Mangosta de Gàmbia

Infotaula d'ésser viuMangosta de Gàmbia
Mungos gambianus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN13922 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreCarnivora
FamíliaHerpestidae
GènereMungos
EspècieMungos gambianus Modifica el valor a Wikidata
William Ogilby, 1835
Distribució

Àrea de distribució de l'espècie basada en informes de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura

La mangosta de Gàmbia (Mungos gambianus) és una espècie de mangosta del gènere Mungos àmpliament distribuïda per la majoria de sabanes del nord-oest d'Àfrica, des de Gàmbia fins a Nigèria.

Descripció

[modifica]

La mangosta de Gàmbia té un pelatge generalment de color marró grisos. Tenen una ratlla fosca als costats del coll, que delimita el pelatge clar de la part inferior del musell i del mateix coll. Les potes són més fosques que la resta del cos. La cua és curta, lleugerament cònica, i amb un pelatge menys espès que la resta del cos. Tenen cinc dits amb urpes a cada pota, mancats de pel fins al canell i al taló. El rostre és curt i la seva dentadura només té dues dents molars a cada mandíbula. No hi ha un marcat dimorfisme sexual. Les femelles tenen sis mames.

Ecologia

[modifica]

La mangosta de Gàmbia és un predador oportunista, que menja una àmplia varietat d'aliments. Tot i que són bàsicament insectívors, alimentant-se principalment d'escarabats i milpeus, també s'alimenten de petits rosegadors i rèptils, i, de vegades, d'ous.

La mangosta de Gàmbia és un animal diürn, gregari i terrestre. Viu en grups de 10 a 20 membres, tot i que es coneixen grups formats per més de 40 individus. Els grups estan formats per individus dels dos sexes, els quals cerquen aliments conjuntament. Les trobades entre membres de diferents membre són sovint sorolloses, amb moltes lluïts entre veïns. La mangosta de Gàmbia és molt vocal, comunicant-se amb diversos sons. Per reunir el grup mentre cerquen aliment, fan servir un so semblant als dels ocells, mentre que per advertir del perill fan servir un to més alt i fort.

La reproducció ocorre durant tot l'any, tot i que amb més freqüència a l'època de pluges. Totes les femelles d'un grup es reprodueixen aproximadament al mateix temps. Els grups poden reproduir-se fins a quatre vegades l'any, però per separat les femelles no es reprodueixen amb tanta freqüència. L'aparellament té lloc 1 o 2 setmanes després de donar a llum les cries. Sovint es reprodueixen amb membres d'un altre grup, encara que la majoria ho fan dins del grup. Mentre que la mare de cerca aliment, dos mascles munten guàrdia a l'entrada del cau.

Aquesta espècie de mangosta practica l'alletament comunitari, de manera que les cries mamen de qualsevol femella lactant. Els joves són deslletats aproximadament al mes d'edat, moment en què s'uneixen al grup a la recerca d'aliment.

Bibliografia

[modifica]
  • Kingdon J. (1997). The Kingdon field guide to African Mammals. Academic Press, Londres i Nova York: Natural World. (anglès)
  • Van Rompaey H. (1991). The Gambian mongoose: A forgotten species ? . Mustelid & Viverrid Conservation: 4, 11-13. (anglès)
  • Wilson D.E., Reeder D.M. (Eds) (1993). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference. Second edition. Smithsonian Institution Press, Washington D.C. (anglès)
  • Stuart C., Stuart T. (1997). Field guide to the larger mammals of Africa. Struik Publishers. (anglès)

Enllaços externs

[modifica]