava de cereale, cocenii de porumb și care au o valoare nutritivă scăzută.
grumaz - vezi: cerbice.
grup de arbori - ansamblu format de un număr relativ mic de arbori, situați în interiorului unui arboret de altă specie.
haldán – numele dat plantelor feminine de cânepă semănate rar prin porumb, pentru obținerea semințelor.
hambar - incintă de dimensiuni mici pentru depozitarea porumbului recoltat în gospodăriile mici; sinonim: pătul.
hantru – unitate de măsură folosită în planificarea lucrărilor cu tractoarele; reprezintă echivalentul executării cu tractorul a unei arături de 18-20 cm adâncime pe un hectar de teren de consistență mijlocie.
hardpan – strat de pământ compact, gros de 2-10 cm, care se întâlnește imediat sub adâncimea de lucru a plugului; influențează negativ permeabilitatea și împiedică pătrunderea rădăcinilor în adâncime.
hat:
- fâșie îngustă de teren nearat care desparte două terenuri agricole care aparțin unor gospodării diferite;
heder - partea din față a combinei de cereale, care conține aparatul de tăiere, despărțitoarele de lan, transportorul cu șnec etc.
helmintosporioză - boală a plantelor provocată de ciuperci parazite din genul Helminthosporium și care se manifestă prin apariția unor pete brune pe frunze.
herghelie - crescătorie de cai, alcătuită din animale de reproducție și din exemplare de diferite vârste, care cresc sau pasc împreună.
herminat - culoare a penajului specifică unora din varietățile raselor de găini Sussex, Brahma etc.; se caracterizează printr-un fond alb, având penele din coadă și din vârful aripilor negre, iar penele de pe gât (lanțetele) negre, mărginite cu alb.
hernia verzei - boală a verzei provocată de ciupercaPlasmodiophora brassicae și care se manifestă prin apariția unor umflături pe rădăcinile plantelor.
hibrid direct producător - denumire dată soiurilor de viță de vie provenite din încrucișarea unor specii roditoare cu specii sălbatice.
hibridare vegetativă - metodă de hibridare, care la plante se realizează prin altoire, iar la animale prin transplant.
hidroameliorații - lucrări de îmbunătățiri funciare pentru menținerea în sol a unui raport favorabil între apă și ceilalți factori de fertilitate.
hidrocultură - procedeu de cultivare a plantelor în apă sau în soluții nutritive, renunțându-se la pământ.
hidromodul - debit de apă necesar în timpul unui sezon pentru irigarea suprafeței de un hectar, calculat pentru fiecare cultură agricolă.
hidroponică - cultură de plante în soluții nutritive, prin care circulă o soluție apoasă de îngrășăminte.
higrómă - inflamație a pungilor seroase de sub piele în dreptul unor articulații sau proeminențe osoase la animale, provocată de traumatisme sau infecții.
himeră de altoire - plante ale cărei țesuturi sunt diferite din punct de vedere genetic.
hipersensibilitate - sensibilitatea excesivă a unei plante la atacurile unui agent patogen.
hipiatrie - știință care se ocupă cu studiul bolilor la cai.
hipodermoză - boală parazitară a animalelor rumegătoare provocată de larvamuștelorHipoderma și care atacă pielea animalelor bolnave.
histosol - sol cu orizonturi organice, format în condiții de saturație cu apă și insuficiență de oxigen, cu acumulare rapidă a materialelor organice datorită unei descompuneri lente.
holera păsărilor - boală infecțioasă gravă a păsărilor domestice, provocată de un microb din grupa Pasteurella și care poate avea evoluție mortală (sinonim: pasteureloză).
iarovizare - tratare a semințelor și a plantelor de cultură, în urma căreia acestea se adaptează la temperaturi scăzute.
iavașá - instrument cu care se strânge buza superioară a animalelor pentru a fi stăpânite când sunt supuse la tratamente și proceduri dureroase sau incomode.
ie - regiune corporală la animale, reprezentată printr-o îndoitură a pielii situată la partea inferioară a locului de prindere a membrelor posterioare de trunchi.
iepuraș - exostoză manifestată printr-o umflătură pe fața jaretului la cal, cauzată de supunerea animalului la munci excesive.
IFOAM - vezi Federația Internaționala a Mișcării Organice în Agricultură.
igienă culturală - măsuri care se aplică pentru înlăturarea focarelor de infecție și împiedicarea răspândirii agenților patogeni la plante.
inceptisol - tip de sol tânăr, cu profil puțin dezvoltat; se găsește la gurilor marilor râuri și este favorabil cultivării orezului.
incident de mediu - evenimente ca poluarea, a contaminarea sau degradarea în calitatea mediului, cu o extindere geografică limitată.
incizie inelară - operație executată în cursul vegetației plantelor, prin care se extrage un inel din scoarța unei ramuri pentru a dirija către inflorescențe o cantitate mai mare de substanțe nutritive.
infestare cu dăunători - apariția unuia sau mai multor specii de dăunători într-o regiune unde numărul și impactul acestora au potențial să atingă un nivel intolerabil.
infestație - invadare a organismului cu paraziți animali.
inhibitor - preparat sau tratament care frânează sau împiedică un proces fiziologic, dezvoltarea unui agent patogen.
inima fructului - fructul propriu-zis la unii pomi fructiferi; este separat de reestul fructului prin fascicule de vase sau prin celule pietroase.
insecticid remanent - insecticid a cărui acțiune toxică persistă un timp mai îndelungat.
insectofungicide - produse chimice folosite pentru combaterea insectelor dăunătoare și a ciupercilor parazite.
instalație de irigație - instalație destinată irigării terenurilor agricole, format dintr-un grup motopompă, din conducte și aspersoare (vezi și sistem de irigații).
intercalare - vezi cultură intercalată.
intrazonal, sol ~ - sol în formarea căruia, pe lângă influența condițiilor bioclimatice ale zonei naturale în care apare, se simte și influența unor condiții locale de relief, de litologie și de strate acvifere.
Ionatan - soi de măr, originar din SUA, cu fructul de mărime mijlocie, de culoare roșie-sângerie, cu dungi carmin și puncte albicioase.
irigație - măsură de îmbunătățiri funciare care constă în aprovizionarea dirijată a solului cu cantități de apă suplimentare față de cele primite prin precipitații.
Isker - rasă de taurine din Bulgaria, obținută prin încrucișarea rasei locale cu vitele ilirice Bos brachiceros.
izabel - (despre animale) care are corpul; acoperit uniform cu păr galben de diferite nuanțe.
izlaz - pajiște naturală destinată pentru pășunatul animalelor.
îmbunătățiri funciare - ansamblu de procedee tehnice și biologice pentru valorificarea agricolă a unor terenuri improprii sau slab productive, prin crearea unui raport favorabil dintre apă și sol (sinonim: ameliorații).
împerechere - potrivire a perechilor de animale în vederea montei, în scopul obținerii unei combinații optime a însușirilor productive.
înălbire - creștere forțată a unor legume la întuneric pentru a obține frunze alb-gălbui care să nu aibă gust amar.
încastelură - deformare a copitei la cal, constând în apropierea exagerată a călcâielor, care provoacă dureri în timpul mersului.
încrețirea frunzelor - boală provocată de diverse virusuri la unele plante.
îndopare - metodă de îngrășare a păsărilor prin hrănirea forțată a acestora.
îndulcirea cartofilor - boală care apare atunci când tuberculii de cartofi sunt păstrați un timp mai îndelungat la temperaturi scăzute.
înflorire:
- fenomenul creșterii și dezvoltării bobocilor care se transformă în flori;
- durata de timp în care o plantă se menține înflorită.
înflorirea albă - boală a porumbului provocată de ciupercaFusarium moniliforme și care se manifestă prin crăparea boabelor.
înfrățire - formare de lăstari laterali la baza tulpinii principale a gramineelor păioase (grâu, orz, ovăz, orez), în faza de creștere care urmează imediat după răsărire.
înfrățirea vinului - vezi cupajarea vinului.
îngenunchierea tulpinilor - boală a cerealelor provocată de mai multe specii de ciuperci și care se manifestă prin îndoirea tulpinilor în porțiunea bazală.
îngrășare - proces fiziologic prin care animalele supuse unui regim de hrană abundentă acumulează, într-un timp scurt, o anumită cantitate de carne.
îngrășământ - amestec de substanțe organice sau minerale care se aplică, pe sol sau pe plante, în scopul creșterii producției agricole.
îngrășământ organic - produs rezultat din procesarea substanțelor animale sau vegetale și care conține o cantitate suficientă de nutrienți pentru plante pentru a avea valoare ca îngrășăminte.
îngropatul viei - lucrare agrotehnică executată la vița de vie, cu scopul de a o feri de temperaturile joase și care constă în mușuroirea butucului, aplecarea coardelor și acoperirea acestora cu pământ.
înierbare - proces prin care un teren se acoperă cu o vegetație ierboasă (vezi și înțelenire).
înnegrirea bazei tulpinii - boală a cartofului provocată de bacteriaErwinia phytophthora, care se manifestă prin înnegrirea părții inferioare a tulpinii.
înnegrirea spicului - boală a grâului provocată de ciuperca Dilophia graminis (când spicul este prins într-o masă neagră cărbunoasă) sau Mycosphaerella tulasnei (când spicul este acoperit cu puncte mici negre).
însămânțare - lucrarea care constă în punerea semințelor (sau fructelor) de plante în condiții de încolțire la o anumită adâncime, într-un teren pregătit adecvat.
însilozare - mod de pregătire și de conservare a nutrețurilor verzi și suculente prin fermentație lactică, pentru a asigura hrănirea animalelor pe timp de iarnă (sinonime: ansilaj, murare).
întinerirea pomilor - lucrare aplicată pomilor îmbătrâniți caer constă într-o tăiere severă a ramurilor, iar rănile provocate se ung cu mastic.
înțărcare:
- procesul de separare definitivă a sugarului de mamă;
- întrerupere a mulsului la animalele gestante înaintea fătării.
înțelenire - proces de înierbare, naturală sau artificială, prin care diferitele specii de ierburi perene, cresc și se dezvoltă întrețesând cu rădăcinile stratul de pământ de la suprafață.
învechirea vinului - proces de maturizare a vinului, care se petrece în primii 3-5 ani de la vinificație.
Lacrima Cristi – denuire dată vinurilor italiene albe sau roșii, produse în podgoriile de la poalele Vezuviului.
lactație – proces de formare și de secreție a laptelui prin glandele mamare ale femelelor mamiferelor.
lactofiltru – dispozitiv utilizat pentru determinarea impurităților din lapte.
lactometru – instrument utilizat pentru determinarea purității laptelui.
lance de stropit – conductă de metal prevăzută cu un cap de pulverizare.
Landrace – rasă de porci bună producătoare de carne, orginară din Danemarca.
lanț alimentar - activitățile de colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare, implicate în crearea și consumul produselor alimentare.
lanțetă – categorie de fulgi (la păsări) lungi și colorit viu.
lapte – produs de secreție al glandelor mamare, care servește drept hrană puilor mamiferelor, cel de vacă și de oaie prezentând importanță deosebit pentru alimentația oamenilor.
lână - totalitatea fibrelor produse de celulele epidermice ale ovinelor și altor animale; lâna constituie o fibră textilă de bună calitate, cu multe aplicații în domeniul textil.
leptospiroză - boală infecțioasă a animalelor, provocată de microbi din genul Leptospira și care se manifestă prin febră, icter, pierderea sarcinii etc.
leucoza găinilor - boală de natură virotică, care se transmite de la o găină la alta prin ouă (sinonim: neurolimfomatoză).
levigare - fenomen de transport în apa freatică asubstanțelor solubile în sol, aflate în soluție sau în stare de dispersie coloidală.
Lincoln - rasă de porci, creată în Anglia și reprezentată prin animale de talie mare, cu urechile lungi și aplecate, cu părul ondulat și de culoare albă-gălbuie.
linie - grup de animale din cadrul unei rase sau al unei varietăți, descendent dintr-un strămoș comun cu care se aseamănă.
listerioză - boală infecțioasă, mai frecventă la oi și la porci, provocată de microbulListeria monocytogenes și care se manifestă prin tulburări nervoase și prin avorturi.
lizimetru - instalație care colectează apa infiltrată într-un anumit volum de sol și care studiază modul în care se înmagazinează și circulă apa pe diferite tipuri de soluri.
loca - denumire dată unor boli infecțioase ale puietului de albine, cauzate de Bacillus larvae sau de Bacillus pluton.
lucernă - plantă erbacee perenă (Medicago sativa), cultivată ca plantă furajeră, având o valoare nutritivă ridicată.
lucrare a solului - operație de întoarcere, mărunțire, amestecare și afânare a solului, executată pentru ca semințele plantelor cultivate să aibă condiții favorabile germinării, cresterii și dezvoltării.
lucrare conservativă (a solului) - lucrare agricolă prin care o parte din suprafață rămâne acoperită de resturi vegetale și care dăunează solului mai puțin decât lucrările tradiționale; vezi și agricultură conservativă.
lupinoză - intoxicație care apare la animale în urma consumului plantei Lupinus și care se manifestă prin febră, icter, diaree, putând provoca moartea.
Mangálița - rasă de porci, crescută în special pentru producția de grăsime.
maniament - loc de depozitare a grăsimii sub piele (salba, capul pieptului, șoldul etc.) și prin a cărui palpare se poate aprecia gradul de îngrășare al animalului respetiv.
marcator - unealtă pentru marcarea locului de plantare sau de semănare a culturilor agricole.
marcotaj - metodă de înmulțire vegetativă a plantelor, folosită în special la vița de vie și care constă în aplecarea unei coarde dintr-un butuc și îngroparea ei în pământ astfel încât vârful să rămână în afară.
Marele Alb - rasă de porci creată în Anglia, crescută pentru carne.
Marele Negru - rasă de porci creată în Anglia, crescută pentru carne și caracterizată printr-o culoare întunecată a pielii.
mastíc - amestec de colofoniu, ceară, seu și alte substanțe folosit pentru uns locul de altoire sau de rănire la pomii fructiferi.
- stup de cel puțin un an, care a roit o dată sau de mai multe ori; roi.
mălúră - boală a grâului, secarei, a orzului provocată de unele ciuperci din genul Tilletia și care se manifestă prin prezența în boabe a unei mase pulverulente.
mătase - fire subțiri, cafenii-gălbui, care învelesc știuleteleporumbului și care ies din pănuși în formă de smoc.
mătură - plantă erbacee (Kochia scoparia), înaltă de peste un metru, din care se fac mături.
mături de vrăjitoare - simptom de boală la pomii fructiferi, caracterizat prin apariția pe ramuri a numeroase ramificații subțiri, care formează un mănunchi ca o mătură (sinonim: patul vântului).
mânz - denumire dată cabalinelor de la naștere până la înțărcare.
mânzat - denumire dată vițeilor înțărcați, până la vârsta de un an (după alți autori, între 6 luni și 2 ani).
medicină veterinară - știință care are drept obiect apărarea sănătățiianimalelor, cuprinzând cunoștințe referitoare la bolile acestora, preîntâmpinarea apariției, tratamentul lor, igiena animalelor precum și despre protecția sănătății oamenilor față de bolile ce se pot transmite de la animale.
mei - plantă erbacee anuală (Panicum miliaceum) ale cărei boabe erau folosite în alimentație, mai ales înaintea introducerii porumbului.
Merinos - rasă de oi originară din Spania, care constituie principala producătoare de lână fină și a cărei masculi au un cap masiv cu coarne bine dezvoltate.
Merinos de Pallas - rasă de ovine specializată pentru lână și carne, creată la Institutul de Cercetare Palas din Constanța.
Merinos de Transilvania - tip de ovine obținut în partea de vest a României, prin absorbția raselor locale Țigaie și Țurcană și încrucișare cu alte tipuri de Merinos.
Micul Alb - rasă de porci creată în Anglia, crescută pentru producția de grăsime, cu talie mică, corp scurt și rât concav și scurt (sinonim: York Mic).
mohor - gen de plante erbacee (Setaria) din familia gramineelor, care este răspândit prin locurile cultivate, prin câmpii etc.
mollisol - sol neutru sau ușor acide din latitudinile temperate care este acoperit cu ierburi; fiind bogat în minerale, este bun pentru agricultură.
monilioză - boală a pomilor fructiferi, provovcată de ciuperci din genul Monilinia, în care fructele atacate prezintă cercuri concentrice de mucegai, apoi putrezesc.
monocultură:
- sistem de cultură a unei specii de plantă agricolă pe aceeași suprafață și mai mulți ani consecutiv;
- predominare a unei singure culturi agricole în cadrul unei țări, regiuni.
montă - împreunare a două animale de sex opus în vederea reproducerii (vezi și însămânțare artificială).
morvă - boală contagioasă a calului și a altor solipede, provocată de Bacillus mallei și care se manifestă prin noduli și prin ulcere pe mucoasa nazală, pe piele și pe alte organe (sinonim: răpciugă).
motocultivator, motocultor, motofreză, motosapă - mașină agricolă echipată cu motor și disc cu cuțite care pregătește solul pentru cultură.
mozaic - viroză a plantelor care se manifestă prin apariția unor pete decolorate pe frunze și care îi dau aspectul unui mozaic.
oaie – animal rumegător din familia cavicornelor, subfamilia ovideelor, genul ovis, prezentând importanță economică privind producția de carne, lapte și lână.
oaie brumărie - varietate de oaie cu lâna pestriță, alb cu negru.
ochi – complex de muguri formați la partea de jos a frunzelor de viță-de-vie, care are un mugur principal, doi latenți și mai mulți de înlocuire.
OCP - vezi Organizarea Comună a Piețelor agricole.
ofilire - simptom al plantelor atacate de agenți patogeni (ciuperci, bacterii) care patrund în vasele conducătoare și ducând la uscarea plantei.
oglinda ugerului - porțiune de piele, netedă și lucioasă, la femelelebovinelor și ale altor animale, în dreptul perineului și al feselor, în care sensul firelor de păr este îndreptat de jos în sus.
ogor:
- suprafață arată sau care urmează a fi lucrată în vederea cultivării plantelor agricole;
- suprafață de pământ semănată cu același fel de plante agricole.
ogor negru - sistem de folosire a unui teren agricol, care în cursul unui an nu este însămânțat, totuși este lucrat după anumite reguli.
oídium:
- nume generic dat stadiului conidian (anamorf) al unor ciuperciparazite din familia erisifaceelor;
- boală a viței de vie provocată de Uncinula necator (forma conidiană Oidium tuckeri).
Olandeză - rasă de vaci creată în Olanda, fiind una dintre cele mai perfecționate rase specializaste în producția de lapte.
oligotrof - se referă la soluri sau roci sărace în substanțe de nutritive pentru plante.
Organizarea Comună a Piețelor agricole (OCP) - sistem de prevederi valabile la nivel comunitar, care guvernează producția și comerțul produselor agricole în toate statele membre al UE și care de la introducerea Politicii agricole comune, acestea au înlocuit treptat organizațiile nationale de piață.
organizarea teritoriului - organizarea repartiției suprafețelor de teren dintr-o unitate agricolă astfel încât să asigure cea mai eficientă folosire a lor.
orizont de sol - strat component al profilului de sol diferențiat sub acțiunea proceselor de formare a solului și care se caracterizează prin culoare, structură, textură, capacitate de apă, permeabilitate, compoziție chimică etc.
orizont eluvial - orizont de sol din care lipsesc anumite substanțe care sunt îndepărtate prin spălare (săruri, argilă, oxizi de fier etc.).
orizont iluvial - orizont de sol în care se acumulează substanțele spălate din stratele superioare.
ornitoză - boală contagioasă produsă de un virus, întâlnită la păsări și transmisibilă la om.
padoc – spațiu destinat întreținerii și mișcării în aer liber a diferitelor specii de animale domestice.
pai – tip de tulpină simplă, fără ramificații, caracteristic diferitelor tipuri de cereale.
pajiște – suprafață de teren ocupată de vegetație, utilizată pentru obținerea nutrețului (masă verde sau fân).
palatabilitate - însușire organoleptică a furajelor și nutrienților pe baza senzațiilor de gust, miros, aromă și care indică plăcerea cu care hrana este consumată de animale.
Palatin – rasă de porci asemănătoare cu rasa Stocli, dar cu o masă corporală mai mare.
palisaj – legarea unei ramuri de un suport pentru a da pomilor fructiferi forma dorită sau pentru nu fi rupți de vânt.
- fiecare dintre suprafețele delimitate în care este împărțită o pădure, în vederea exploatării acesteia;
- suprafață delimitată de teren de pe care a fost tăiată o parte a pădurii sau pădurea.
Parmen Auriu - soi de măr originar din Anglia, al cărui fruct este galben-auriu, cu dungi carmin.
pasteureloză - vezi: holera păsărilor.
patul vântului - vezi: mături de vrăjitoare.
pădure - suprafață de teren care se întinde pe mai mult de 0,25 ha, cu arbori mai înalți de 5 m și consistența de peste 10%.
păstúră - polen floral adunat și depozitat de către albine în celulele fagurelui; are o bogată valoare nutritivă.
pășune - suprafață ocupată cu vegetație ierboasă utilizată pentru producerea nutrețului, consumat de animale în stare verde prin pășunat (vezi și pajiște).
pătare - boală a plantelor provocată de unele ciuperci, bacterii și virusuri, care se manifestă prin apariția unor pete pe organele atacate.
pătlăgele roșii - (Lycopersicum esculentum) plantă din familia solanaceelor, al cărui fruct, de culoare roșie, este folosit frecvent în alimentație.
pătlăgele vinete - (Solanum melongena) plantă din familia solanaceelor, al cărui fruct, de culoare violetă, este folosit frecvent în alimentație.
Pătúl - Soi de mărromânesc, altoit pe măr sălbatic sau pe portaltoi pitic, al cărui fruct are mărimea mijlocie și o culoare galbenă-limonie.
- ascendenții paterni și materni pentru mai multe generații ai unui reproducător;
- document care indică acești ascendenți.
pedologie - știință care se ocupă cu studiul solurilor arabile și al rocilor din care s-au format acestea; sinonim: agrogeologie.
Pekin(g) - rasă de rațe bună producătoare de carne.
pepenărie - vezi bostană.
pepinieră - teren cultivat cu material săditor pomicol, viticol sau dendrologic, pe care se aplică diferite lucrări până la plantarea lui la locul definitiv.
percolare - procesul prin care apa pluvială se mișcă prin sol, trecând prin porii și interstițiile sale.
perdea forestieră - formațiune cu vegetație forestieră, amplasate la o anumită distanță față de un obiectiv cu scopul de a-l proteja împotriva efectelor unor factori dăunători și/sau pentru ameliorarea climatică, economică și estetico-sanitară a terenurilor.
perioadă de conversie - perioadă specifică, pe parcursul căreia standardele de certificare ecologică trebuie aplicate în totalitate, la o anumită unitate de producție dată (vezi și conversia suprafeței de cultivat).
Perlă de Csaba - soi de viță de vie originar din Ungaria, cu struguri de formă cilindrică și boabe îndesate, de culoare alb-verzuie.
pestă - denumire generică dată unui grup de boli produse de virusuri la taurine, porcine, păsări, caracterizate printr-o evoluție acută și răspândire rapidă.
pichetare - lucrare de transpunere pe teren a sistemului de plantare a pomilor în livadă sau a viței de vie și care constă în marcarea cu țăruși (picheți) a locului unde urmează a fi plantați.
picior(ul unui plug) - piesă de fier între grindei și brăzdar, care se poate ridica și coborî, având rolul de a regla adâncimea brazdei.
pielicică - blăniță provenită de la mieii de rasă Caracul, sacrificați în primele zile după naștere.
Pinot gris - soi de viță de vie originar din Franța, cu struguri cilindrici, principalul soi al Podgoriei Murfatlar.
Pinot noir - soi de viță de vie originar din Franța, cu struguri cilindrici, cu boabe negre mărunte, fiind prezemnt în podgoriile de la Segarcea, Sâmburești și Ceptura.
piramidă - sistem de susținere a vițelor port-altoi, compus dintr-un stâlp din vârful căruia pornesc sârme, ancorate cu câte un țăruș lângă fiecare butuc de viță.
piroplasmoză - denumire dată unui grup de boli parazitare ale animalelor domestice, provocate de paraziți din ordinul Piroplasmidea.
pivot - rădăcină principală, verticală, îngroșată a unor plante ca morcovul, sfecla etc.
plantare - lucrare de fixare cu rădăcinile în pământ la locul definitiv a materialului săditor, crescut și pregătit special în acest scop (sinonim: sădire).
plantat (mașină de ~) - mașină de lucru, destinată plantării diferitelor culturi (răsaduri, puieți de pomi etc.).
plaz - piesă de sprijin al plugului cu brăzdar care se află la partea inferioară a trupiței (în dosul cormanei) și care servește la menținerea stabilității plugului; talpă.
Plăvaie - soi românesc de viță de vie, cu struguri cilindrici bătuți, cu boabe albe sau albe-verzui, pentru vinuri albe de masă.
podzolire - proces pedogenetic de formare a podzolurilor.
polenizare suplimentară artificială - lucrare prin care se realizează polenizarea completă a florilor prin frecarea inflorescențelor între ele.
policultură - sistem agricol cuprinzând cultivarea mai multor soiuri de plante.
politica agricolă comună - set de reguli și mecanisme care reglementează producerea, procesarea și comercializarea produselor agricole în Uniunea Europeană și care acordă o atenție deosebită dezvoltării rurale.
porumbacă - (despre culoarea penajului la păsări) care are penele colorate cu dungi transversale de culoare închisă, alternând cu dungi cenușii sau albe.
prăfuit, mașină de ~ - mașină de lucru destinată împrăștierii de pulberi insecticide și fungicide pe culturile de câmp, livezi sau pe terenurile forestiere.
prășit - lucrare de îngrijire a culturilor agricole semănate în rânduri distanțate și prin care se distrug buruienile și se afânează stratul; superficial al solului.
prășitoare - unealtă agricolă destinată prelucrării superficiale a solului, compus dintr-un cadru pe care sunt fixate niște cuțite, similare cu cele ale cultivatorului.
precocitate - însușire a animalelor de a termina într-un timp scurt procesele de creștere și de dezvoltare.
presă - mașină agricolă destinată presării în baloturi a fânului sau a paielor.
presă de struguri - presă folosită la extragerea mustului din struguri.
prisacă - vezi: stupină.
pritocul vinului - separare a drojdiei de vin după depozitarea acesteia pe fundul recipientelor.
producție ecologică - sistem de producție administrat în conformitate cu legea și reglemetările din acest domeniu, care răspunde condițiilor specifice, domeniu integrând practicile agricole, biologice și mecanice, care intensifică ciclurile resurselor, promovează echilibrul ecologic și conservă biodiversitatea.
profil de sol - succesiune de strate (orizonturi) care se observă într-o secțiune verticală a solului, de la suprafață până la roca-mamă sau până la apa freatică.
prognoză - prevedere a apariției unor boli criptogamice sau a unor dăunători ai plantelor de cultură, în vederea asigurării din timp a măsurilor de combatere.
progradáre - proces de evoluție a solului, determinat de înlocuirea vegetației arborescente a pădurii cu vegetație ierboasă de pajiști și de alți factori (schimbarea condițiilor climatice, ridicarea nivelului apei freatice, activitate biologică mai intensă etc.).
prolificitate - indice care reprezintă numărul total de produși născuți la o fătare de femelelelemamiferelor multipare.
propolis - substanță rășinoasă aromată culeasă de albine de pe mugurii arborilor și folosită la acoperirea crăpăturilor din stup; este întrebuințat și cu scop terapeutic.
pruină - strat de materie ceroasă care acoperă pielița fructelor și care îngreunează pierderea apei și deci ofilirea.
prune brumării - varietate de prune acoperite cu o pulbere fină, albicioasă ca bruma.
puierniță - adăpost destinat creșterii puilor și bobocilor de la ecloziune până la vârsta de 1-2 luni, unde se asigură condiții optime de microclimă și de hrană.
puiet - plantă lemnoasă tânără, din momentul în care formează primele frunze până ce atinge înălțimea de 1-2 metri.
pungă de rod - ramură roditoare caracteristică mărului, părului și gutuiului, care se formează pe locul unde a fost prins fructul (sinonim: bursă de rod).
putrezire uscată - boală a știuletelui de porumb provocată de ciupercaNigrospora oryzae care produce scăderea în greutate a boabelor.
rasă amelioratoare – rasă formată în urma unei selecții artificiale, sistematice, cu o productivitate ridicată și specializată pe un anumit tip de producție.
rat - (cuvânt rar) șes de-a lungul unei ape curgătoare, pe care crește iarbă pentru cosit sau pentru pășunat.
Rațcă - varietate de oi cu lâna groasă, aparținând rasei Țurcană.
rație de hrană - cantitate de nutrețuri dată unui animal timp de 24 de ore și menită să asigure necesarul de substanțe nutritive în vederea obținerii producției urmărite.
rățișoară - insectăcoleopteră (Tanymecus palliatus), lungă, de culoare brună-cenușie, cu gura lățită, care atacă culturi ca: porumb, ovăz, sfeclă.
râia neagră a cartofului - boală a cartofului provocată de ciuperca Synchytrium endobioticum, care se manifestă prin apariția unor excrescențe negricioase pe părțile subterane ale plantei.
recensământ general agricol - operație administrativă care constă în înregistrarea statistică a animalelor domestice, terenurilor și inventarului agricol din țară.
recoltare:
- vezi recoltă;
- în domeniul cinegetic, acțiunea de a vâna și de a obține animale sălbatice, în scopul consumului alimentar sau a altor utilizări.
recoltă:
- cantitate de cereale sau de alte roade adunate într-o anumită perioadă; rod;
- operație de strângere a roadelor produse de plantele agricole; recoltare, culegere; cules.
regim hidric - ansamblul fenomenelor de mișcare și de reținere a apei în sol, care determină raportul dintre apa provenită din precipitații, din scurgerile de suprafață, din apa subterană și cea pierdută prin evaporare și prin infiltrare.
registru genealogic - document care cuprinde date privind cele mai bune animale de prăsilă din cadrul unei specii de animale domestice.
remiză - pădure sau tufiș plantat care servește ca adăpost pentru vânatul mic.
rețea - compartiment al stomacului la rumegătoare, situat între rumen și foios și unde sunt reținute corpurile străine înghițite întâmplător.
rezistență la boli - capacitate a unei plante sau culturi agricole de a se opune infecției produse de un anumit agent patogen (vezi toleranță la boli).
ridicător de plante - dispozitiv al combinei de cereale care adună plantele căzute în timpul recoltării.
ridicător hidraulic - ansamblu constructiv al tractorului, care servește la ridicarea sau coborârea mașinilor agricole purtate (sinonim: mecanism hidraulic de ridicare).
Riesling de Rin - soi de viță de vie originar din Germania, cu struguri cilindrici și boabe rotunde verzi-gălbui.
Riesling Italian - soi de viță de vie originar din Italia, cu struguri cilindrici și boabe mici verzui.
rinită atrofică - boală a porcinelor care se manifestă prin strâmbarea râtului, atrofia corneților nazali și dezvoltarea întârziată a animalelor.
Riparia Gloire - soi de portaltoi pentru vița de vie folosit pe solurile afânte, fertile, cu conținut mic de calciu.
rizoctonióză - boală a cartofului și a tutunului cauzată de ciupercaRhizoctonia Solani și care se manifestă prin înmuierea părților aeriene ale plantei.
robă - denumire folosită pentru definirea în ansamblu a culorii corpului unui animal și a particularităților acestei culori.
roíre - ieșirea in stup a unei părți din familia de albine, împreună cu matca, în căutarea unui adăpost nou.
Romney-Marsh - rasă de oi originară din Anglia, crescută pentru producția de carne.
Roșie daneză - rasă de taurine obținută în Danemarca și crescută pentru producția de lapte.
Roșie de stepă - rasă de taurine bună producătoare de lapte, obținută în Rusia.
rotație (a culturilor) - mod de succesiune a culturilor agricole în timp, pe același teren, în cadrul asolamentului, în scopul eficientizării producției.
rugét - boală infecțioasă a porcilor, provocată de bacilulErysipelothrix rhusiopathiae suis și care se manifestă prin apariția unor pete roșii pe piele.
rugină - boală infecțioasă a plantelor, provocată de ciuperci microscopice și care se manifestă prin apariția unor pete brun-ruginii pe frunze, tulpini etc.
rujet - boală infecțioasă a porcilor, care se manifestă prin febră și prin apariția unor pete roșii pe piele și care se poate transmite la om prin carnea de porc infectată; denumire populară: brâncă.
Santa-Gertruda - rasă de taurine, bună producătoare de carne.
SAPARD - instrument financiar oferit de UE pentru a ajuta țările din Europa Centrală și de Est care sunt în curs de aderare la Uniunea Europeană, cât și pentru a pregăti participarea acestora la politica agricolă comună.
sâmburoase - grup de plante legumicole care produc fructe cu câte un sâmbure, exemple: prunul, caisul, piersicul, cireșul, vișinul (sinonim: drupacee).
scabie - boală parazitară, produsă de Sarcoptes scabiei și care produce pagube importante în special la animalele cu blană.
scarificator - mașină agricolă prevăzută cu mai multe cuțite subțiri dispuse vertical, care servește la afânarea pământului cu scopul de a asigura pătrunderea aerului la rădăcina plantelor.
secerat - recoltarea cerealelor păioase prin tăiere, de regulă cu combina.
secetă - perioadă de timp când precipitațiile cad în cantități foarte mici și temperaturaaerului este ridicată.
segetal - termen care se referă la plante sau asociații vegetale răspândite ca buruieni în culturile agricole; exemple de plante segetale: nemțișorul, macul de câmp, albăstrița, mohorul, pălămida (legate de culturile păioase), pir, știr, zămoșița (care însoțesc culturile prășitoare), costreiul (pe terenuri umede).
seină - denumire dată oilor cu lână neagră, când, la înaintarea în vârstă, lâna devine roșcat-cenușie.
semănat - lucrare agricolă prin care semințele plantelor cultivate sunt încorporate într-un sol lucrat în prealabil, astfel încât să se asigure condițiile pentru încolțit și răsărit.
semănătoare - mașină agricolă care execută semănatul culturilor agricole, introducând semințele în sol la o adâncime constată și repartizându-le uniform.
semincer:
- lot dintr-o cultură agricolă destinat producerii semințelor pentru asigurarea însămânțărilor;
- știulete de porumb nedezghiocat păstrat pentru sămânță;
- arbore dintr-o pădure lăsat la tăierea pădurii pentru sămânță în vederea regenerării naturale a suprafeței din jur; plante lăsate neculese odată cu restul recoltei pentru a servi ca plante de sămânță.
semi-subzistență - exploatațiile care produc, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează și o parte din producția realizată.
sensibilitate - stare de predispoziție a plantelor la diferite boli; în general, sensibilitatea este mai mare la plantele cultivate decât la cele spontane.
seră - construcție specială, cu pereții și acoperișul din sticlă sau din material plastic, destinată adăpostirii și cultivării plantelor care nu suportă frigul, în perioada rece a anului.
sfeclă de zahăr - (Beta vulgaris - saccharifera) plantă bienală din familia chenopodiaceelor, cultivată pentru zahărul din rădăcini.
sfeclă furajeră - (Beta vulgaris) plantă bienală din familia chenopodiaceelor, cu rădăcina mai mare decât a sfeclei de zahăr, dar cu un conținut de zahăr mai redus (sinonim: sfeclă roșie).
siguranță alimentară - reguli și norme prin care se urmărește respectarea parametrilor de calitate și igienă pe întregul circuit al produselor agroalimentare, pentru asigurarea unor produse care să satisfacă cerințele consumatorilor; concept integrat în totalitate în politica agricolă comună.
sistem altern - sistem bazat pe alternarea culturilor.
sistem de irigații - ansamblul instalației de alimentare cu apă și amenajările necesare pentru distribuirea uniformă a apei pe terenul irigat; cuprinde: stația de pompare (sau bazinul cu apă), rețeaua de irigație și terenul amenajat (vezi și instalație de irigație).
smiceá - ramură roditoare la măr și la păr, care în vârf poartă mugure vegetativ, care după 1-2 ani devine mugure de rod.
soi - grup de plante agricole care aparține aceleiași specii, varietăți sau subvarietăți și care posedă aceleași însușiri morfologice sau fiziologiceereditare.
sol - strat afânat, moale și friabil care se găsește la suprafața scoarței Pământului și care, împreună cu atmosfera învecinată, constituie mediul de viață al plantelor.
solódiu - grupă de soluri intrazonale care au suferit un proces avansat de levigare și de degradare; rezultă prin spălarea și debazificarea solonețurilor.
solonceác - grupă de soluri intrazonale, caracterizate printr-un conținut ridicat de săruri solubile, în special cloruri, sulfați și carbonați.
solonéț - grupă de soluri intrazonale, caracterizate printr-un conținut ridicat de sodiu.
somatometrie - măsurare a diferitelor regiuni ale corpului la animale, operație importantă pentru selecție.
Southdown - rasă de oi originară din Anglia, crescută pentru producția de carne și de lână.
spalier - suport format din stâlpi plantați la 8-12 m, între care sunt întinse câteva rânduri de sârme pentru susținerea viței de vie sau a altor plante agățătoare.
Spancă - varietate de oi, obținută prin încrucișarea raselor Merinos cu Țigaie.
spațiu lacunar - spațiu care există între particulele elementare de sol sau între agregatele constituite din particulele elementare; este ocupat de apă și aer.
spirochetoza păsărilor - boală infecțioasă a păsărilor domestice provocată de spirocheți și transmisă în special prin intermendiul căpușelorArgas persicas.
stație de pompare - ansamblu de construcții și de instalații pentru pomparea apei necesară în irigații.
stațiune de avertizare - centru de observație situat în regiunile viticole care are rolul de a aviza momentul optim pentru efectuarea stropirii viilor împotriva manei.
stațiune de mașini și tractoare - centre care dispun de mașini agricole și infrastructura necesară reparării și întreținerii acestora.
Steinschiller - soi de viță de vie cu struguri de mijlocii, cu boabe rotunde, roșii brumate, cu miezul nearomat și pielița groasă.
stimulator - substanță organică, biologic activă, conținută în plante sau obținută prin procedee chimice care, în cantități mici, accelerează dezvoltarea plantelor.
Stocli - rasă de porci primitivă, considerată ce mai veche dintre rasele crescute în România.
Stogóșă - tip de oi provenit din încrucișarea raselor Țigaie și Țurcană.
stratul arbuștilor ( sau stratul arbustiv) - vezi subarboret.
Strei - rasă de porci pentru carne și grăsime, de culoare neagră, formată prin încrucișarea dintre rasele Stocli și Cornwall.
strongilatóze - grup de boli parazitare ale animalelor, provocate de nematode parazite din ordinul Strongylata.
structura solului - modul în care sunt grupate particulele elementare în masa solului; însușirile optime se realizează atunci când glomerulele (formate prin unirea particulelor) au diametrul de 0,25-10 mm și se găsesc în proporție de 75-80% în stratul arabil.
stup - adăpost al familiilor de albine, care cuprinde și cuibul cu proviziile de hrană.
stupărit pastoral - sistem de practicare a apiculturii în timpul sezonului activ și prin care stupina se transportă în diferite regiuni, astfel încât să poată asigura albinelor un cules permanent de nectar.
stupină - loc pe care sunt amplasate familiile de albine cu stupii respectivi, cabana apicolă și instalațiile anexe.
subarboret - totalitatea arbuștilor care cresc sub coronamentul arborilor și constituie cel de al doilea etaj de vegetație al unei păduri; alte denumiri: stratul arbuștilor, stratul arbustiv.
subarendare - înțelegere, utilizată mai ales în agricultură, prin care un arendaș transmite cuiva, în schimbul unei plăți, folosința temporară a unui bun deținut de acesta în arendă.
subsolaj - lucrare agricolă prin care se afânează zona inferioară adâncimii la care pătrunde plugul.
subvenție - ajutor bănesc nerambursabil acordat (de stat, de o organizație etc.) unui producător agricol în scopul atenuării efectelor sociale ale modificărilor economice de structură.
succesiune - vezi rotație.
suculente - nutrețuri provenite din plantele tuberculifere (cartofi și topinamburi) și rădăcinoase (sfeclă, morcovi, napi), utile în special pentru vacile de lapte.
superficie, drept de ~ - dreptul de proprietate asupra clădirii construite sau plantației aflate pe terenul altei persoane și drept de folosință asupra acelui teren.
tăiței de sfeclă - reziduu de la fabricarea zahărului, utilizat în hrana animalelor.
tăvălug - unealtă agricolă compusă din unul sau din mai mulți cilindri, folosită la fărâmarea bulgărilor de pământ și la netezirea și tasarea solului înainte și după însămânțare.
tânăr fermier - persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații (conform regulmentului UE nr. 1305/2013).
târg agroalimentar - eveniment care are loc în mod regulat sau ocazional într-un anumit loc, unde producătorii locali și/sau regionali își expun și vând produsele agroalimentare, precum fructe, legume, carne, lactate, produse de panificație, dulciuri, băuturi și alte produse tradiționale sau locale.
târg de animale - eveniment organizat de autoritățile locale sau de organizatori privați, în care animalele sunt aduse spre vânzare sau schimb de către proprietarii lor sau agenții specializați.
târșitoare - vezi: netezitoare.
temperatura solului - temperatură care se determină cu termometre speciale, în diferite puncte, la suprafața solului și la diferite adâncimi.
teren agricol - suprafață de teren din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani.
teren arabil - teren care poate fi arat si folosit pentru a cultiva culturi.
teren neagricol - suprafața de teren care nu este utilizată în scop agricol sau care are utilizare agricolă și are categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente.
textura solului - alcătuirea mecanică sau granulometrică a solului, reprezentată prin proporția diferitelor particule minerale elementare.
tipologie forestieră - ramură a silviculturii care cuprinde clasificarea pădurilor din punctul de vedere al caracterelor naturale.
toleranță la boli - capacitate a unei plante sau culturi agricole de a continua să se dezvolte, fără a prezenta simptome grave, în ciuda infectării cu un agent patogen (vezi și rezistență la boli).
Toulouse - rasă de gâște bune producătoare de carne.
tractor pentru păsări - adăpost mobil folosit în special pentru păsări de curte, care poate fi mutat pe terenul agricol sau pe o peluză, permițând păsărilor să aibă acces la iarbă proaspătă, insecte și alte surse naturale de hrană, în timp ce le protejează de prădători.
traheobacterioză - boală infecțioasă și contagioasă a plantelor, provocată de bacterii care trăiesc pe vasele conducătoare.
traheomicoză - boală infecțioasă și contagioasă a plantelor, provocată de unele ciuperci care trăiesc pe vasele conducătoare.
Traminer - soi de viță de vie, originar din Germania, cu boabe mici, de culoare roz-murdar și care produce vinuri superioare.
transhumanță - deplasare sezonieră a păstorilor cu turmele de animale (în special oi), în vederea asigurării hranei acestora în tot timpul anului.
tratament aviochimic - procedeu de tratare a culturilor cu ajutorul substanțelor chimice împrăștiate din avioane utilitare special amenajate.
tratare - (în fitopatologie) metodă chimică de combatere a bolilor și dăunătorilor plantelor.
trăpaș - denumire dată raselor de cai de mare viteză la trap, destinați în special alergărilor pe hipodrom.
trântor - denumire dată indivizilor masculi din familia de albine.
treierat - separarea boabelor de plantele de cultură prin batere.
treierat, aparat de ~ - ansamblul funcțional al combinelor sau batozelor de cereale, în care se efectuează operația de treierat.
treierătoare - mașină staționară care separă boabele de cereale de celelalte părți ale plantei.
umiditatea solului - cantitatea de apă care se găsește în sol la un moment dat și în funcție de care se programează lucrările agricole.
unitate de dimensiune economică - unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației.
unitate de producție și/sau protecție - suprafața de fond forestier pentru care se elaborează un amenajament silvic.
unitate nutritivă - valoare nutritivă a unui kilogram de nutreț cu efect de producție cunoscut, luat ca etalon.
unitate vită mare - indicator folosit în zootehnie pentru stabilirea densității animalelor și a necesarului de bază furajeră.
unt - produs alimentar obținut prin aglomerarea globulelor grase din lapte.
unt vegetal - grăsime cu consistență păstoasă, obținută prin presare sau extracție din semințele sau miezul unor fructe.
uperizare - tratament termic de scurtă durată la care este supus laptele în vederea conservării acestuia.
urdiniș - deschizătură în peretele stupului, pe unde intră și ies albinele.
urluitoare - mașină agricolă folosită la sfărâmarea unor nutrețuri concentrate până la dimensiuni sub 1 mm, produsul rezultat numindu-se urluială.
uscarea frunzelor - boală a plantelor provocată de acțiunea diferiților paraziți animali și vegetali și care produce uscarea și căderea frunzelor.
vaccină - boală a bovinelor provocată de un virus și caracterizată prin prezența unor pustule.
vaginită granuloasă - boală contagioasă răspândită la vaci și care se manifestă prin erupții pe mucoasa vaginală.
valoare nutritivă - însușire a unui furaj sau a unei rații de a satisface cerințele de substanțe nutritive ale organismului animal.
vărsatul prunului - boală virală a prunilor și a altor sâmburoase, care se manifestă prin apariția pe frunze a unor pete galbene și pe fructe a unor gropițe (vezi plum-pox).
vânăt - (despre culoarea unui animal) care are părul alcătuit din fire albe și negre sau roșcate.
vânturătoare - mașină agricolă care, cu ajutorul curentului de aer produs de un ventilator, sortează semințele obținute de la combine sau de la batoze.
vârșă - unealtă de pescuit de forma unui sac lung și ascuțit la capăt și a cărui deschizătură este răsfrântă spre interior.
verigă de rod - cuplu format dintr-o coardă de rod și un cep, care se lasă la tăierea viței de vie.
verminoză - vezi: helmintiază.
vermorel - aparat portativ folosit pentru stropirea grădinilor, viilor sau pomilor de înălțime mică cu substanțe chimice pentru tratament.
verticilioză - boală infecțioasă a plantelor provocată de ciuperci din genul Verticillium.
Windrover - mașină agricolă folosită la recoltarea în două faze a cerealelor păioase, secerându-le și depunându-le pe miriște sub formă de brazdă continuă.
zdrobitoare - mașină pentru mărunțirea, strivirea unor legume, semințe, fructe.
zeamă cupru-amoniacală - vezi apă celestă.
Zghihară de Huși - soi de viță de vie autohtonă, cu boabe albe-gălbui, nearomate și care produce vinuri de larg consum.
zi-pereche-animale - unitate de măsură convențională, care exprimă volumul de lucru efectuat timp de zece ore de un atelaj cu două animale.
zonare - lucrare prin care se delimitează cele mai favorabile zone de cultură a plantelor agricole în funcție de cerințele acestora față de factorii pedoclimatici.
zoometru - instrument pentru măsurarea dimensiunilor animalelor.