Totopo

Totopo
Ülke(ler)Meksika
BölgesiOaxaca
YaratıcısıZapotekler
TipiEkmek
Ana malzemelerMısır lapası
Totopo cipsleri

Totopo, Meksika mutfağına ait bir çeşit ekmek. Şekil olarak düz, yuvarlak veya üçgen şeklinde olabilir. Üzerinde küçük delikler bulunur. Tortilla ile aynı ürünlerden üretilmekle beraber, totopaya haşlanarak elde edilmiş mısır lapası ilave edilir. Totopa, Meksika'nın yerli halklarından olan Zapoteklerin kültürünün bir parçasıdır ve yoğun olarak yaşadıkları Oaxaca bölgesinde meşhurdur.

Zapotekler, totopo ekmeklerini comixical adı verilene bir çeşit fırında pişirirler. Bu yönüyle İskandinav yassı ekmeği ve tortilla ekmeğine benzeyen totopo ekmeği, muadillerinden tuz ilave edilmesi ve üzerinde delikler açılmasıyla farklılaşır.[1] Tuzlama işleminin bir sebebi de ekmeği koruyarak, tazeliğini uzun süre muhafaza etmesini sağlamaktır. Genel olarak ekmekler muhteviyatlarındaki hammaddelerin (totopo için mısır lapası) bozularak parçalanması ve küf oluşumu yüzünden bayatlar ve yenilebilme vasfını kaybeder. Bu sebeple ekmekler aynı gün tüketilmeli veya buzdolabı gibi soğuk bir ortamda muhafaza edilmelidir. Totopo ekmeği ise tuzlanmasından ötürü tazeliğini normal ekmeklere göre daha uzun süte koruyabilir ve kuru kraker olarak depolanabilir. Günümüzde özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika'da ticari olarak üretilen bazı ekmekler totopos olarak adlandırılmakla[2] lakin bu ekmeklerin gerek üretim, gerek lezzet bakımından orijinal Oaxaca totopa'sına göre farklılıkları bulunabilmektedir.

Totopo kelimesi Aztek dilinden gelen bir kökene sahip olup, tlaxcaltotopochtl kelimesinden türemiştir. Bu kelime tortilla, tlaxcall ve yıldırım kelimelerinin birleşmişti olup "çiğnemek için gürültülü tortilla'lar" anlamına gelmektedir.[3]

  1. ^ Nancy Zalavsky (1997). A Cook's Tour of Mexico: Authentic Recipes from the Country's Best Open-Air Markets, City Fondas and Home Kitchens (İngilizce). Macmillan. ss. 12-13. ISBN 9780312166083. 26 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2020. 
  3. ^ "Tortilla Has Many Origins". Indiana Post-Tribune/Sun-Times Media, LLC via HighBeam Research. Mayıs 1999. 11 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2012.