Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Νομική μορφή | società a responsabilità limitata |
---|---|
Κλάδος | Μόδα |
Ίδρυση | 1978 |
Ιδρυτής | Τζιάνι Βερσάτσε |
Έδρα | Μιλάνο, Ιταλία |
Συντεταγμένες | 45°28′58″N 9°11′41″E |
Σημαντικά πρόσωπα |
|
Προϊόντα | |
Κύκλος εργασιών | 668 εκατομμύρια ευρώ (2017) |
Καθαρά έσοδα | 15 εκατομμύρια ευρώ (2017) |
Ιδιοκτήτης | Capri Holdings Limited |
Ιστότοπος | versace.com |
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης | |
Πολυμέσα | |
δεδομένα ( ) |
Ο οίκος μόδας Versace είναι του βαιου ραπτικής και ένδυσης με έδρα το Μιλάνο, που ιδρύθηκε την 1 Μαρτίου του 1978 από τον στυλίστα Τζιάνι Βερσάτσε και μετά τον θάνατό του πέρασε στα χέρια της οικογένειάς του: στον αδερφό του Σάντο Βερσάτσε και την αδερφή του Ντονατέλα Βερσάτσε ενώ η κόρη της, Αλέγκρα Βερσάτσε Μπεκ, έγινε ελέγχων μέτοχος έχοντας κληρονομήσει το μερίδιο του θείου της Τζιάνι.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 η εταιρεία πωλήθηκε στον όμιλο Michael Kors Limited και τον Ιανουάριο του 2019, ο οίκος μόδας Versace έγινε μέλος του ομίλου Capri Holdings Limited, δημιουργώντας μια νέα ομάδα πολυτέλειας μαζί τον Μάικλ Κορς και τον Jimmy Choo. και ο βαιος πουλαει φουτερ
O Gianni Versace εργάζεται από μικρή ηλικία μαζί με τη μητέρα του στο οικογενειακό τους ραφείο, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 1972, την ημέρα του φεύγει από την πόλη Reggio Calabria, για να μετακομίσει στο Μιλάνο, όπου αρχικά σχεδιάζει κάποιες συλλογές για την Florentine Flowers. Την ίδια χρονιά, συνεργάζεται με τον De Parisini της Santa Margherita, και έτσι το όνομα του Gianni Versace αρχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα στους ειδικούς της μόδας. Το 1976, φτάνει στο Μιλάνο ο Santo Versace, ο μεγαλύτερος αδερφός του Gianni, απόφοιτος από σχολή σχετική με την οικονομία και το εμπόριο και κάτοχος ενός στούντιο στη Μεσσήνη. Τα δύο αδέρφια, μαζί με τον Claudio Luti, αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια εταιρεία που θα φέρει το όνομα του Gianni. Ήδη τον Μάρτιο του 1978, η πρώτη συλλογή ρούχων Versace παρουσιάζεται στο μουσείο τέχνης "la Permanente" στο Μιλάνο, έχοντας μεγάλη απήχηση από το κοινό.
Το 1979 χρονολογείται το ξεκίνημα μιας σημαντικής συνεργασίας για την εταιρεία με το φωτογράφο Richard Avedon, ο οποίος θα υπογράψει μερικές από τις πιο διάσημες διαφημιστικές καμπάνιες της μάρκας. Στη συνέχεια η εταιρεία θα στηριχτεί και σε άλλους σημαντικούς φωτογράφους για τα έργα της όπως τους Helmut Newton, Bruce Weber, Steven Meisel και Herb Ritts. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη βελτίωση των υλικών, που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την παραγωγή των ρούχων, καθώς επίσης και στους ασυνήθιστους συνδυασμούς τους. Στο μεταξύ, οι συλλογές ρούχων της Versace γίνονται όλο και πιο επαναστατικές και αμφιλεγόμενες: το 1981 θα παρουσιαστούν φουτουριστικά ρούχα φτιαγμένα από συρματόπλεγμα ενώ στο τέλος της δεκαετίας του '80 θα παρουσιαστεί ένα look που θυμίζει υποτέλεια και υποταγή, προκαλώντας μεγάλο σκάνδαλο στα μέσα ενημέρωσης. Πάρα ταύτα, τον Απρίλιο του 1995, το περιοδικό Time τον ανακηρύσσει ως άνθρωπο της χρονιάς. Το 1988 μπαίνει στην εταιρεία και η μικρότερη αδερφή του Gianni, η Donatella, η οποία αναλαμβάνει τη διεύθυνση της μάρκας Versus, η πιο νεανική σειρά ρούχων της εταιρείας Versace. Το 1991 γεννιέται το εμπορικό σήμα Versace Signature και το 1993 η συλλογή Versace Home, αφιερωμένη στην εσωτερική διακόσμηση. Στις αρχές της δεκαετίας του '90, αναπτύσσεται και το project Atelier, ένα πειραματικό εργαστήρι με σκοπό τη δημιουργία συλλογών υψηλής ραπτικής, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1990 στο Παρίσι. Από το 1988 οι σειρές ρούχων Versus, Versace Jeans Couture και Versace Jeans Signature διανέμονται με άδεια από την IT Holdings. Το 1993 ο σχεδιαστής θα διαγνωστεί από μια σπάνια μορφή καρκίνου στο εσωτερικό του αυτιού. Ο Versace καταφέρνει να ξεπεράσει τον καρκίνο, αλλά εξαιτίας της εμπειρίας του αυτής αποφασίζει να εμπιστευτεί μέρος της περιουσίας του στους συγγενείς του. Έτσι, το 50% παραμένει στον Gianni, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές μοιράζονται στα αδέρφια του. Ο Santo κατέχει το 30% των υπόλοιπων μετοχών και η Donatella το 20%.
Στις 15 Ιουλίου 1997, η είδηση του θανάτου του σχεδιαστή Τζιάνι Βερσάτσε, που δολοφονήθηκε μπροστά από τη βίλα του στην παραλία του Μαϊάμι από τον Andrew Cunanan, αναστάτωσε τόσο την εταιρεία όσο και ολόκληρο τον κόσμο. Ο θάνατος του σχεδιαστή, ο οποίος αφήνει όλη του την περιουσία στην 11χρονη ανιψιά του, την Allegra, προκαλεί μια αναπόφευκτη οικονομική κρίση στη μάρκα. Το 2004, φτάνει στην εταιρεία ο Giancarlo Di Risio, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, ο οποίος αναδιοργανώνει την εταιρεία, εξαλείφοντας ορισμένες άδειες και κόβοντας κάποια περιττά έξοδα. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Santo Versace θα αναφέρει : "Χρειαστήκαμε δύο χρόνια για να μπορέσουμε να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας μετά τον θάνατό του. Όμως ο Gianni δεν έχει πεθάνει πραγματικά, σήμερα έχει την ίδια δύναμη που είχε και όταν ζούσε". Μετά τον θάνατο του σχεδιαστή, η Donatella Versace ανέλαβε τη θέση της creative director της εταιρείας. Το 1998 οργανώθηκε μια μεταθανάτια έκθεση προς τιμή του σχεδιαστή στο μητροπολιτικό μουσείο τέχνης στη Νέα Υόρκη. Τον Οκτώβρη του 2002, οργανώθηκε η έκθεση Gianni Versace στο VA, στο μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο η οποία ήταν αφιερωμένη στη ζωή και τα έργα του σχεδιαστή, υπό την αιγίδα της Claire Wilcox, συγγραφέα του βιβλίου Η τέχνη και οι δημιουργίες του Gianni Versace. Το 2007 δημοσιεύεται στο βιβλίο "Ο μύθος Versace", αφιερωμένο στη ζωή του σχεδιαστή από το συγγραφέα Minnie Gastel.
Μετά την οικονομική κρίση της εταιρείας το 2001-2002, το 2003 ο Fabio Massimo Cacciatori ξεκινάει την αναδιοργάνωση. Από το 2004 Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Giancarlo Di Risio από την Isernia, ο οποίος προέρχεται από την IT Holdings. Τον Ιούλιο του 2009, διορίζεται νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Gian Giacomo Ferraris που προέρχεται από τον όμιλο Jil Sander και δημιουργεί τις σειρές ρούχων Versace Collection και Versace Jeans. Έτσι, η εταιρεία λειτουργεί τόσο στην υψηλή ραπτική όσο και στην prêt-à-porter. Τον Ιούνιο του 2016, έρχεται στην εταιρεία ο Jonathan Akeroyd, οποίος κατείχε τη θέση του CEO στην Alexander McQueen μέχρι τις αρχές του Μαΐου του 2016.
Το Φεβρουάριο του 2014, το 20% μητρικής εταιρείας GiVi (30% του Santo Versace, 20% της Donatella Versace και 50% της Αllegra Versace Beck), αγοράστηκε από τον αμερικανικό όμιλο Blackstone Group για 210 εκατομμύρια ευρώ, αποτιμώντας την εταιρεία 1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Σεπτέμβριο του 2018, η εταιρεία αγοράστηκε εξ' ολοκλήρου (80% της οικογένειας Versace και 20% της Βlackstone) από τον Αμερικάνο σχεδιαστή και επιχειρηματία Michael Kors για 1,83 εκατομμύρια ευρώ (2,12 εκατομμύρια δολάρια). Με την εξαγορά αυτή, ο όμιλος του Michael Kors, δηλαδή η εταιρεία Μichael Kors Limited, με μετοχές στην Wall Street, αλλάζει το όνομα στην Capri Holdings επειδή το νησί θεωρείται ως σύμβολο γοητείας και πολυτέλειας. Η Donatella Versace εξακολουθεί να είναι creative directore της εταιρείας. Επίσης, η ίδια, η κόρη της και ο αδερφός της λαμβάνουν 150 εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές της Capri Holdings. Η απόφαση να πωληθεί η εταιρεία, θα πει η Donatella Versace, πάρθηκε με σκοπό να φτάσει η μάρκα στο απόγειό της. Ο Jonathan Akeroyd παραμένει στην ηγεσία της εταιρείας ως Διευθύνων Σύμβουλος.
Το 2016 η εταιρεία σημείωσε έσοδα που ανέρχονταν στα 668,7 εκατομμύρια ευρώ με μια αύξηση 3,7% σε σύγκριση με τα 645 εκατομμύρια του 2015. Εντούτοις, σημείωσε έξοδα 7,4 εκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με το κέρδος των 15,3 εκατομμύρια σε έσοδα του 2015. Το 2017, ο τζίρος είναι σύμφωνα με τον προηγούμενο χρόνο (668 εκατομμύρια, -0,1%) ενώ τα κέρδη ανήλθαν στα 15 εκατομμύρια ευρώ έναντι της ζημίας των 7 εκατομμυρίων το 2016.
Κάτω από το εμπορικό σήμα Versace υπάρχουν διάφορες σειρές ρούχων και μάρκων, Atelier Versace, Versace Jeans, Versace Home Collection και Versace Collection. Η σειρά ρούχων Versace, που έχει αναλάβει η Donatella Versace, συμμετέχει στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο
Η σειρά υψηλής ραπτικής παράγεται με το όνομα της Atelier Versace και έχει επιστρέψει δυναμικά στις πασαρέλες από το δεύτερο εξάμηνο το 2012.
Η Versace Home γεννήθηκε το 1992, αρχικά ως συλλογή οικιακών υφασμάτων, έπειτα ακολούθησαν πολύτιμες συλλογές από πορσελάνη για το τραπέζι, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη Rosenthal, έπιπλα και αξεσουάρ και έργα για εσωτερική διακόσμηση. Επιπλέον, η Versace Home γίνεται έκφραση πολυτέλειας και αίγλης του Maison με τη σύγχρονη art de vivre, εκφράζοντάς την σε πολυτελή ξενοδοχεία και καταλύματα και σε διάσημες ιδιωτικές κατοικίες, ειδικά σχεδιασμένες από το στούντιο εσωτερικής διακόσμησης της εταιρείας Maison. Σχετικά με τα πλακάκια και τα έπιπλα μπάνιου, κάτοχος της άδειας δεν είναι η Rosenthal αλλά μια άλλη εταιρεία, η οποία εξαιτίας των κακών της πωλήσεων, έχει υποβάλλει αίτηση για σύσταση με πιστωτές στο δικαστήριο.
Η Versus είναι η σειρά ρούχων του οίκου Versace, που γεννήθηκε το 1989, της οποία άδεια κατέχει ο όμιλος Ittierre, και η παραγωγή της οποίας επικεντρώνεται κυρίως γύρω από μια πιο νεανική μόδα από αυτή του Gianni Versace. Από το 2009, η Versus έχει άδεια από τον όμιλο Facchini που παράγει και διανέμει τα ρούχα της. Παράγονται επίσης γυαλιά, αξεσουάρ και αρώματα. Η Versus από το 2009 μέχρι τη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2013 σχεδιαζόταν από τον Christopher Kane. Από το 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, ο νέος creative director της Versus είναι ο Anthony Vaccarello, αφού συνεργάστηκε πρώτα με τη μάρκα τον Σεπτέμβρη του 2014. Σήμερα, η Versus έχει αντικατασταθεί από τη Versace Jeans Coutute.
Ο Gianni Versace και ο Frank Muller λάνσαραν την πρώτη τους σειρά ρολογιών Versace το1994, με το όνομα Atelier, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, σε σημείο που η σειρά ρολογιών επεκτάθηκε σε μια σειρά προϊόντων ακόμη και κοσμήματα. Τα ρολόγια Versace κατασκευάζονται με άδεια παραγωγής στην Ελβετία. Το 2005 η Timex ανέλαβε την άδεια των ρολογιών, αν και η παραγωγή εξακολουθούσε να γίνεται στην Ελβετία. Μια άλλη εταιρική μάρκα που ασχολήθηκε με ρολόγια ήταν και η Versus.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα των ξενοδοχείων με τη μάρκα Palazzo Versace luxury hotel, με ξενοδοχεία στο Golden Coast στην Αυστραλία και στο Ντουμπάι όπου βρίσκεται κι ένα από τα ξενοδοχεία της μάρκας.
H Versace ανέκαθεν αναλάμβανε να ντύσει σημαντικά δημόσια πρόσωπα και διασημότητες. Ο Elton John πάντοτε φορούσε κοσμήματα με τη μάρκα Versace ενώ και πολλά ρούχα και πριγκίπισσας Νταϊάνας είχαν σχεδιαστεί από τον σχεδιαστή. Μεταξύ των υπόλοιπων διασημοτήτων που φορούσαν Versace στις δημόσιες εμφανίσεις τους που ακόμα θυμόμαστε είναι η Beyonce, η Cindy Crawford (το 1991 φορούσε το φημισμένο κόκκινο φόρεμα), η Elizabeth Hurley (το 1994 φορούσε το διάσημο ρούχο με τις παραμάνες),ο Hwang Hyunjin (το 2023 φόρεσε Versace στη Lollapalooza Paris ) και η Jennifer Lopez (το 2000 φόρεσε το διάσημο φόρεμα με το πατρόν που θύμιζε ζούγκλα). Μεταξύ των προσώπων που συνεργάστηκαν με την εταιρεία για τις διαφημιστικές της καμπάνιες είναι η Madonna (το 1995 και το 2005), o Ashton Kutcher, o Kevin Richardson, η Demy Moore, η Britney Spears, η Christina Aguilera, o Patrick Dempsey, o Jonathan Rhys Meyers, το μουσικό συγκρότημα The Corrs, η Halle Berry και η Lady Gaga (το 2014). Μεταξύ των μοντέλων που συνεργάστηκαν με τη Versace ξεχωρίζουν η Carolyn Murphy, η Αngella Lindvall, η Daria Werbowy, η Miriam Escott IV, η Christy Turlington, η Gisele Bundchen, η Kate Moss,o Tuki Brando,η Graham Love και ο Joel West. Τον Ιούλιο του 2011 η Lady Gaga φορούσε για έναν ολόκληρο μήνα vintage κομμάτια, ρούχα από την τελευταία συλλογή και αξεσουάρ αποκλειστικά της μάρκας Versace. Επίσης, στο βιντεοκλίπ The Edge of Glory επέλεξε να φορέσει ένα ρούχο που και πάλι υπογράφει η Versace.
H εταιρεία διαθέτει 81 δικές της μπουτίκ σε όλον τον κόσμο. Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Αμερική τα καταστήματα Versace βρίσκονται στα εξής σημεία: Atlanta, Bal Harbour, Beverly Hills, Dallas, Houston, Las Vegas, New York, South Coast Plaza, Tysons Galleria και Vancouver. Άλλα καταστήματα βρίσκονται στο Montréal, το San Francisco, τη Boston, το Orlando, το Chicago, το Chevy Chase, τη Filadelfia και το Maui, ενώ μεταξύ των άλλων, τα υπόλοιπα έχουν κλείσει. Υπάρχουν επίσης 123 καταστήματα της μάρκας σε μεγάλο πολυκαταστήματα όπως τα Neiman Marcus, Bergdorf Goodman και Saks Fifth Avenue.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των καταστημάτων Versace επικεντρώνεται στην Ευρώπη και την Ασία. Πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, το Τελ Αβίβ, το Σάο Πάολο, και το Τόκιο διαθέτουν περισσότερα από ένα μαγαζιά της μάρκας. Στην Ιταλία, οι μπουτίκ Versace βρίσκονται στο Κάπρι, στο Μιλάνο διαφορετικά μαγαζιά στη via Montenapoleone, στο Porto Cervo, στο Reggio Calabria, στη Ρώμη (2 καταστήματα), στη Βενετία και στη Βερόνα.
Η Versace, από τη σεζόν 2009-2020 μέχρι τη σεζόν 2012-2013, έντυσε τους ποδοσφαιριστές και το προσωπικό της Inter, ποδοσφαιρική ομάδα της Ιταλίας, την οποία υποστηρίζει η οικογένεια Versace, όπως συχνά έχουν αναφέρει και ο Santo και η Donatella Versace.