Jordfly

Agrotis
åkerjordfly (Agrotis exclamationis)
Nomenklatur
Agrotis spp.
Ochsenheimer, 1816
Populærnavn
jordfly
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieNattfly
UnderfamilieNoctuinae
Økologi
Antall arter: ca. 75, 44 i Europa, ni arter funnet i Norge
Habitat: åpne områder, ofte på dyrket mark
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra Antarktis
Inndelt i

Jordfly (Agrotis spp.) er en slekt av nattfly som tilhører underfamilien Noctuinae. Det er kjent rundt 75 navngitte arter. Slekten er utbredt over hele verden, men dette skyldes noen få arter som er knyttet til jordbruk og sannsynligvis har blitt spredt med mennesker, blant andre langvingejordfly. Mange av artene lever i Nord-Amerika, men det er også registrert 44 arter fra Europa, ni fra Norge.

Middelsstore til ganske store (vingespenn 30–50 mm for de artene som forekommer i Norge) nattfly, forvingene brun- eller grålige. Nyre- og ringmerkene pleier å være tydelige, ofte er de omgitt av svart. Mange av artene er svært variable, og de kan være vanskelige å skille uten å undersøke kjønnsorganene. Bakvingene er hvit- eller gråaktige.

Artene lever mest i åpne, gjerne sandete områder der larvene utvikler seg på røttene av ulike lave planter. Flere arter lever gjerne på kulturplanter og kan være meget brysomme skadedyr, fordi de spiser opp røttene og «halshogger» unge planter. Blant disse er langvingejordfly, åkerjordfly og gråpudret jordfly. De er gode flygere og noen arter kan foreta lange vandringer, ofte i store antall.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Slekten har flest arter i Nord-Amerika, men er representert i alle verdensdeler. Langvingejordfly alene finnes nesten overalt, bortsett fra de kaldeste områdene.

Systematisk inndeling / europeiske arter

[rediger | rediger kilde]
Treliste
  • Norges sommerfugler – Nattfly [1]
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [2]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase for europeiske dyr. [3] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.
  • Utbredelsesdata: [4]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata