Església catòlica a l'Índia

Infotaula d'organitzacióEsglésia catòlica a l'Índia
Dades
TipusCatholic Church of an area (en) Tradueix
organització catòlica Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deChristianity in India (en) Tradueix
Catholic Church on the Earth (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Basílica de Sant Tomàs a Santhome. Construïda al segle XVI pels portuguesos sobre la suposada tomba de l'apòstol, va ser reconstruïda al segle xix, sent un lloc de pelegrinatge
L'església catòlica siro-malabar Marth Mariam d'Arakuzha (Kerala). És una antiga església nasrani establerta al 999

L'Església catòlica a l'Índia és part de l'Església Catòlica universal, sota la guia espiritual del Papa i de la Santa Seu. A l'Índia hi ha prop de 17 milions de catòlics,[1] que equivalen a un 1,5% de la població del país.[2] L'Església catòlica és la major església cristiana de l'Índia.[1] Malgrat el baix percentatge, l'Índia és el segon país amb major població catòlica de l'Àsia, després de les Filipines, a causa de la gran població de l'Índia.

Al país hi ha 30 arxidiòcesis, 131 diòcesis i un exarcat apostòlic, fent un total de 162 circumscripicions eclesiàstiques. D'aquestes, 129 són de ritu romà, 25 pertanyen a l'església catòlica siro-malabar i 8 a l'església catòlica siro-malankar.

Tots els bisbes de l'Índia, tant de ritu occidental com oriental, formen la Conferència Episcopal Índia, que va ser creada el 1944.[3] La Santa Seu està representada davant el govern de l'Índia mitjançant la Nunciatura Apostòlica. La missió diplomàtica va ser establerta com a Delegació Apostòlica a les Índies Orientals el 1881. Va passar a ser una internunciatura sota el regnat de Pius XII al 1948 i amb Pau VI passà a ser una nunciatura apostòlica el 1967.

Història

[modifica]

Cristianisme primitiu a l'Índia

[modifica]

El cristianisme va arribar a l'Índia vers l'any 52 quan Tomàs apòstol va arribar a Muziris a Tamilakam, actualment és denominat com la costa Malabar. Va predicar el cristianisme a les costes occidentals de l'Índia Oriental[4] Aquests "cristians de Sant Tomàs" són coneguts com a Nasrani, que és un mot siríac que significa seguidor del Jesús Natzarè. La comunitat cristiana a l'Índia més endavant va passar a la jurisdicció dels bisbes de Pèrsia. Els historiadors estimen aquesta data estaria al voltant del segle iv.[5] Com a resultat, van heretar la litúrgia oriental siríaca i tradicions perses. Més tard, quan els missioners occidentals van arribar a l'Índia, van acusar a aquesta comunitat de pràctica de nestorianisme, una heretgia que separa la divinitat de Crist, des de la naturalesa humana. No obstant això, molts historiadors han rebutjat que la comunitat fos nestoriana i afirmen que de fet practicaven la fe catòlica amb les tradicions siríaques orientals, abans de l'arribada dels missioners europeus.[6] En l'actualitat, la continuïtat d'aquesta primera comunitat cristiana es troba a l'església siro-malabar, una església oriental en comunió amb Roma, seguint les tradicions de l'est de Síria.

Els primers missioners

[modifica]

Joan de Monte Corvino era un franciscà enviat a la Xina per convertir-se en prelat de Pequín al voltant de 1307. Va viatjar des de Pèrsia i es va moure cap avall per mar a l'Índia, en 1291, cap a la regió de Madràs o «País de Sant Tomàs». Allà va predicar durant tretze mesos i va batejar al voltant de cent persones. Des d'allà Monte Corvino va escriure a casa, al desembre de 1291 (o 1292). Aquesta és una de les narracions més antigues sobre la costa de Coromandel, proporcionat per qualsevol d'Europa occidental. Viatjant per mar des Mailapur, arribà a la Xina el 1294, apareixent a la capital "Cambaliech" (ara Beijing) [7]

Fra Odoric de Pordenone va arribar a l'Índia en 1321. Va visitar Malabar, tocant a Pandarani (20 m. al nord de Calcuta), a Cranganore, i a Kulam o Quilon, viatjant des d'allà, pel que sembla, a Ceilan i al santuari de Sant Tomàs a Maylapur prop de Madràs. Va escriure que havia trobat el lloc on havia estat enterrat Tomàs.

El Pare Jordà Catalani, un missioner dominic francès, el seguí en 1321-1322. Va informar a Roma, pel que sembla des d'algun lloc a la costa oest de l'Índia, que havia donat sepultura cristiana a quatre monjos martiritzats. Jordà és conegut per la seva "Mirabilia" de 1329, on descriu les meravelles d'Orient: va subministrar la millor explicació de les regions de l'Índia i els cristians, els productes, el clima, els costums, els costums, la fauna i la flora donades per qualsevol europeu a l'edat mitjana – millor fins i tot que Marco Polo.

La diòcesi catòlica de Quilon o Kollam és la primera diòcesi catòlica a l'Índia a l'estat de Kerala. Erigida en primer lloc el 9 d'agost de 1329 i reerigida l'1 de setembre de 1886. El 1329 el Papa Joan XXII (en captivitat a Avinyó) erigí Quilon com la primera diòcesi en el conjunt d'Índies com a sufragània de l'arxidiòcesi de Sultany, a Pèrsia, mitjançant del decret "Romanus Pontifix" del 9 d'agost de 1329. Amb una butlla separada, la Venerabili Fratri Jordano, el mateix Papa, el 21 agost 1329 va designar el frare dominic francès Jordanus Catalani de Severac com a primer bisbe de Quilon.

El 1347 Giovanni de Marignolli va visitar el santuari de Sant Tomàs, prop de la moderna Madràs, i després procedir al que ell anomena el "Regne de Sabà", que identificava amb la Reina de Sabà de les Escriptura, però que sembla que hauria estat Java. Embarcant-se de nou des de Malabar en el seu camí a Europa, es va trobar amb grans tempestes.

Un altre viatger indi destacat va ser Josep, sacerdot de Cranganore. Va viatjar a Babilònia en 1490 i després va viatjar a Europa i va visitar Portugal, Roma i Venècia, abans de tornar a l'Índia. Va ajudar a escriure un llibre sobre els seus viatges titulat «Els viatges de Josep, l'indi», que va tenir una àmplia difusió a tot Europa.

Arribada dels portuguesos

[modifica]

En 1453, la caiguda de Constantinoble, un bastió del cristianisme a l'Àsia Menor, en mans de l'Imperi Otomà islàmic, va marcar el final de l'Imperi Romà d'Orient, i va tallar els llaços comercials europeus per terra amb Àsia. Aquest cop dur a la cristiandat va estimular l'era dels descobriments, car els europeus van haver de buscar rutes alternatives a l'est pel mar al llarg amb l'objectiu de forjar aliances amb les nacions cristianes preexistents.[8][9] Juntament amb els pioners portuguesos que van arribar a la costa Malabar, al segle xv; van arribar els missioners portuguesos que van introduir l'església llatina a l'Índia. Es van posar en contacte amb els cristians de Sant Tomàs a Kerala, que en aquell moment estaven seguint les pràctiques cristianes orientals i estaven sota la jurisdicció de l'Església d'Orient.

Al segle XVI el proselitisme d'Àsia estava vinculat a la política colonial portuguesa. La butlla papal Romanus Pontifex [10] escrita el 8 de gener de 1455 pel Papa Nicolau V al rei Alfons V de Portugal, va confirmar a la Corona de Portugal el domini sobre totes les terres descobertes o conquerits durant l'era dels descobriments. A més, el patrocini per a la propagació de la fe cristiana (vegeu "Padroado") a Àsia va ser donat als portuguesos.[11] Els missioners dels diferents ordes (franciscans, dominics, jesuïtes, agustins, etc.) van acudir al costat dels conqueridors, i van començar alhora a construir esglésies al llarg dels districtes costaners on el poder portuguès es va fer sentir.

La història dels missioners portuguesos a l'Índia comença amb els neo-apòstols que van arribar a Kappad, prop de Kozhikode, el 20 de maig de 1498, juntament amb l'explorador portuguès Vasco da Gama, qui estava tractant de formar aliances anti-islàmiques amb les nacions cristianes preexistents[1][12] El lucratiu comerç d'espècies era una temptació més per a la corona portuguesa.[13] Quan ell i els missioners portuguesos van arribar no van trobar cristians al país, llevat a Malabar i coneguts com els cristians de Sant Tomàs, que representaven menys del 2% del total la població[14] i l'església cristiana més gran llavors dins de l'Índia.[1] Els cristians eren amables als missioners portuguesos en un primer moment; hi va haver un intercanvi de presents entre ells, i aquests grups es va delectar en la seva fe comuna.[15]

Durant la segona expedició, la flota portuguesa estava formada per 13 vaixells i 18 sacerdots, al comandament del capità Pedro Álvares Cabral, ancorà a Cochin el 26 de novembre de 1500. Cabral aviat es va guanyar la bona voluntat del Rajà de Cochin. Va permetre que quatre sacerdots fessin feina apostòlica entre les primeres comunitats cristianes disperses a i al voltant de Cochin. Per tant missioners portuguesos van establir la missió portuguesa el 1500. Dom Francisco d'Almeida, el primer virrei portuguès va aconseguir el permís del Rajà de Kochi per construir dos temples: la basílica de Santa Creu (fundada el 1505) i l'església de Sant Francesc (fundada al 1506), utilitzant pedres i morter, que eren desconeguts en aquells moment com els prejudicis locals estaven en contra d'una estructura d'aquest tipus per a qualsevol propòsit que no fos un palau real o un temple.

Al començament del segle XVI, el conjunt de l'est estava sota la jurisdicció de l'arxidiòcesi de Lisboa. El 12 de juny de 1514, Cochin i Goa es van convertir en dues estacions de missió prominents sota la recent creada diòcesi de Funchal a Madeira. En 1534, el papa Pau III per la butlla Quequem Reputamus, va elevar Funchal al rang d'arxidiòcesi i Goa com la seva sufragània, amb el conjunt de l'Índia sota la diòcesi de Goa. Això va crear una seu episcopal, sufragània de Funchal, amb una jurisdicció s'estenia potencialment sobre totes les conquestes passades i futures des del Cap de Bona Esperança fins a la Xina.

Després de quatre dècades de comerç pròsper, els missioners van començar el proselitisme cap al 1540 i la recentment fundada Companyia de Jesús va arribar a Goa. El govern colonial portuguès va donar suport a la missió i als cristians batejats se'ls va donar incentius com donacions d'arròs, bones posicions en les seves colònies. Per tant, aquests cristians eren coneguts com els "cristians de l'arròs, tot i que encara practicaven la seva antiga religió. Alhora, molts cristians nous de Portugal van emigrar a l'Índia com a resultat de la Inquisició a Portugal. Molts d'ells eren sospitosos de ser cripto-jueus, jueus convertits que estaven practicant en secret la seva antiga religió. Ambdós van ser considerats una amenaça a la solidaritat de la fe cristiana.[16] Sant Francesc Xavier, en una carta de 1545 a Joan III de Portugal, va demanar a la Inquisició de Goa,[16][17] fet considerat com una taca en la història del cristianisme catòlic romà a l'Índia, tant pels cristians i no cristians per igual.

En 1557, Goa es va fer un arquebisbat independent, i el seu primer seus sufragànies es van erigir en Cochin i Malacca. El conjunt d'Orient va quedar sota la jurisdicció de Goa i els seus límits estès a gairebé la meitat del món: des del Cap de Bona Esperança a Sud-àfrica, a Birmània, Xina i Japó en l'Est d'Àsia. En 1576 es va afegir la seu sufragània de Macau (Xina); i en 1588, el de la Funai al Japó.

La mort de l'últim bisbe metropolità, l'ardiaca Abraham dels cristians de Sant Tomàs, un antic cos abans part de l'Església d'Orient[18][19] en 1597; va donar el llavors Arquebisbe de Goa Menezes una oportunitat per dur l'església nativa sota l'autoritat de l'Església Catòlica Romana. Ell va ser capaç d'assegurar la submissió de l'ardiaca George, el representant més alt restant de la jerarquia de l'església nativa. Menezes va convocar el Sínode de Diamper entre el 20 i 26 de juny de 1599,[20] que va introduir una sèrie de reformes a l'església i se la va portar de ple a l'Església llatina de l'Església Catòlica. Després del Sínode, Menezes consagrà Francisco Ros, S.J. com a arquebisbe de l'arxidiòcesi d'Angamaly per als cristians de Sant Tomàs; creant així una altra seu sufragània per a l'arxidiòcesi de Goa i començà la llatinització dels cristians de Sant Tomàs. Aquests van ser pressionats a reconèixer l'autoritat del Papa i la majoria d'ells, finalment, van acceptar la fe catòlica, però una part d'ells van canviar al ritu sirià occidental.[20] El ressentiment d'aquestes mesures va donar lloc a una certa part de la comunitat a unir-se a l'ardiaca Thomas, en prometre que mai no se sotmetria als portuguesos o que acceptaria la Comunió amb Roma al Jurament creuat de Coonan el 1653. Els que van acceptar la tradició teològica i litúrgica sirià occidental del Mar Gregorios van passar a ser coneguts com a "jacobites". Els que van continuar amb la tradició teològica i litúrgica siriana oriental i llatina i es van mantenir fidels al Sínode de Diamper i l'Església Catòlica Romana va passar a ser coneguts formalment com l'Església catòlica siro-malabar des de la segona meitat del segle XIX en endavant.

El bisbat d'Angamaly va ser traslladat al bisbat de Craganore en 1605; mentre que, en 1606 una sisena seu sufragània per a Goa es va establir a Sant Thome, Mylapore, a prop del modern Madras. Les seus sufragànies que es va afegir més tard a Goa van ser eren la prelatura de Moçambic (1612) i en 1690 altres dos veu a Pequín i Nanquín a la Xina.

El treball missioner va progressar a gran escala i amb gran èxit al llarg de les costes occidentals, principalment a Chaul, Bombai, Salsette, Bassein, Damao, i Diu; i a les costes de l'est de Sant Thome de Mylapore, i fins a Bengala. A les regions del sud la missió jesuïta a Madura va ser la més famosa. S'estenia fins al riu Krishna, amb un nombre d'estacions perifèriques més enllà d'ell. La missió de Cochin, a la costa de Malabar, va ser també una de les missions més fructíferes. Diverses missions també es van establir a l'interior cap al nord, per exemple, la d'Agra i Lahore el 1570 i la del Tibet el 1624. No obstant això, fins i tot amb aquests esforços, la major part encara de la línia de costa no estava de cap manera totalment treballada, i moltes grans extensions dels interiors cap al nord, eren pràcticament intactes.

Amb la disminució del poder portuguès, les altres potències colonials - a saber, els holandesos i britànics i les organitzacions cristianes van guanyar influència.

Conversions posteriors

[modifica]

A part dels cristians de sant Tomas, membres d'altres religions van ser convertits gelosament pels portuguesos. Això va començar a Goa, després es va estendre cap a Cape Comorin, les comarques de l'interior de Madurai i la costa occidental de Bassein, Salcette, Bombai, Karanja, i Chaul.[21] Amb l'adveniment de la supressió dels jesuïtes el 1773 l'expansió missionera es va reduir a l'Índia,[22] juntament amb la necessitat de les organitzacions dins de l'Església a l'Índia.[21] Sobretot quan el 1637 s'erigí el Vicariat apostòlic de Bombai,[23] que estava sota el govern directe de Roma, causant malentès entre el missioners portuguesos i l'apostolat.[21] La Inquisició de Goa havia causat una relació tensa i la desconfiança amb els hindús de l'Índia[17] Les tenses relacions entre l'Església i els missioners portuguesos van arribar al seu punt culminant quan en 1838 la Santa seu va cancel·lar la jurisdicció de les tres seus sufragànies de Crangaqnore, Cochin, i Mylapur i la va transferir als vicaris apostòlics propers, i va fer el mateix pel que fa a certes porcions de territori que anteriorment havien estat sota l'autoritat de la pròpia Goa.[21] Finalment, en 1886 es va establir un altre concordat, i al mateix temps tot el país es va dividir en províncies eclesiàstiques, i certes porcions de territori, retirades en 1838, van ser restaurades a la jurisdicció de les seus portugueses.[21]

El segle XX

[modifica]

El 1923 va ser elegit a Tamil Nadu el primer bisbe indi de l'edat moderna, monseyor Tiburtius Roche.

Al desembre de 1964 el Papa Pau VI visità l'Índia. Visità Mumbai, Goregaun i Bandra, reunint-se amb els ministres del govern federal i participant en el 38è Congrés Eucarísitic Indi, celebrat a Mumbai el 4 de desembre de 1967).

Des del 1967 set dels 28 estats indis han prohibit per llei les conversions: Orissa (el primer en fer-ho), Madhya Pradesh, Arunachal Pradesh, Gujarat, Chhattisgarh, Rajastahan i Himachal Pradesh.

El febrer de 1986 el Papa Joan Pau II visità l'Índia. Tornà al subcontinent indi a l'octubre de 1999, quan visità la capitañ Nova Delhi.

El segle XXI

[modifica]

En els últims anys ha augmentat les hostilitats contra els cristians a l'Índia. Les raons són extra-religios i que tenen a veure amb la pretensió de la majoria hindú per mantenir el sistema de castes i la supremacia sobre les altres religions. Els hindús creuen que aquesta supremacia es veu amenaçada pel procés de redempció social que els defensors cristians de fe per als dàlits i els pàries.

L'onada d'atacs contra els cristians i els seus llocs de culte va començar a Orissa, un estat a l'est amb vistes a la badia de Bengala, després de la mort del swami Laxmananda Saraswati, que va morir el 23 d'agost de 2008.

Els grups fonamentalistes hindús, mistificant la realitat dels fets, acusaren els cristians de ser els autors intel·lectuals de l'assassinat [24] i així desencadenaren un pogrom contra els cristians, matant i ferint fidels, destruint i cremant esglésies, escoles i llars. La violència d'Orissa posteriorment es va estendre a Madhya Pradesh i Karnataka. La violència a l'estat d'Orissa només donà lloc a la fugida de més de 50.000 persones El testimoni de Sor Meena Barwa - víctima de violència sexual - i el pare Thomas Chellan - víctima de pallisses brutals - han donat la volta al món, que van dir a la policia la violència que van patir en la nit del 25 d'agost, durant els primers dies dels atacs.

El pressupost no definitiu parla de tres-cents pobles atacats, 500 morts, 4.600 cases cremades o destruïdes i 54.000 persones desplaçades.[25] Van ser cremades i reduïts a runes 252 esglésies i 13 escoles.[26] Al llarg de la resta de l'any, la majoria dels desplaçats es van veure obligats a romandre en els campaments de refugiats.
L'última fase del pla dels extremistes hindús s'inicià a principis de febrer de 2009: sobre les ruïnes de l'església Batticola (districte de Kandhamal, arxidiòcesi de Bhubaneswar, capital d'Orissa), començaren a construir un temple hindú.

El Dr. Sajan George, president del Consell Mundial dels Cristians de l'Índia, va dir que "als cristians que tornen als seus pobles se'ls exigeix la conversió a l'hinduisme." Mons. Raphael Cheenath, arquebisbe de Bhubaneswar, va dir que un any després dels atacs, "la meitat dels desplaçats han tornat, però ara s'enfronten a problemes d'habitatge." Els fonamentalistes hindús també han imposat un "boicot social" contra els cristians: els que els van ajudar va ser castigats amb multes.[27]

El 12 d'agost de 2009 la Comissió sobre Llibertat Religiosa Internacional (USCIRF) ha col·locat l'Índia a la llista de països on els governs no fan tot el possible de manera adequada per a la defensa de les minories religioses.[28] El 23 d'agost de 2009, aniversari de l'inici del pogrom, l'Església Catòlica de l'Índia el declarà un "dia de la pau i l'harmonia". Mons. Cheenath va dir: "Si 12.500 persones han aconseguit tornar a casa, hi ha 17.500 que encara estan a l'espera de ser compensats i almenys 40.000 que pateixen discriminació".[29] Durant 2010 s'han produït episodis de violència i intolerància també en els estats del sud, considerats durant molt temps els millors llocs on els cristians a l'Índia per tal de viure. En els 152 atacs que han afectat el país, més de 86 han tingut lloc al Sud.

L'1 d'octubre de 2013 set cristians innocents van ser condemnats a " cadena perpètua per un tribunal d'Orissa.[30]

Organització eclesiàstica

[modifica]
Províncies de ritu llatí i diòcesis de l'Església catòlica a l'Índia.

Províncies eclesiàstiques de ritu llatí

[modifica]

Províncies eclesiàstiques siro-malabars

[modifica]

Província eclesiàstica siro-malankar

[modifica]

A l'Arquebisbe de Goa i Damão se li concedeix, només ad honorem, els títols de Primat de les Índies o Primat de l'Orient i de Patriarca de les Índies Orientals.

Confèrencies episcopals

[modifica]

L'episcopat indi constitueix tres conferències episcopals diferents: la Conferència dels bisbes catòlics llatins de l'Índia, el Sínode de l'Església siro-malabar i el Sínode de l'Església catòlica siro-malankar. A més d'aquestes, hi ha una nacional que les agrupa.

Conferència dels bisbes catòlics de l'Índia

[modifica]
Presidents de la Conferència dels bisbes catòlics de l'Índia
Vicepresidents de la Conferència dels bisbes catòlics de l'Índia
Vicepresidents segons de la Conferència dels bisbes catòlics de l'Índia

La nunciatura apostòlica

[modifica]

La delegació apostòlica de les Índies Orientals (que incloïa Ceilan) va ser instituïda el 1881. A la delegació d'afegiren posteriroment Malacca (1889), Birmània (1920) i Goa (30 de gener de 1923). El 12 de juny de 1948, en virtut del breu Mentem animumque del Papa Pius XII, s'abolí la delegació apostòlica i s'erigí la internunciatura apostòlica de l'Índia, amb jurisdicció sobre els mateixos estats. El 1957 les competències sobre Malacca van ser transferides de la delegació apostòlica de l'Índia a la de Tailàndia. El 22 d'agost de 1967 s'instituí la nunciatura apostòlica de l'Índia.

Delegats apostòlics

[modifica]

Internuncis apostòlics

[modifica]

Nuncis apostòlics

[modifica]

Obres socials

[modifica]
La Mare Teresa

La preocupació per la caritat era comuna als catòlics i als protestants, però amb una diferència important: mentre que els primers creuen que la salvació ve de la fe en Déu que es manifesta en les bones obres, com la caritat, els darrers no poden confiar en aquesta possibilitat, ja que creuen que només la fe d'un és un requisit de la salvació, i l'obra d'un que no són suficients per guanyar o perdre la salvació.[31] En conseqüència, els esforços catòlics de caritat a l'Índia han estat molt àmplis.

A l'Índia portuguesa, per exemple, sant Francesc Xavier i els seus companys de missió eren especialment curosos en ajudar les institucions locals de caritat mitjançant la fórmula dels malalts, tant espiritual com físicament, i la realització d'altres obres de misericòrdia.[31] Les institucions educatives dels jesuïtes, encara que no tenir èxit en activitats missioneres, havia deixat un impacte de prestigi a través dels seus centres d'ensenyament.[32] L'educació s'ha convertit en la principal prioritat per a l'Església a l'Índia en els últims anys amb gairebé el 60% de les escoles catòliques situades a les zones rurals.[33] Fins i tot en la primera part del segle xix, les escoles catòliques han posat l'accent en l'alleujament per al malestar.[34]

Sants, Beats, Venerables i Servents de Déu de l'Índia

[modifica]

Sants

[modifica]

Beats

[modifica]

Venerables

[modifica]
  • Anastasius Hartmann, (1803–1866)[37] – catòlic romà (llatí)
  • Veronica de la Passió (1823–1906) – catòlic romà (llatí)
  • Maria of Saint Francis (Mary Jane Wilson), (1840–1916) – catòlic romà (llatí)
  • Fr Aurelian of The Blessed Sacrament OCD, (1887–1963) – catòlic romà (llatí)
  • Agnelo de Souza (1869–1927) – catòlic romà (llatí)
  • Mar Thomas Kurialachery (1872–1925) – Syro-Malabar
  • Mar Mathew Kadalikattil, (1872–1935) – Syro-Malabar
  • Sr. Fernanda Riva, (1920–1956) – catòlic romà (llatí)
  • Zacarias de Santa Teresa OCD, (1887–1957) – catòlic romà (llatí)

Servents de Déu

[modifica]
  • Mare Eliswa, (1831–1913) – Catòlic romà (llatí)
  • Mar Mathew Makil (1851–1914) – Siro-malabar
  • Fr Constant Lievens SJ (1856–1893) – Catòlic romà (llatí)
  • Mar Joseph Vithayathil, (1865–1964) – Siro-malabar
  • Mar Tommiyachan Poothathil, (1871–1943) – Siro-malabar
  • Raymond Francis Camillus Mascarenhas, (1875–1960) – Catòlic romà (llatí)
  • Mar Varghese Payyappilly Palakkappilly (1876–1929) – Siro-malabar
  • Mar Augustine John Ukken (1880–1956) – Siro-malabar
  • Mar Geevarghese Ivanios (1882–1953) – Syro-Malankara
  • Mar Joseph C. Panjikaran (1888–1949) – Siro-malabar
  • Mar Antony Thachuparampil, (1894–1963) – Siro-malabar
  • Msgr. Lawrence Puliyanath (1898–1961) – Catòlic romà (llatí)
  • Mar Mathew Kavukatt (1904–1969) – Siro-malabar
  • Msgr. Reynolds Purackal (1910–1988) – Catòlic romà (llatí)
  • Fr Theophane OFM CAP (1913–1969) – Catòlic romà (llatí)
  • Paula Monnigmann (Mother Petra), (1924–1976) – Catòlic romà (llatí)
  • Marth Maria Celine Kannanaikal, UMI (1931–1957) – Siro-malabar
  • Marth Rani Maria Vattalil (1954–1995) – Siro-malabar
  • Mar Thommachen Puthenparampil – Siro-malabar
  • Bishop Stefano Ferrando, SDB (1895–1978) – Catòlic romà (llatí)
  • Francesco Convertini, SDB (1898–1976) – Catòlic romà (llatí)
  • Bisbe Oreste Marengo, SDB (1906–1998) – Catòlic romà (llatí)
  • Fr. Constantine Vendrame, SDB (1893–1957) – Catòlic romà (llatí)
  • Joseph Thamby of Peddavutapalli (1883–1945) – A Franciscan. Catòlic romà (llatí)
  • Mare Thatipatri Gnanamma (- 1874)- fundadora de les congregacions de St. Anne, Madras, i St. Anne, Phirangipuram. Catòlic romà (llatí)[38]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Factfile: Catòlics romans arréu del món a BBC news.(anglès)
  2. Fitxa a catholic-hierarchy.org
  3. Conferència Episcopal Índia a la pàgina de la CBCI (anglès)
  4. Stephen Andrew Missick.Mar Thoma: The Apostolic Foundation of the Assyrian Church and the Christians of St. Thomas in India. Arxivat 2008-02-27 a Wayback Machine. Journal of Assyrian Academic studies.
  5. Were these Christians infected with Nestorianism before 1599? on Catholic Encyclopedia entry on St. Thomas Christians.
  6. Mar Thomma Margam by Pathikulangara Varghese Kathanar
  7. Odoric of Pordenone (Nendeen, Liechenstein, 1967), Henry Yule, trans. Cathy and the Way Thither vol. II,P-142.
  8. «Byzantine-Ottoman Wars: Fall of Constantinople and spurring "age of discovery"». Arxivat de l'original el 4 de juny 2015. [Consulta: 18 agost 2012].
  9. «Overview of Age of Exploration». Arxivat de l'original el 9 de juliol 2012. [Consulta: 18 agost 2012].
  10. Vegeu el text sencer en llatí a les pàgines 13-20 i en anglès a les 20-26 a European Treaties Bearing on the History of the United States and Its Dependencies to 1648, ed. Frances Gardiner Davenport (Washington, D.C.: Carnegie Institution of Washington, 1917–37) – Google Books. Reprint edition, 4 vols., (October 2004),Lawbook Exchange, ISBN 1-58477-422-3
  11. Daus, Ronald. Die Erfindung des Kolonialismus (en alemany). Wuppertal/Germany: Peter Hammer Verlag, 1983, p. 33. ISBN 3-87294-202-6. 
  12. Britannica CD 97, S.V "Gama, Vasco da "
  13. «Vasco da Gama collection on University of Michigan». Arxivat de l'original el 2007-10-16. [Consulta: 9 maig 2016].
  14. Megan Galbraith Catholic Church of India Responds with LeadershipField note on Glocal Health Council website. Arxivat 2008-03-03 a Wayback Machine.
  15. Mathias Mundadan, (1967), "The Arrival of Portuguese in India and Saint Thomas Christians under Mar Jacob"
  16. 16,0 16,1 Daus, Ronald. Die Erfindung des Kolonialismus (en alemany). Wuppertal/Germany: Peter Hammer Verlag, 1983, p. 61–66. ISBN 3-87294-202-6. 
  17. 17,0 17,1 Paul Axelrod, Michelle A. Fuerch Flight of the Deities: Hindu Resistance in Portuguese Goa Modern Asian Studies, Vol. 30, No. 2 (May, 1996), pp. 387-421
  18. Frykenberg, p. 93.
  19. Wilmshurst, EOCE, 343
  20. 20,0 20,1 Synod of Diamper on Synod of Diamper Church website.
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 India on Catholic Encyclopedia.
  22. The Catholic Frontier in India; 16-17th century Arxivat 2018-09-07 a Wayback Machine. from The Free library.
  23. Fitxa a catholic-hierarchy.org
  24. En realitat la responsabilitat va ser dels rebels maoistes, els quals mesos després reivindicaren l'autoria del crim.
  25. Luigi Geninazzi, Avvenire, 8 de febrer de 2009.
  26. Avvenire, 29 de març de 2009.
  27. Avvenire, 10 de març de 2011.
  28. Avvenire, 23 d'agost de 2009.
  29. Francesca Paci, Dove muoiono i cristiani, Mondadori, 2011, p. 102.
  30. «Pogrom in Orissa: ergastolo per i sette cristiani innocenti» (en italià).
  31. 31,0 31,1 Isabel dos Guimarães Sá Catholic Charity in Perspective: The Social Life of Devotion in Portugal and its Empire (1450–1700) Journal of Portuguese History. Vol.2, number 1, Summer 2004.
  32. Catholic education in India The New York Times, 6 June 1887.
  33. Card. Toppo: "Education is the Churches priority mission and key to Indian development" Asia News.
  34. J. Hutching THE CATHOLIC POOR SCHOOLS, 1800 to 1845: Part 1 The Catholic Poor-relief, welfare and schools Journal of Educational Administration and History, Volume 1, Issue 2 June 1969, pages 1 – 8.
  35. Com que era fill de pare portuguès i mare India, és considerat per l'Església Catòlica com un sant portuguès.
  36. «INDIA Kerala celebrating St-Alphonsa, first Indian saint - Asia News». asianews.it. [Consulta: 1r setembre 2015].
  37. «Bishop Anastasius Hartmann». Arxivat de l'original el 2015-02-28. [Consulta: 22 novembre 2016].
  38. [enllaç sense format] http://www.thehindu.com/news/cities/Vijayawada/mother-gnanamma-declared-servant-of-god/article6085885.ece

Bibliografia

[modifica]
  • Christopher Becker, SDB, The Catholic Church in Northeast India 1890–1915, Revised & edited by Sebastian Karotemprel, S.D.B., Becker Institute Sacred Heart Theological College: Shillong 2007, 488 pp., OCLC 311601683

Enllaços externs

[modifica]