Temporada 1991-1992 del FC Barcelona

Infotaula temporada club esportiuFC Barcelona
Temporada 1991-1992
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
EquipFC Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Períodetemporada 1991-1992 Modifica el valor a Wikidata
Organigrama
President Josep Lluís Núñez
Entrenador Johan Cruyff
EstadiCamp Nou
Competició
Campionat de LligaCampió
Copa del ReiVuitens de final
Copa d'EuropaCampió
Supercopa d'EspanyaCampió
Local
Visitant

Les dades més destacades de la temporada 1991 - 1992 del Futbol Club Barcelona són les següents:[1][2]

Fets destacats

[modifica]

1991

[modifica]

Juliol

[modifica]
  • 1 juliol - És notícia que el president del FC Barcelona, Josep Lluís Nuñez, va voler crear una societat civil per adquirir els drets sobre el mexicà Hugo Sánchez i mantenir el compromís en secret durant el temps necessari perquè cessessin les crítiques al seu fitxatge. El mateix jugador va desestimar la idea quan ja estaven redactats els esborranys de constitució de l'esmentada societat i del contracte que se li oferia. El FC Barcelona comunica que els jugadors Miquel Àngel Nadal i Juan Carlos, seran presentats el 3 de juliol, a les 16 h, i el 4 de juliol, a les 13 h, respectivament.
  • 2 juliol - El primer reforç blaugrana 91-92, Miquel Àngel Nadal, arriba a Barcelona procedent de Mallorca. El jugador de 24 anys, inicia els controls mèdics pertinents a les dependències del INEF i de la mútua Asepeyo. Nadal afirma a la seva arribada que ve "per intentar jugar" i afegeix que està preparat per les exigències del tècnic Johan Cruyff, ja que al Mallorca ja va jugar "pràcticament en tots els llocs".
  • 3 juliol - Miquel Àngel Nadal és presentat com a nou jugador del FC Barcelona. El president del Barcelona Josep Lluís Nuñez es congratula de poder contar finalment amb l'exjugador del Mallorca, després d'intentar-lo la passada temporada. El president Josep Lluís Nuñez es queixa de la poca representativitat del futbol professional a la RFEF, arran de la decisió que pendrà avui la LFP sobre la proposta presentada inicialment pel Barça perquè els clubs puguin fitxar un quart estranger. En cas que finalment s'aprovés la proposta, el quart estranger del Barcelona podria ser el neerlandès Richard Witschge.
  • 4 juliol - Juan Carlos és presentat com a nou jugador blaugrana per a les pròximes tres temporades. Simultàniament, el president de l'Atlètic de Madrid, Jesús Gil, i el vicepresident barcelonista Joan Gaspart negocien a Madrid els detalls relacionats amb la cessió de Miquel Soler. L'assemblea general extraordinària de la Lliga de Futbol Processional (LFP), aprova per unanimitat l'ampliació a quatre de la quota de jugadors estrangers.
  • 5 juliol - La junta de govern del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona sanciona el doctor Rafael González Adrio i adverteix verbalment als doctors Josep Borrell i Carles Bestit per les discrepàncies sorgides arran de la intervenció quirúrgica practicada al jugador neerlandès Ronald Koeman l'1 d'octubre de 1990 a la mútua Asepeyo de Barcelona.
  • 6 juliol - Una jutgessa argentina podria haver dictat en pocs dies la presó preventiva per a l'exjugador del FC Barcelona Diego Armando Maradona, a l'existir "proves raonables" de què havia consumit cocaïna de forma "compartida". Maradona, no va haver d'ingressar finalment a la presó perquè la mesura de la magistrada va quedar en suspens.
  • 7 juliol - Negociacions per al traspàs de Miquel Soler a l'Atlètic de Madrid: El jugador es reunirà demà amb el vicepresident Joan Gaspart per tancar una cessió amb el club matalasser, amb qui el club blaugrana va arribar a un acord el passat 20 de juny.
  • 8 juliol - El jugador Miquel Soler dona el seu consentiment per anar cedit a l'Atlètic de Madrid la propera temporada. -- Joan Gaspart confirma l'interès del Barcelona per al neerlandès Richard Witschge, supeditat al fet que l'assemblea del futbol espanyol aprovi la incorporació del quart estranger.[3]
  • 9 juliol - Johan Cruyff defineix la plantilla per a la propera temporada, composta per divuit professionals i quatre jugadors del Barcelona Promeses, després de descartar a López Rekarte i a Urbano.
  • 10 juliol - Les empreses Arthur Andersen i Gassó Cía, entreguen al Barcelona l'informe d'auditoria corresponent a la temporada 1990-91 i el balanç de comptes del club a 30 de juny de 1991, dels quals es desprèn que l'entitat blaugrana va tancar el passat exercici amb un superàvit de 305 milions de pessetes.
  • 11 juliol - Sorteig de la primera eliminatòria de la Copa d'Europa: El campió de l'última Lliga de l'antiga RDA, el Hansa Rostock, serà el primer rival del FC Barcelona. El partit d'anada es disputarà en el Camp Nou el 18 de setembre i el de tornada en Rostock, el 2 d'octubre.
  • 12 juliol - Sorteig del calendari de Lliga 1991-92: La Lliga començarà el cap de setmana de l'1 de setembre amb un Barcelona-Reial Societat i quatre estrangers per cada equip de primera divisió. L'ampliació del contingent d'estrangers s'aprova d'acord amb els plantejaments de la Lliga de Futbol Professional (LFP).
  • 13 juliol - Josep Lluís Núñez es mostra satisfet per l'aprovació del quart estranger en els equips espanyols de primera divisió, iniciativa que havia promogut el FC Barcelona i que, segons el president blaugrana, farà més competitius a nivell internacional als equips espanyols.
  • 14 juliol - El FC Barcelona efectua l'Ajax d'Amsterdam una oferta per la cessió, amb opció a compra de Richard Witschge.
  • 15 juliol - El FC Barcelona deu 688,9 milions, enfront dels 920 de l'anterior, el que representa un superàvit de 305 milions durant la temporada passada. -- L'entrenador de l'Ajax d'Amsterdam, Leo Beenhakker, reconeix l'existència d'una oferta del FC Barcelona pel davanter Richard Witschge, encara que el seu club no està disposat a negociar sobre la base d'una cessió amb opció de compra.
  • 16 juliol - El Barça presenta les auditories i demà celebrarà l'assemblea de compromissaris. Els comptes del FC Barcelona, que es fan públics en el transcurs del desdejuni de treball que ofereix Josep Lluís Núñez als periodistes especialitzats en informació esportiva i econòmica, revelen que les seccions del club van totalitzar la passada temporada un dèficit de 748 milions de pessetes, xifra que no inclou els costos d'estructura.
  • 17 juliol - Més de 1.200 compromissaris, assisteixen a l'assemblea del club, que aprova el balanç del passat exercici i un pressupost de 6.388 milions de pessetes per a la pròxima temporada. L'Ajax d'Amsterdam rebutja oficialment la proposta del Barça de traspassar al seu jugador Richard Witschge mitjançant una operació de "leasing" i espera que el club blaugrana formuli una contraoferta.
  • 18 juliol - La comissió de govern de l'Ajuntament de Barcelona aprova sol·licitar, al Consell Superior d'Esports, la concessió de la medalla al Mèrit Esportiu per al Barça "per la seva activitat poliesportiva, especialment en la temporada 1990-91".
  • 19 juliol - El FC Barcelona manté converses amb quatre jugadors de cara a cobrir la plaça del quart estranger abans del pròxim dia 29. La directiva blaugrana segueix negociant la contractació de Richard Witschge i, simultàniament, discuteix les condicions d'un eventual fitxatge de dos futbolistes argentins, Diego Latorre i Gabriel Batistuta, i un davanter bolivià.
  • 20 juliol - El FC Barcelona té preparada l'ofensiva final per a aconseguir el fitxatge de Richard Witschge, jugador de l'Ajax d'Amsterdam. El vicepresident blaugrana Joan Gaspart, que duu personalment les negociacions amb el club neerlandès, efectuarà una nova oferta pel jove migcampista.
  • 21 juliol - El club blaugrana tanca l'acord amb l'Ajax d'Amsterdam pel fitxatge del jugador Richard Witschge.
  • 22 juliol - Richard Witschge, davanter de l'Ajax d'Amsterdam de 21 anys, viatjarà entre demà i demà passat a Barcelona per a discutir les condicions del contracte que el vincularà al FC Barcelona per a les pròximes temporades. El FC Barcelona i el Reial Mallorca tanquen les negociacions per a la cessió dels jugadors Herrera, Villena i Sergi al club insular durant la temporada 1991-92. D'aquesta manera, només estan pendents de resoldre la situació d'Urbano, López Rekarte i Roura, amb els quals Johan Cruyff no compta per a la pròxima campanya.
  • 23 juliol - El futbolista neerlandès Richard Witschge arriba al migdia a Barcelona per a negociar les condicions del seu futur contracte amb el FC Barcelona. -- El club blaugrana fitxa per al filial al jugador santanderí de 15 anys, Iván de la Peña e incorpora a l'exjugador barcelonista Esteban al cos d'entrenadors del futbol base.
  • 24 juliol - Richard Witschge, compromès amb el FC Barcelona per als pròxims set anys, accepta que el seu contracte inclogui una clàusula de resolució de 1.100 milions de pessetes.
  • 25 juliol - El FC Barcelona presenta a Richard Witschge. El nou integrant de la plantilla que dirigeix Johan Cruyff afirma que "el Ajax és un gran club, però el Barça és molt més, és una manera de vida".
  • 26 juliol - El jurat d'apel·lació de la UEFA confirma la sanció de cinc partits en competicions europees al jugador del FC Barcelona, Guillermo Amor. El futbolista blaugrana va ser expulsat en el partit de semifinals de la Recopa contra el Juventus FC.
  • 27 juliol - Luis María López Rekarte arriba a un acord amb el Deportivo de La Coruña per a jugar en aquest equip les tres pròximes temporades. El jugador tenia contracte amb el Barça per una temporada més, però no hi contava en els plans de l'entrenador Johan Cruyff. El club blaugrana percebrà 50 milions de pessetes pel traspàs.
  • 28 juliol - El FC Barcelona presentará demà a la plantilla amb la qual pensa afrontar la temporada 1991-92, quarta de Johan Cruyff, amb la gran novetat del centrecampista Richard Witschge. L'entrenador neerlandès no vol Urbano ni Roura en la concentració d'Odoorn.
  • 29 juliol - El FC Barcelona presenta la seva plantilla 1991-92 enmig d'un ambient general d'eufòria i amb més de 30.000 afeccionats en les graderies del Camp Nou. L'entrenador Johan Cruyff i el seu compatriota Richard Witschge acaparen l'atenció del públic i s'emporten les millors ovacions. Cruyff afirma després de la presentació que aquest any "haurà una batalla per guanyar-se un lloc en l'equip" i que prefereix "guanyar una altra Lliga que la Copa d'Europa".
  • 30 juliol - Els jugadors i tècnics arriben a Odoorn després de dues hores de vol fins a Amsterdam i altres dues d'autocar fins a aquesta petita població del nord d'Països Baixos. Els blaugranes realitzaran durant els dotze dies de la seva concentració de pretemporada gairebé trenta entrenaments i cinc partits amistosos, a raó de tres sessions de treball per dia.
  • 31 juliol - El Barça guanya per 3-0 (Laudrup, Salinas i Carreras) al HSC-21 de Haaksbergen, equip aficionat, en el seu primer partit de pretemporada, disputat davant uns 4.000 espectadors. El preparador físic del F.C. Barcelona, Ángel Vilda, adverteix que "els jugadors patiran molt durant els pròxims dies, fins que el seu organisme assimili el treball que estan realitzant en aquestes primeres jornades de la pretemporada".

Agost

[modifica]
  • 1 agost - Roda de premsa de Johan Cruyff en la qual es mostra altament satisfet de com els seus jugadors estan desenvolupant el treball de pretemporada a Odoorn i afirma que la primera oportunitat la tindrà l'equip que va guanyar la Lliga.[4]
  • 2 agost - Segon partit de pretemporada en terres holandeses contra l'equip amateur SV Zutphen. El Barça guanya per 15-0. Els golejadors són Begiristain (4), Nadal (3), Guardiola (2), Stoítxkov (2), Goikoetxea, Witschge, Koeman i Bakero. Amb 0-0 al marcador, Cruyff no perdona als jugadors suplents i substituïx a gairebé a tot l'equip als 21 minuts de partit. -- Primeres conseqüències del treball físic: Koeman reduïx el ritme de treball i Wistchge sofreix nafres en el seu peu esquerre.
  • 3 agost - La decisió de Johan Cruyff, de substituir als deu jugadors de camp quan es complia el minut 21 del partit Zutphen-FC Barcelona, no sembla haver afectat als futbolistes que van ser objecte del canvi. "Ja estem acostumats a aquest tipus d'actuacions" és la resposta general.
  • 4 agost - El Barça goleja per 14-0 a altre modest equip neerlandès, el SV Raalte, en el curs de la seva concentració de la pretemporada en la localitat d'Odoorn. Els golejadors són Alexanko, Koeman de penal, Carreras, Eusebio, Stoítxkov, Goikoetxea, Witschge, Julio Salinas (3), Nando, Laudrup (2) i Roura. Es tracta del tercer partit de l'equip de Johan Cruyff durant la seva estada d'aquest estiu als Països Baixos.
  • 5 agost - Michael Laudrup reconeix l'interès que el Paris Saint Germain té per contractar els seus serveis, però anuncia que li agradaria complir l'any de contracte que li queda amb el Barcelona i tornar al seu país per a jugar com amateur. -- La plantilla del FC Barcelona reprèn a la tarda l'activitat, després de gaudir de vint-i-quatre hores de descans. -- El Barcelona B ascendirà a Segona Divisió A, en substitució de l'Oriola CF, descendit per impagament de deutes.
  • 6 agost - Johan Cruyff considera molt útil l'ascens del Barcelona B a Segona A encara que ha arribat massa tard, ja que el descarti i fitxatge de jugadors ja està fet. -- Nadal pateix un trencament parcial de fibres en l'abductor de la cama dreta que el farà estar de baixa durant unes tres setmanes.
  • 7 agost - En el quart partit de pretemporada en terres holandeses, el Barça empata 2-2 contra l'FC Groningen, en el qual es considera el primer partit amistós d'importància. Els golejadors són Bakero, Djurovski de penal, Laudrup i Wizigu. Julio Salinas no juga al patir un trencament de fibres en la cama dreta, que li farà estar tres setmanes de baixa.
  • 8 agost - Els jugadors Koeman, Begiristain, Amor i Witschge estan sota tractament i és molt possible que algun d'ells no pugui intervenir en el proper partit, a conseqüència de cops rebuts durant l'amistós jugat a Groningen.
  • 9 agost - L'expedició barcelonista arriba a mitja tarda a Bruges, després d'un llarg viatge en autocar. El grup surt d'Odoorn a les deu del matí, esmorza a Breda i finalitza el seu trajecte al caient de les cinc de la tarda, amb el temps just per a instal·lar-se en un hotel dels afores i celebrar una sessió d'entrenament. Només Nadal i Julio Salinas segueixen indisponibles per al partit de demà contra el Bruges
  • 10 agost - Cinquè partit de pretemporada del Barça enfront del Bruges. El partit acaba en empat (1-1), amb Stoítxkov com a golejador—Roda de premsa al migdia de Johan Cruyff a Knokke-Heist. El tècnic neerlandès valora "molt positivament" els resultats de la concentració als Països Baixos i Bèlgica i afirma que amb aquesta plantilla "podem afrontar les tres competicions (Liga, Copa d'Europa i Copa del Rei) amb possibilitats d'aconseguir els títols".
  • 11 agost - L'expedició barcelonista torna a Barcelona de la seva concentració de pretemporada "amb tots els objectius coberts", segons Johan Cruyff. En tretze dies d'estada als Països Baixos i Bèlgica, la plantilla blaugrana ha realitzat més de 30 hores d'entrenament, ha assajat variants tàctiques i ha iniciat el procés d'adaptació dels seus quatre nous jugadors.
  • 12 agost - Els jugadors del Hansa Rostock, rival del Barça a la Copa d'Europa, estan descontents amb el que paga el club i aspiren a una millora salarial.
  • 13 agost - El Barcelona afronta el seu doble compromís en els tornejos de Palma i La Línea de la Concepción, amb les baixes dels lesionats Nadal i Julio Salinas. El fort ritme en els entrenaments en Odoorn i les dues trobades davant el Groningen i el Bruges, units als dos imminents partits, justifiquen una previsible davallada en el joc blaugrana, segons Cruyff.
  • 14 agost - Partit del Trofeu Palma de Mallorca entre el Barça y el Reial Mallorca que acaba amb derrota dels blaugranes per 3 a 1. Carles Busquets és expulsat i l'únic gol el fa Hristo Stoítxkov.
  • 15 agost - Tot i la derrota enfront del Mallorca, Johan Cruyff diu sentir-se satisfet del rendiment del seu equip i justifica el mal resultat culpant a la calor que van haver de suportar els jugadors i al "sot físic, que no de joc, fruit de l'excés d'activitat".
  • 16 agost - El Barça aconsegueix el trofeu "Ciutat de La Línia" enfront del Honved per 1 a 0, amb gol d'Albert Ferrer.
  • 17 agost - Arribada del Barcelona a la ciutat comtal, després de la seva victòria en el Torneig Ciutat de la Línia, i descans de la plantilla, que tornarà demà als entrenaments.
  • 18 agost - Entrenament del Barcelona, cara al partit del Trofeu Joan Gamper. El Barça arriba al seu torneig amb un saldo positiu: una victòria (Honved 1-0), dos empats (Groningen 2-2 i Bruges 1-1) i una derrota (Mallorca 1-3).
  • 19 agost - Johan Cruyff anuncia que el mínim que pot oferir l'equip al Gamper, en la seva presentació en el Camp Nou contra el Rapid de Viena, "és el mateix futbol de l'any passat".
  • 20 agost - XXVI Trofeu Joan Gamper: El Barcelona guanya per 4-1 al Rapid de Viena i es planta a la final que disputarà enfront de l'Olympique de Marsella, després que el conjunt francès derrotés per 2-1 a l'Internacional de Porto Alegre, en l'altre partit disputat del Gamper. Els golejadors del Barça són Koeman de penal, Cristobal, Laudrup i Begiristain. -- Josep Lluís Núñez, president del FC Barcelona, manifesta durant la celebració del XIV Congrés de Penyes Barcelonistes que el principal objectiu del club aquesta temporada és "guanyar les copes d'Europa de futbol i de bàsquet". Núñez aprofita l'ocasió per a llançar un dur atac a la Llei de Societats Anònimes Esportives.
  • 21 agost - XXVI Trofeu Joan Gamper: El Barcelona s'adjudica el torneig, després de guanyar per 3-0 a l'Olympique de Marsella, amb gols d'Aitor Begiristain (2) i Stòichkov.
  • 22 agost - Miquel Àngel Nadal, ja està en condicions de reaparèixer després de la lesió muscular que va sofrir durant el "stage" d'Odoorn, i té l'alta per a jugar el proper partit a Santander.
  • 23 agost - L'expedició barcelonista viatja a Santander on demà disputarà un amistós amb el Racing.
  • 24 agost - El Barcelona perd l'amistós enfront del Racing de Santander per 1-0. Busquets torna a ser expulsat.
  • 25 agost - Arribada de l'expedició barcelonista a Barcelona i descans de la plantilla.
  • 26 agost - Díaz Agüero arbitrarà el primer partit de Lliga del Barça enfront de la Reial Societat.
  • 27 agost - Cruyff complirà una sanció de dos partits i no s'asseurà a la banqueta del Barça en els dos pròxims partits de Lliga, a l'haver de complir una sanció per la seva expulsió en el partit de Copa contra l'Atlètic de Madrid de temporada passada.
  • 28 agost - Sota la denominació "Task Force 2.000", destacats personatges del futbol debaten la introducció de noves regles. El president barcelonista Josep Lluís Núñez defensa la idea que les normes que pretenen imposar-se no beneficien a l'espectacle, sinó als equips de tarannà defensiu. -- Albert Ferrer és triat pels mitjans de comunicació barcelonins el millor jugador del seu equip en el torneig Joan Gamper, en votació organitzada per El Corte Inglés.

Octubre

[modifica]

Novembre

[modifica]
  • 3 novembre - El Barcelona empata a dos al camp del Logroñés i perd un punt més en relació al Real Madrid, líder de la Lliga a set punts dels blau-grana.[8] Ferrer pateix una rotura del lligament creuat anterior del genoll esquerre de la que és operat l'endemà.[9]
  • 6 novembre - El Barça es classifica a l'últim minut per a la lligueta europea.[10]
  • 17 novembre - El Barça goleja a la Corunya (0-4) i manté les seves aspiracions a la Lliga.[11]

Desembre

[modifica]
  • 7 desembre - El Barça guanya el Tenerife (5-3) en un partit en què Cruyff va substituir Stoitxkov al minut 25 per evitar-ne l'expulsió.[12]

1992

[modifica]

Gener

[modifica]
  • 5 gener - El Barça se situa a cinc punts del Reial Madrid.[13]
  • 12 gener - El Barça se situa segon avançant l'Atlético de Madrid.[14]
  • 19 gener - Els blau-grana guanyen un emocionant derbi per 4 gols a 3 i es posen a tres punts del Reial Madrid.[15]

Febrer

[modifica]
  • 8 febrer - El Barcelona guanya a casa el Sevilla amb un gol providencial de Salinas.[16]

Març

[modifica]
  • 7 març - Barça i Madrid empaten a un.[17]

Abril

[modifica]
  • 11 abril - El Barça falla un penal i perd per 1-0 al camp del València.[18]
  • 15 abril - El Barça guanya al Benfica i es classifica per la final de la Copa d'Europa de futbol.[19]
  • 25 abril - El Barça cau per 2 a 1 a Tenerife.[20]

Maig

[modifica]

Juny

[modifica]
  • 7 juny - El Barça guanya el títol de Lliga gràcies a la victòria sobre l'Athletic de Bilbao 2-0 convinada amb la derrota del Real Madrid a Tenerife 3-2 després d'haver-se avançat 0-2.[24]

Plantilla

[modifica]
N. Pos. Nac. Jugador
 — POR Catalunya Carles Busquets
 — POR Espanya Andoni Zubizarreta
 — DEF Catalunya Albert Ferrer
 — DEF Espanya José Ramón Alexanko
 — DEF Espanya Juan Carlos
 — DEF Països Baixos Ronald Koeman
 — DEF Espanya Ricardo Serna
 — DEF Illes Balears Miguel Ángel Nadal
 — DEF Espanya Nando
 — DEF Espanya Cristóbal Parralo
 — DEF Catalunya Lluís Carreras
N. Pos. Nac. Jugador
 — MIG País Valencià Guillermo Amor
 — MIG Espanya José Mari Bakero (capità)
 — MIG Espanya Eusebio
 — MIG Catalunya Pep Guardiola
 — MIG Països Baixos Richard Witschge
 — DAV Espanya Txiki Begiristain
 — DAV Espanya Ion Andoni Goikoetxea
 — DAV Espanya Julio Salinas
 — DAV Dinamarca Michael Laudrup
 — DAV Catalunya Antoni Pinilla
 — DAV Bulgària Hristo Stoítxkov

Altes

[modifica]
N. Pos. Nac. Jugador
DEF Espanya Juan Carlos (De l'Atlètic de Madrid)
DEF Illes Balears Nadal (Del Mallorca, 150 milions de pesetes)[25]
MIG Països Baixos Richard Witschge (De l'Ajax Amsterdam, 450 milions de pesetes)[25]
DEF Catalunya Cristóbal (Del CD Logroñés, 50 milions de pesetes)[25]
- MIG Catalunya Guardiola (Ascendit del FC Barcelona B)

Baixes

[modifica]
N. Pos. Nac. Jugador
- DEF Espanya Julio Alberto (retirat)
- DEF Catalunya Soler (A l'Atlètic de Madrid)
- DEF Espanya López Rekarte (Al Deportivo de la Coruña)
- POR Espanya Sergi (Cedit al Mallorca)
 — MIG Espanya Urbano (A l'Español)
 — DAV Catalunya Antoni Pinilla (Cedit al Reial Club Deportiu Mallorca)

Equip tècnic

[modifica]


Alineació tipus del FC Barcelona la temporada 1990-91

Resultats

[modifica]

Una panoràmica de les competicions en què el Barcelona va participar en la temporada 1991-1992.

Primera Divisió Copa del Rei Supercopa d'Espanya Copa d'Europa
Campió 1/8 final Campió Campió

Equipament

[modifica]

Marca esportiva: Meyba

Titular
Visitant
Alternatiu
Alternatiu
Porter

Partits

[modifica]

Supercopa

[modifica]
15 d'octubre de 1991 (1991-10-15) Atlètic de Madrid 0-1 FC Barcelona Madrid
21:00 CET
Amor Gol 86' Estadi Vicente Calderón
Assistència 15,000 espectadors
Àrbitre José Merino González
29 d'octubre de 1991 (1991-10-29) FC Barcelona 1-1 Atlètic de Madrid Barcelona
20:45 CET
Bakero Gol 69' Alfredo Gol 39' Estadi Camp Nou
Assistència 45,000 espectadors
Àrbitre José Luis Pajares

Lliga

[modifica]
Pos Equip PJ PG PE PP GF GC DG Pts Classificació o descens
1 FC Barcelona (C) 38 23 9 6 87 37 +50 55 Classificació per la Primera ronda de la Lliga de Campions
2 R. Madrid 38 23 8 7 78 32 +46 54 Classificació per la Primera ronda de la Copa de la UEFA
3 At. Madrid 38 24 5 9 67 35 +32 53 Classificació per la Primera ronda de la Recopa d'Europa.[a]
4 València CF 38 20 7 11 63 42 +21 47 Classificació per la Primera ronda de la Copa de la UEFA
5 Reial Societat 38 16 12 10 44 38 +6 44
6 R. Zaragoza 38 17 7 14 40 41 −1 41
7 Albacete 38 16 8 14 45 47 −2 40
8 Sporting Gijón 38 15 8 15 37 43 −6 38
9 Real Burgos 38 12 13 13 40 43 −3 37
10 Logroñés 38 13 10 15 36 51 −15 36
11 Oviedo 38 14 8 16 41 46 −5 36
12 Sevilla FC 38 13 8 17 48 45 +3 34
13 CD Tenerife 38 12 10 16 46 50 −4 34
14 Athletic Club 38 13 7 18 38 58 −20 33
15 Osasuna 38 10 13 15 30 40 −10 33
16 RCD Español 38 12 8 18 43 60 −17 32
17 Deportivo La Coruña (O) 38 8 15 15 37 48 −11 31 Disputen la promoció
18 Cadis CF (O) 38 7 14 17 32 55 −23 28
19 Real Valladolid (R) 38 7 13 18 31 53 −22 27 Descens a la Segona Divisió
20 RCD Mallorca (R) 38 10 7 21 30 49 −19 27
Actualitzat fins al(s) partit(s) jugat(s) el complete. Font: BDFútbol

Regles de classificació: 1) Punts; 2) Enfrontaments directes; 3) Diferència de gols; 4) Quantitat de gols marcats
(C) Campió; (O) Guanyador del play-off; (R) Relegat
31 d'agost de 1991 (1991-08-31) FC Barcelona 2–0 Reial Societat Barcelona
1 Informe Estadi Camp Nou
6 de setembre de 1991 (1991-09-06) Sevilla FC 4–2 FC Barcelona Sevilla
2 Informe Estadi Estadi Ramón Sánchez Pizjuán
13 de setembre de 1991 (1991-09-13) FC Barcelona 3-1 Reial Saragossa Barcelona
3 Informe Estadi Camp Nou
27 de setembre de 1991 (1991-09-27) Sporting de Gijón 2-1 FC Barcelona Gijon
4 Informe Estadi Estadi El Molinón
6 d'octubre de 1991 (1991-10-06) FC Barcelona 1-2 Reial Oviedo Barcelona
5 Informe Estadi Camp Nou
19 d'octubre de 1991 (1991-10-19) Reial Madrid 1-1 FC Barcelona Madrid
6 Informe Estadi Estadi Santiago Bernabéu
26 d'octubre de 1991 (1991-10-26) FC Barcelona 1-0 Atlètic de Madrid Barcelona
7 Informe Estadi Camp Nou
2 de novembre de 1991 (1991-11-02) CD Logroñes 2-2 FC Barcelona Logronyo
8 Informe Estadi Las Gaunas
9 de novembre de 1991 (1991-11-09) FC Barcelona 2-0 Osasuna Barcelona
9 Informe Estadi Camp Nou
16 de novembre de 1991 (1991-11-16) Deportivo La Coruña 0-4 FC Barcelona La Corunya
10 Informe Estadi Estadi de Riazor
22 de novembre de 1991 (1991-11-22) FC Barcelona 3-1 València CF Barcelona
11 Informe Estadi Camp Nou
29 de novembre de 1991 (1991-11-29) Albacete Balompié 1-1 FC Barcelona Albacete
12 Informe Estadi Estadi Carlos Belmonte
6 de desembre de 1991 (1991-12-06) FC Barcelona 5-3 CD Tenerife Barcelona
13 Informe Estadi Camp Nou
14 de desembre de 1991 (1991-12-14) Real Burgos 2-2 FC Barcelona Burgos
14 Informe Estadi El Plantío
20 de desembre de 1991 (1991-12-20) FC Barcelona 4-1 Cadis CF Barcelona
15 Informe Estadi Camp Nou
4 de gener de 1992 (1992-01-04) RCD Mallorca 1-2 FC Barcelona Mallorca
16 Informe Estadi Estadi Lluís Sitjar
11 de gener de 1992 (1992-01-11) FC Barcelona 2-1 Reial Valladolid Barcelona
17 Informe Estadi Camp Nou
18 de gener de 1992 (1992-01-18) FC Barcelona 4-3 RCD Español Barcelona
18 Informe Estadi Camp Nou
24 de gener de 1992 (1992-01-24) Athletic Club 0-2 FC Barcelona Bilbao
19 Informe Estadi Estadi San Mamés
1 de febrer de 1992 (1992-02-01) Reial Societat 2-1 FC Barcelona Sant Sebastià
20 Informe Estadi Estadi d'Atotxa
7 de febrer de 1992 (1992-02-07) FC Barcelona 1-0 Sevilla FC Barcelona
21 Informe Estadi Camp Nou
14 de febrer de 1992 (1992-02-14) Reial Saragossa 0-4 FC Barcelona Saragossa
22 Informe Estadi Estadi de La Romareda
22 de gener de 1992 (1992-01-22) FC Barcelona 1-1 Sporting de Gijón Barcelona
23 Informe Estadi Camp Nou
28 de febrer de 1992 (1992-02-28) Reial Oviedo 0-2 FC Barcelona Oviedo
24 Informe Estadi Estadi Carlos Tartiere
6 de març de 1992 (1992-03-06) FC Barcelona 1-1 Reial Madrid Barcelona
25 Informe Estadi Camp Nou
13 de març de 1992 (1992-03-13) Atletico de Madrid 2-2 FC Barcelona Madrid
26 Informe Estadi Estadi Vicente Calderón
21 de març de 1992 (1992-03-21) FC Barcelona 1-0 CD Logroñes Barcelona
27 Informe Estadi Camp Nou
27 de febrer de 1992 (1992-02-27) Osasuna 0-0 FC Barcelona Pamplona
28 Informe Estadi El Sadar
4 d'abril de 1992 (1992-04-04) FC Barcelona 4-1 Deportivo La Coruña Barcelona
29 Informe Estadi Camp Nou
10 d'abril de 1992 (1992-04-10) València CF 1-0 FC Barcelona València
30 Informe Estadi Estadi de Mestalla
17 d'abril de 1992 (1992-04-17) FC Barcelona 7-1 Albacete Balompié Barcelona
31 Informe Estadi Camp Nou
24 d'abril de 1992 (1992-04-24) CD Tenerife 2-1 FC Barcelona Santa Cruz de Tenerife
32 Informe Estadi Estadi Heliodoro Rodríguez López
2 de maig de 1992 (1992-05-02) FC Barcelona 1-1 Real Burgos Barcelona
33 Informe Estadi Camp Nou
9 de maig de 1992 (1992-05-09) Cadis CF 0-2 FC Barcelona Cadis
34 Informe Estadi Estadi Ramón de Carranza
15 de maig de 1992 (1992-05-15) FC Barcelona 3-0 RCD Mallorca Barcelona
35 Informe Estadi Camp Nou
23 de maig de 1992 (1992-05-23) maig 1992 Reial Valladolid 0-6 FC Barcelona Valladolid
36 Informe Estadi Estadi José Zorrilla
30 de maig de 1992 (1992-05-30) RCD Español 0-4 FC Barcelona Barcelona
37 Informe Estadi Estadi de Sarrià
6 de juny de 1992 (1992-06-06) FC Barcelona 2-0 Athletic Club Barcelona
38 Informe Estadi Camp Nou

Copa

[modifica]

Vuitens de final

9 de gener de 1992 (1992-01-09) València CF 2-0 FC Barcelona València
Estadi Estadi de Mestalla
22 de gener de 1992 (1992-01-22) FC Barcelona 4-2
(Total: 4-4)
València CF Barcelona
Estadi Camp Nou
Tanda de penals
4-5

Copa d'Europa

[modifica]

Primera ronda

18 de setembre de 1991 (1991-09-18) FC Barcelona 3–0 Hansa Rostock[26] Barcelona
Laudrup Gol 25'47'
Goikoetxea Gol 77'
Report Estadi Camp Nou
Assistència 65,000 espectadors
Àrbitre Alphonse Constantin (Bèlgica)
2 d'octubre de 1991 (1991-10-02) Hansa Rostock 1–0 FC Barcelona Rostock
Spies Gol 66' Report Estadi Ostseestadion
Assistència 8,000 espectadors
Àrbitre Pierluigi Pairetto (Itàlia)

Segona ronda

23 d'octubre de 1991 (1991-10-23) FC Barcelona 2–0 Kaiserslautern Barcelona
Begiristain Gol 41'53' Report Estadi Camp Nou
Assistència 65,000 espectadors
Àrbitre Gérard Biguet (França)
6 de novembre de 1991 (1991-11-06) Kaiserslautern 3–1 FC Barcelona Kaiserslautern
Hotić Gol 35'49'
Goldbæk Gol 76'
Report Bakero Gol 90' Estadi Fritz-Walter-Stadion
Assistència 30,200 espectadors
Àrbitre Erik Fredriksson (Suècia)

Fase de grups: Grup B

[modifica]
27 de novembre de 1991 (1991-11-27) FC Barcelona 3–2 Sparta Praga Barcelona
20:45
Amor Gol 14'
Laudrup Gol 34'
Bakero Gol 61'
Report Vrabec Gol 19'
Němeček Gol 64'
Estadi Camp Nou
Assistència 80,000 espectadors
Àrbitre Kim Milton Nielsen (Dinamarca)
11 de desembre de 1991 (1991-12-11) SL Benfica 0–0 FC Barcelona Lisboa
22:00
Report Estadi Estádio da Luz
Assistència 70,000 espectadors
Àrbitre Bruno Galler (Suïssa)
4 de març de 1992 (1992-03-04) Dinamo Kíev 0–2 FC Barcelona Kíev
19:00
Report Stòitxkov Gol 33'
Salinas Gol 66'
Estadi Republican Stadium
Assistència 48,500 espectadors
Àrbitre Guy Goethals (Bèlgica)
18 de març de 1992 (1992-03-18) FC Barcelona 3–0 Dinamo Kíev Barcelona
20:45
Stòitxkov Gol 60'81'
Salinas Gol 88'
Report Estadi Camp Nou
Assistència 53,000 espectadors
Àrbitre Karl-Josef Assenmacher (Alemanya)
1 d'abril de 1992 (1992-04-01) Sparta Praga 1–0 FC Barcelona Praga
18:00
Siegl Gol 65' Report Estadi Letná Stadium
Assistència 27,374 espectadors
Àrbitre Bo Karlsson (Suècia)
15 d'abril de 1992 (1992-04-15) FC Barcelona 2–1 SL Benfica Barcelona
20:00
Stòitxkov Gol 10'
Bakero Gol 25'
Report Brito Gol 29' Estadi Camp Nou
Assistència 100,000 espectadors
Àrbitre Hubert Forstinger (Àustria)

Final

[modifica]
20 de maig de 1992 (1992-05-20) UC Sampdoria 0–1 FC Barcelona Londres
19:15 BST
Report Koeman Gol 111' Estadi Wembley
Assistència 70,827 espectadors
Àrbitre Aron Schmidhuber (Alemanya)

Copa Generalitat

[modifica]
Quarts de final
7 maig 1992 FC Barcelona 5 - 0 CE Premià Vilassar de Mar
Laudrup Gol 16'
Salinas Gol 30'73'83'
Stoitchkov Gol 75'
[27] Estadi Camp Municipal de Vilassar
Àrbitre Olivan Javierre
Semifinal
3 juny 1992 UE Lleida 2 - 0 FC Barcelona Lleida
Amavisca Gol 57'
Serrano Gol 78'
[28] Estadi Camp d'Esports
Assistència 7.000 espectadors
Àrbitre Vico Díaz

Notes

[modifica]
  1. Atlético de Madrid classificat per la Recopa d'Europa com a campió de Copa.

Referències

[modifica]
  1. Plantilla del FC Barcelona, 1991-1992
  2. [enllaç sense format] http://www.blaugranas.com/wiki/historia_del_barcelona Història del FC Barcelona[ al web del FC Barcelona]
  3. 1991: Witschge, el mejor '10' d'Europa, El Mundo Deportivo
  4. Cruyff asegura que la primera oportunidad la tendrán los jugadores que ganaron la Liga, La Vanguardia, 2 d'agost de 1991
  5. «El Barça perd davant l'Oviedo i ja es posa 6 punts per sota dels dos equips de Madrid». Avui, 07-10-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  6. «El Barça empata a un a Madrid en un partit amb la sort d'esquena». Avui, 20-10-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  7. «El Barça guanya l'Atlètic amb un gran gol de Stoitxkov». Avui, 27-10-1991. [Consulta: 27 juny 2020].
  8. «El Barça perd un punt al camp del Logronyès i l'Espanyol ja és cuer». Avui, 04-11-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  9. «Carreras és l'única novetat del Barça, que ja és a Kaiserslautern». Avui, 05-11-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  10. «El Barça es classifica a l'últim minut per a la lligueta europea». Avui, 07-11-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  11. «El Barça goleja a la Corunya (0-4) i manté les seves aspiracions a la Lliga». Avui, 18-11-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  12. «El Barça guanya el Tenerife (5-3) i Cruyff castiga Stoitxkov». Avui, 08-12-1991. [Consulta: 14 juny 2020].
  13. «La victòria del Barça a Mallorca (1-2) el situa a cinc punts del Reial Madrid». Avui, 06-01-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  14. «Dos gols de Salinas posen el Barça al segon lloc mentre l'Espanyol ja és cuer». Avui, 13-01-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  15. «El Barça s'imposa a un Espanyol molt lluitador». Avui, 20-01-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  16. «El Barcelona guanya a casa el Sevilla amb un gol providencial de Salinas». Avui, 09-02-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  17. «Barça i Madrid empaten a un». Avui, 08-03-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  18. «El Barça falla un penal, regala un gol i perd per 1-0 al camp del València». Avui, 12-04-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  19. «El Barça jugarà a Wembley amb el Sampdoria». Avui, 16-17 abril 1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  20. «El Barça cau per 2 a 1 a Tenerife en un partit clau del tram final de la Lliga». Avui, 26-04-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  21. «Johan Cruyff dona la Lliga per perduda després del decebedor empat del Barcelona amb el Burgos». Avui, 04-05-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  22. «El Barça, a dos punts del Reial Madrid». Avui, 12-05-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  23. «1991/92: Koeman encumbra al Barça» (en castellà). UEFA, 20-05-1992. Arxivat de l'original el 2017-2-2. [Consulta: 2 maig 2024].
  24. «La Lliga també per al Barça». Avui, 12-05-1992. [Consulta: 14 juny 2020].
  25. 25,0 25,1 25,2 «Transfers» (en anglès). BD Futbol. [Consulta: 13 juny 2020].
  26. Encara que la reunificació alemanya es va produir el 1990, el Hansa Rostock es va classificar com a campió de l'Alemanya Occidental i el Kaiserslautern, com a campió de l'Alemanya Oriental. Tot i això, els dos equips van competir com a alemanys.
  27. Serra, Josep Maria «El Premià quiso tutear a un Barça letal» (en castellà). El Mundo Deportivo, 08-05-1992, pàg. 22 [Consulta: 14 juny 2020].
  28. Serra, Josep Maria «El otro Barça no existió en Lleida» (en castellà). El Mundo Deportivo, 04-06-1992, pàg. 14 [Consulta: 14 juny 2020].