Robert Aumann

Robert Aumann
2010
Personlig information
Født8. juni 1930 (94 år)
Frankfurt am Main, Hessen, Tyskland Rediger på Wikidata
NationalitetUSA Amerikansk
SøskendeMoshe Aumann Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedCity College of New York,
Massachusetts Institute of Technology,
Rabbi Jacob Joseph School Rediger på Wikidata
Medlem afEconometric Society (fra 1965),
Professorer for et stærkt Israel,
Israel Academy of Sciences and Humanities,
National Academy of Sciences (fra 1985),
Academia Europaea med flere Rediger på Wikidata
BeskæftigelseProfessor, pædagog, forsker, matematiker, økonom Rediger på Wikidata
FagområdeMatematik, økonomi Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverDet hebraiske universitet i Jerusalem, Stony Brook University Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDoctorat honoris causa de l'université Paris-II (2021),
Frederick W. Lanchester-pris (1995),
Harvey-prisen (1983),
Erwin Plein Nemmers Prize in Economics (1998),
æresdoktor ved det katolske universitet i Louvain med flere Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Nobelprisen i økonomi
2005

Robert John Aumann (hebraisk:ישראל אומן Yisrael Aumann; født 8. juni 1930 i Frankfurt am Main) er en israelsk-amerikansk matematiker og professor emeritus ved Det hebraiske universitet i Jerusalem. I 2005 modtog han sammen med Thomas Schelling Nobelprisen i økonomi "for at have udvidet vores forståelse af konflikter og samarbejde gennem spilteoretisk analyse".[1]

Aumann blev født i Frankfurt am Main i Tyskland og flygtede med sine forældre til USA i 1938. Han fik en bachelor-grad i matematik fra City College of New York i 1950 og en master-grad (1952) og ph.d.-grad (1955) i samme fag, begge fra Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hans ph.d.-afhandling omhandlede knudeteori.

I 1956 blev han ansat ved det matematiske fakultet på Det hebraiske universitet i Jerusalem, som han har været tilknyttet siden, fra 1968 som professor og fra 2000 som emeritus. Han har derudover været tilknyttet en række amerikanske universiteter, blandt andet som "visiting professor".

I april 1955 blev han gift med Esther Schlesinger i Brooklyn. De havde mødt hinanden i 1953, da Esther, som var fra Israel, besøgte USA. Parret fik i alt fem børn. I 1998 døde Esther, og i november 2005 giftede Aumann sig med hendes søster, Batya Cohn, der var enke.

Aumanns forskningsområde er spilteori, og hans største indsats har ligget inden for området gentagne spil, hvor spillerne mødes i de samme situationer igen og igen. Han har været med til at udvide begrebet ligevægt i forhold til den klassiske Nash-ligevægt og bl.a. arbejdet og skrevet sammen med en anden Nobelpristager inden for området, Lloyd Shapley, der modtog prisen i 2012. Begrebet Aumann-Shapley-prissætning er opkaldt efter de to i fællesskab.

Aumanns Nobelforelæsning med titlen "Krig og fred" omhandlede blandt andet følgende tre temaer:[2]

  1. Krig er ikke irrationel, men må studeres videnskabeligt for at kunne forstås og i sidste ende overvindes;
  2. Studier af gentagne spil forskyder vigtigheden af "nu" i forhold til "senere";
  3. Simplificeret fredsskabelse kan føre til krig, mens våbenkapløb, troværdige krigstrusler og gensidigt sikret ødelæggelse troværdigt kan forebygge krig.

Robert Aumann er medlem af den højreorienterede organisation "Professors for a strong Israel" og talte bl.a. offentligt imod Israels tilbagetrækning fra Gaza i 2005. Han var rådgiver for det israelske religiøse zionistiske parti Ahi. Som følge af hans politiske aktiviteter modtog beslutningen om at tildele ham Nobelprisen en del kritik i den europæiske presse, og en underskriftsindsamling, der protesterede mod pristildelingen, tiltrak over tusinde underskrifter fra forskere og intellektuelle fra Israel, Europa og USA. Initiativtagerne mente, at Aumann brugte sine matematiske teorier til at fremme sine egne politiske synspunkter.[3]

  1. ^ "The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2005". Nobelstiftelsen. Hentet 19. juli 2015.
  2. ^ Robert J. Aumann - Prize Lecture: War and Peace
  3. ^ Calls grow for withdrawal of Nobel prize. The Guardian, 10. december 2005. Hentet 19. juli 2015.

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]