Husmuseedderkopp

Husmuseedderkopp
Nomenklatur
Scotophaeus blackwalli
(Thorell, 1871)
Populærnavn
husmuseedderkopp[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieFlatbukedderkopper
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Husmuseedderkopp (Scotophaeus blackwalli) er en av edderkoppene i gruppen flatbukedderkopper (Gnaphosidae).

Husmuseedderkopp er en middelsstor, litt flat edderkopp med kraftige brunlige bein. Kroppen er generelt brunlig, matt, men noe skinnenede. Den er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Bakkroppen er mørk, nær svart. Forkroppen er ganske bred bak, sterkt tilsmalnet forover (smalt hode). De åtte øynene danner to tverr-rader. De midtre øynene i den bakerste raden er mer eller mindre uregelmessig (ikke sirkelrundt) formet.

Artene i denne slekten er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Husmuseedderkopp er nattaktiv og bygger ikke fangstnett, men jakter ute i det fri. De bygger seg et skjulested av edderkoppsilke under steiner, mellom død vegetasjon eller lignende steder. Hunnen spinner en eggsekk av edderkoppsilke, hvor hun legger eggene.

Rødlistevurdering

[rediger | rediger kilde]

Husmuseedderkopp var ikke rapportert fra Norge siden 1904 i Kristiansand, men ble i 2019 funnet ved to tidspunkter, også i Kristiansand. Disse funn var utenfor husvegg samt innendørs. Arten lever som regel innendørs i bygninger. I England også utenpå eller rett ved bygninger og i Sør-Europa også under bark på trær. Det er lite sannsynlig at den skulle etablere seg i Norsk natur i løpet av 50 år.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 22. februar 2022. Besøkt 22. februar 2022. 
  2. ^ Olberg S, Endrestøl A, Gammelmo Ø, Hatteland BA, Laugsand AE, Slagsvold PK, Staverløkk A og Åström S (11. august 2023). «Edderkoppdyr. Vurdering av økologisk risiko for husmuseedderkopp Scotophaeus blackwalli som LO (NR i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 27. september 2023. 
  3. ^ Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn adb rano

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]