נייט בשנת 2010 | |
לידה |
24 בפברואר 1938 (בן 86) פורטלנד, אורגון |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
ידוע בשל | מייסד שותף בחברת נייקי |
השכלה |
|
מעסיק | אסיקס |
מפלגה | המפלגה הרפובליקנית |
nikeinc | |
פיליפ (פיל) המפסון נייט (באנגלית: Philip Hampson Knight, נולד ב-24 בפברואר 1938) הוא איש עסקים ופילנתרופ אמריקאי. אחד משני המייסדים של חברת נייקי, בה שימש בעבר כיושב ראש ומנכ"ל. פורבס העריך את הונו בנובמבר 2021 במעל 63 מיליארד דולר[1].
נייט נולד בפורטלנד, אורגון, ארצות הברית. אביו, ביל נייט, היה עורך דין שהיה המוציא לאור של העיתון "אורגון ז'ורנל". הוא גדל בשכונת איסטמורלנד בעיר ולמד בתיכון קליבלנד. הוא המשיך את לימודיו באוניברסיטת אורגון ובשנת 1959 סיים את לימודי התואר בעיתונות[2]. במהלך לימודיו התחרה בריצה למרחקים בינוניים. הישגו הטוב ביותר היה 4 דקות ו-10 שניות בריצת מייל[3].
לאחר סיום לימודיו התגייס לשירות צבאי. הוא שירת שנה כחייל סדיר ושבע שנים נוספות כחייל מילואים[2]. לאחר שנת השירות הסדיר החל בלימודי תואר שני בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת סטנפורד, לימודים אותם סיים בשנת 1962. הוא יצא לטיול ברחבי העולם ובחודש נובמבר הגיע לעיר קובה ביפן שם ראה את מותג נעלי הריצה טייגר, שיוצר על ידי חברת אוניטסוקה (Onitsuka) המקומית. הוא התרשם מאיכות הנעליים וממחירם הזול וקיבל את זכויות ההפצה של המותג במערב ארצות הברית[4]. לקח יותר משנה עד שנשלחו אליו זוגות הנעליים הראשונים. בזמן הזה עבד כרואה חשבון. לאחר שקיבל את המשלוח הראשון שלח שני זוגות לביל באוורמן, שהיה מאמן הריצה שלו באוניברסיטת אורוגון. נייט רצה למכור לבאוורמן את הזוגות ולקבל את חוות דעתו המקצועית לגבי איכותן. להפתעתו, באוורמן לא רק רכש את הנעליים, אלא הציע לו להפוך לשותף. בינואר 1964 הקימו השניים את חברת "ספורט הפס הכחול" (Blue Ribbon Sports), החברה שתהפוך בהמשך לנייקי.
בשנים הראשונות התבצעו מרבית המכירות מתא המטען של רכב הפלימות' של נייט. בשנת 1969 הגיעו המכירות למצב שאיפשר לנייט לעזוב את העיסוק בראיית חשבון ולעבוד במשרה מלאה בחברה שהקים[4]. ג'ף ג'ונסון, השכיר הראשון בחברה, הציע לשנות את שם החברה לנייקי על שם ניקה, אלת הניצחון במיתולוגיה היוונית. בשנת 1978 אימצה החברה את השם החדש. לוגו הסווש המפורסם של החברה עוצב בשנת 1971 על ידי קרולין דייווידסון, סטודנטית לעיצוב גרפי תמורת שכר של 35 דולרים. נייט לא אהב את הסמל החדש אבל אמר ש"יתגבר על זה"[5].
אולפני האנימציה של ויל וינטון חוו הצלחה גדולה במהלך שנות התשעים. ההצלחה הובילה לצמיחה מהירה של האולפנים. כתוצאה מכך נזקק וינטון לגיוס משקיעים נוספים. בשנת 1998 רכש נייט 15 אחוזים מהבעלות והכניס לעבודה את בנו טרוויס כאנימטור. לאחר מכן, הוא רכש את האולפנים, בטענה שניהולם כושל, וערך שינויים גדולים בהנהלה. בשנת 2003 הוא צירף את בנו לוועד המנהל של החברה. לאחר שווינטון עזב את החברה, שינה נייט את שמה ללייקה (Laika). הוא השקיע 180 מיליון דולר וסייע לחברה להוציא את "קרוליין", הסרט הראשון באורך מלא. בשנת 2009 הסרט זכה להצלחה מסחרית גדולה, וטרוויס קודם לתפקיד המנכ"ל ונשיא החברה באותה השנה[6][7].
במאי 2004 נסע מת'יו, בנו של נייט, לאל סלוודור על מנת לצלם סרטון לטובת ארגון "הילדים הנוצרים של העולם", מלכ"ר שמרכזו בפורטלנד. במהלך צלילה באגם אילופנגו, הסמוך לסן סלוודור נפטר כתוצאה מהתקף לב בו לקה בעומק 20 מטרים מתחת לפני המים. בנובמבר אותה שנה הודיע נייט על התפטרותו מתפקיד מנכ"ל נייקי. את מקומו תפס ויליאם פרז[8].
אולפני לייקה הקדישו את הסרט הקצר Moongirl, שיצא בשנת 2005 לזכרו של מת'יו. בשנת 2011 נקרא האצטדיון של אוניברסיטת אורגון על שמו של מת'יו נייט[9].
בחודש יוני 2015 הודיע נייט על פרישתו מתפקיד יושב ראש נייקי, אך הודיע על כוונתו להמשיך להיות מעורב בעסקי החברה[10]. באפריל 2016 פרסם ספר בשם "Shoe Dog" המתאר את תולדות החברה. הספר תורגם לעברית ויצא בהוצאת ידיעות ספרים" בשם "נעליים גדולות"[11].
נייט נחשב לתורם כספים גדול וסך התרומות שלו מוערך ביותר מ-2 מיליארד דולר. בשנת 2006 תרם 105 מיליון דולר לבית הספר לעסקים באוניברסיטת סטנפורד, ששינה את שמו ל"מרכז נייט לניהול"[12]. שנה לאחר מכן תרם, יחד עם אשתו, סכום של 100 מיליון דולר לטובת הקמת קרן תמיכה באתלטים ובתוכניות לקידום ספורט באוניברסיטת אורגון[13].
בשנת 2008 תרם 100 מיליון דולר למכון לחקר הסרטן באוניברסיטת אורוגון לבריאות ומדע (OHSU). בתמורה שקראה האוניברסיטה למכון המחקר על שמו של נייט[14]. בשנת 2013 הכריז כי יתרום 500 מיליון דולר למחקר אם האוניברסיטה תגייס סכום דומה בתוך שנתיים. ביוני 2015 הודיעה האוניברסיטה כי הגיעה ליעד הגיוס. בתמורה העביר נייט את הסכום המובטח[15].
בשנת 2016 הקים קרן מלגות בהיקף של 400 מיליון דולר לטובת סטודנטים באוניברסיטת סטנפורד[16]. באותה שנה תרם 500 מיליון דולר לטובת הקמת קמפוס חדש למדעים באוניברסיטת אורגון[17]. בחודש דצמבר גילה כי תרם למטרות צדקה מניות של נייקי בשווי 112 מיליון דולר[18].
תרומותיו של נייט לפעילות הספורט באוניברסיטת אורגון גררו מחאות מצד סטודנטים בשל תנאי העסקה של עובדי היצור בסדנאות יזע. המוחים דרשו מהנהלת האוניברסיטה שלא לקבל כספים הקשורים לחברת נייקי ולתמוך בקונסורציום לזכויות העובדים[19]. נשיא האוניברסיטה חתם על חוזה לשנה עם הקונסורציום, בתגובה ביטל נייט תרומה על סך 30 מיליון דולר[20]. בפברואר 2001 קיבל ה-OUS, הגוף המנהל של האוניברסיטאות באורגון, החלטה האוסרת על אוניברסיטאות ליצור קשרים עסקיים עם גופים המזוהים פוליטית, ביניהם ארגונים לזכויות עובדים. לאחר ביטול ההתקשרות החזיר נייט את התרומה ואף הגדיל אותה לסכום של 50 מיליון דולר[21][22].
בשנת 2000 נבחר נייט להיכל התהילה של הספורט באורגון בשל תרומתו המתמשכת לספורט במדינה. עד לתאריך בחירתו תרם נייט מעל ל-230 מיליון דולר לאוניברסיטת אורגון, רובם נועדו לקידום הספורט וספורטאים[23]. בשנת 2002 הוכרז על הצטרפותו להיכל התהילה של הכדורסל על שם ג'יימס נייסמית'. בנימוקי הבחירה הודגשת תרומתו המתמשכת לקידום הכדורסל בארצות הברית וברחבי העולם[24]. בשנת 2005 נבחר לחברות באקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים בשל תרומתו המתמשכת לעולם העסקים ופעילותו הפילנתרופית[25].